Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pogledajte snimku: Skrivaju li dubine morska čudovišta?

None Foto: YouTube

Većina stručnjaka smatra kako je vrsta izumrla, ali snimke 'neidentificiranih' čudovišta iz morskih dubina poput ove u galeriji kod pojedinih istraživača mora budi sumnju.

Megalodon, najveći morski pas koji je ikad plivao svjetskim morima i oceanima živio je prije 28 milijuna godina.

Bio je dugačak oko 16 metara i težak 50 tona. Hranio se uglavnom mesom dupina i kitova, a plijen je lovio snažnim zubima veličine 15 centimetara odnosno zagrizom snage 1,8 tona.

Iako većina stručnjaka smatra kako je vrsta izumrla  povremene snimke 'neidentificiranih' čudovišta iz morskih dubina poput ove u galeriji kod pojedinih istraživača mora budi sumnju. 

Pitaju se: Mogu li megalodoni još uvijek živjeti u morskim dubinama?

Kako bi  vam došli do razumnog zaključka portal iflscienc.com navodi nekoliko argumenata.

Prije svega ne postoji izravan dokaz da megalodoni postoje. Postoje mnoge ilustracije i svjedočanstva pomoraca, ali oni se ne mogu uzeti kao relevantan dokaz postojanja neke vrste, u ovom slučaju megalodona.

S druge pak strane nekoliko neočekivanih otkrića iz morskih dubina govore u prilog onima koji vjeruju da najveći morski pas koji je ikada postojao na Zemlji još uvijek postoji.

 Konkretnije,  1938. južnoafrički ribar mrežom je uhvatio coelacantha ribu za koju sa smatralo da je izumrla prije 65 milijuna godina. 

Od ponovnog otkrića do danas ulovljeno je još nekoliko primjeraka ribe za koju se vjerovalo da je davno izumrla. Kao i u slučaju megalodona postojale su priče da ona postoji, ali bez konkretnih dokaza - dok riba nije zalutala u ribarsku mrežu.

Golemousti morski pas također je jedna od vrsta za koju se vjerovalo da je izumrla, ali otkriće ove vrste (1976.) zbunilo je oceanografe koji su vjerovali kako je golemousti morski pas davno izumro.

Zajedničko svim otkrićima vrsta za koje se vjerovalo da su izumrle jest da su otkrivene ili ulovljene na velikim dubinama. 

Za one koji vjeruju da se i megalodoni skrivaju u dubinama stručnjaci navode kako je to gotovo nemoguće jer fosilni ostaci ovih životinja sugeriraju da su megalodoni živjeli u plićim, toplijim i gusto naseljenim vodama u kojim su mogli lako dolaziti do hrane. 

Jedan od faktora koji je doveo do njihovog izumiranja upravo je odlazak njihovog plijena u dubine, dok s druge strane ova vrsta  morskog psa nije bila prilagođena životu na velikim dubinama.

Nakon svega navedenog zanima nas  vjerujete li da morske dubine skrivaju životinje za koje ne znamo da postoje?

Komentiraj, znaš da želiš!