Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Perzijske mačke: Zanimljivosti o maznim i zaigranim macama

Perzijske mačke: Zanimljivosti o maznim i zaigranim macama
3

Činčila i srebrno osjenčana perzijska mačka umjetno su uzgojene dugodlake mačke koje su početkom ovog stoljeća uzgojene u Engleskoj. Mazni su i zaigrani ljubimci

VIDEO

Činčila i srebrno osjenčana perzijska mačka umjetno su uzgojene dugodlake mačke koje su početkom ovog stoljeća sa brojnim planskim križanjima uzgojene u Engleskoj. 

Zanimljivosti o pasmini

Obje mačke spadaju u grupu mačaka sa obojenim oznakama dlake, odnosno vrhova dlake - tipping. 

Na prvi pogled obje vrste, a pogotovo činčila dosta liče na bijelu perzijsku mačku, ali nisu potpuno bijele. 

Vrhovi dlaka na glavi, ušima, leđima, bokovima i gornjem dijelu repa su obojeni u tamnijim tonovima, pa to izgleda kao da im preko tijela visi koprena tamnih tonova, i to im daje izgled lijepe srebrnkaste boje. 

Sve do 1989. godine obje mačke bile su jako slične, međunarodno priznate kao bijela i srebrna činčila, a 1989. godine ih je Međunarodna organizacija felinologa Europe - FIF-e opredijelila po današnjim imenima. 

Do 1982. godine činčila i srebrno osjenčana perzijska mačka bile su priznate samo samo sa crnim oznakama vrhova dlake (tipingom).

 Iste godine stručnjaci su otkrili genetski zapis za plavu, čokoladnu i lila boju tippinga. Do 1989. godine ove dvije mačke su uz zlatno osjenčanu mačku bile jedine dugodlake mačke sa rodovnicama koje su se mogle ponositi sa zelenom bojom očiju.

Prepoznatljive su po...

Srebrno i zlatno osjenčane mačke prepoznatljive su po svojim velikim okruglim zelenim očima, sa crnim obrubom. Oči najbolje dolaze do izražaja na srebrno osjenčanim mačkama i činčilama, iako to je stvar subjektivnog doživljaja. 

Pasminu odlikuju karakteristike kao i perzijske odnosno egzota mace vezano uz dužinu dlake te oblik tijela.

Po tipu je činčila srednje velika perzijska mačka. Jako mišičavo, srednje dugo tijelo stoji na kratkim, jakim nogama, koje imaju velike okrugle šape. Grudni koš, plećke i leđa su masivni i široki. Glava je široka sa okruglim i velikim čelom i punim licem.

 Vrat je kratak i širok, nos kratak, a nosna kost je u visini očiju prema unutra ukrivljena - stop. Vrh nosa je boje cigle i u tamnom tonu obrubljen. Brada i zubne kosti su široke i jake. 

Uši su okrugle i male, i moraju biti postavljene što više sa strane glave, sa unutrašnje strane su sa dugim bijelim čupercima dlake. Oči su velike i okrugle, boja očiju je zelena (makar se može sresti i zeleno plava). 

Tamni obrub očiju je obavezan. Rubovi vrha nosa, očiju i tabana u skladu su s oznakama boje dlake. Rep je kratak i jako dlakav.

Dlaka krzna kod činčila perzijskih mačaka je duga, gusta, meka sa puno bijele svilenkaste poddlake.

 Vrhovi gornje dlake na glavi, ušima, leđima, bokovima i gornjoj strani repa su obojeni u jednoj od četiri međunarodno priznate boje - tippinga.

 Na tim dijelovima tijela ne smije imati niti jedne dlake koja bi bila tamnije obojena cijelom dužinom, ako ima takve dlake prije izložbe treba ih odstraniti pincetom. Obojenost vrhova dlake krzna mora biti jednomjerna po svim navedenim dijelovima tijela. 

Dlaka na bradi, grudima, trbuhu, unutrašnjim dijelovima nogu i donjoj strani repa je snježno bijela i nisu dopuštene nikakve tamnije fleke ili mrlje. 

Riječi koje najbolje opisuju pasminu?

Zbog graciozno lijepog tijela i izvanredno lijepih zelenih crno obrubljenih očiju se činčila i srebrno osjenčana perzijska mačka ubraja među zvijezde perzijskih mačaka. Poznavaoci felinologije, za one koji tu lijepu mačku imaju, kažu da imaju nešto stvarno posebno.

Karakter mačke?

Mazne i zaigrane. Veća ili manja želja za maženjem i igrom u velikoj mjeri ovisi o njihovom odgoju, odnosno o uzgajivaču. Nisu zahtjevne što se tiče prehrane, iako lako ih je razmaziti.

Njega dlake je standardna, kao i kod svih dugodlakih mačaka što uključuje redovito češljanje i njegu dlake.

Tekst napisao: Ivan Jelenčić/Uzgajivačnica Od Kalnika, članica Saveza felinoloških društava Hrvatske (SFDH)jednog od najvećih svjetskih udruženja mačaka - FIFe (Fédération Internationale Féline).

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a ako ste vlasnik egzote fotke vaše ljubimice uz ime ljubimca pošaljite nam na ljubimci.24sata.hr

Pročitajte zanimljivosti o mačkama egzotama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode