Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Počinje sezona lova na ptice: Krivolovce prijavite policiji!

Počinje sezona lova na ptice: Krivolovce prijavite policiji!
3

Sezona lova na ptice počinje 1.rujna. Tim povodom djelatnici Zavoda za ornitologiju HAZU i Udruge BIOM sve sudionike lova pozivaju na poštivanje hrvatskih zakona

VIDEO

U nedjelju 1. rujna i službeno je počela sezona lova na ptice. Tim povodom djelatnici Zavoda za ornitologiju HAZU i Udruge BIOM (BirdLife u Hrvatskoj) pozivaju sve sudionike lova na poštivanje zakona.

Naime, novi Zakon o zaštiti prirode uređuje sustav dojave i praćenja uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja te propisuje djelovanje inspekcije i policije.

- Pozivamo građane da prijave krivolov, a u slučaju usmrćivanja zaštićenih i strogo zaštićenih životinja da obavijeste službenike inspekcije zaštite prirode ili policiju koja je dužna reagirati ukoliko inspektori to nisu u mogućnosti te Državni zavod za zaštitu prirode - povodom sezone lova na ptice izjavio je dipl. ing. Krešimir Mikulić, direktor Udruge BIOM.

Uz apel lovcima i poziv građanima da prijave krivolov iz udruge BIOM objavili su priču o zlatovrani (lat. Coracias garrulus). 

Ptice su to kojih prema procjenama za 2013. godine u Hrvatskoj ima manje od 10 parova. Nažalost, i one nisu poput mnogih rijetkih ptica Hrvatske često stradavaju u krivolovu.

Prilikom redovitog obilaska mjesta gniježđenja zlatovrane, 13. srpnja 2013., djelatnici Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pronašli su uginulu zlatovranu. 

Autopsijom, provedenom u Sokolarskom centru u Šibeniku utvrđene su ozljede koje upućuju na usmrćivanje vatrenim ili plinskim oružjem.

- Redovita gniježđenja zlatovrane zadnjih nekoliko godina su nam ulila nadu da će se i u našoj zemlji njihovo stanje poboljšati kao i u susjednim zemljama. Međutim, na području gdje smo tijekom protekle dvije godine bilježili uspješno gniježđenje zlatovrane, a 27. lipnja ove godine aktivni par,. Šesnaest dana kasnije pronašli smo samo mrtvu pticu. Nažalost, unatoč našem trudu i naizgled dobrim uvjetima za oporavak populacije zlatovrane, sada se to čini manje vjerojatnim - kaže Sanja Barišić, djelatnica Zavoda za ornitologiju HAZU.

Ovakva usmrćivanja ornitolozima nisu razumljiva. Često opravdanje kako su ptice radile štetu na poljoprivrednim usjevima ovdje se nikako ne može primijeniti jer se zlatovrane hrane velikim kukcima. 

Kao takve ne štete proizvodnji, već naprotiv doprinose kontroliranju broja kukaca. Poput čestih usmrćivanja ptica grabljivica i ovdje je riječ o ljudskoj obijesti. 

Za razliku od krivolova na guske, patke, liske i šljuke koje krivolovci i konzumiraju, u ovakvim slučajevima se ptice samo usmrte i ostave u prirodi, valjda kao podsjetnik na ljudsku zlobu. 

U ovom slučaju pokrenut je postupak pri inspekciji zaštite prirode te se očekuju daljnji rezultati prijave. 

Kako je zlatovrana kritično ugrožena gnjezdarica Hrvatske i strogo zaštićena svojta Zakonom o zaštiti prirode, propisana kazna za njezino usmrćivanje može iznositi i do 500 tisuća  kuna za pravne te 50 tisuća kuna za fizičke osobe.

Zlatovrana, jedna od najljepših ptica Hrvatske široj javnosti postala je poznata 2009. godine kada je za njezin pronalazak u Krapinsko-zagorskoj županiji, jednom od posljednjih poznatih te vrste s kraja 80-ih godina, ponuđena nagrada u iznosu od 20 tisuća kuna. 

U toj županiji nije pronađena, ali su 2010. godine djelatnici Zavoda za ornitologiju HAZU pronašli gnijezdeće parove u Zadarskoj županiji odnosno u Ravnim kotarima.

Kako zaštititi divlje životinje?

Top 10: Lista stranih životinja koje ugrožavaju domaće vrste

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode