Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Pogledajte snimku: Skrivaju li dubine morska čudovišta?

Pogledajte snimku: Skrivaju li dubine morska čudovišta?
1

Većina stručnjaka smatra kako je vrsta izumrla, ali snimke 'neidentificiranih' čudovišta iz morskih dubina poput ove u galeriji kod pojedinih istraživača mora budi sumnju.

VIDEO

Megalodon, najveći morski pas koji je ikad plivao svjetskim morima i oceanima živio je prije 28 milijuna godina.

Bio je dugačak oko 16 metara i težak 50 tona. Hranio se uglavnom mesom dupina i kitova, a plijen je lovio snažnim zubima veličine 15 centimetara odnosno zagrizom snage 1,8 tona.

Iako većina stručnjaka smatra kako je vrsta izumrla  povremene snimke 'neidentificiranih' čudovišta iz morskih dubina poput ove u galeriji kod pojedinih istraživača mora budi sumnju. 

Pitaju se: Mogu li megalodoni još uvijek živjeti u morskim dubinama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi  vam došli do razumnog zaključka portal iflscienc.com navodi nekoliko argumenata.

Prije svega ne postoji izravan dokaz da megalodoni postoje. Postoje mnoge ilustracije i svjedočanstva pomoraca, ali oni se ne mogu uzeti kao relevantan dokaz postojanja neke vrste, u ovom slučaju megalodona.

S druge pak strane nekoliko neočekivanih otkrića iz morskih dubina govore u prilog onima koji vjeruju da najveći morski pas koji je ikada postojao na Zemlji još uvijek postoji.

 Konkretnije,  1938. južnoafrički ribar mrežom je uhvatio coelacantha ribu za koju sa smatralo da je izumrla prije 65 milijuna godina. 

Od ponovnog otkrića do danas ulovljeno je još nekoliko primjeraka ribe za koju se vjerovalo da je davno izumrla. Kao i u slučaju megalodona postojale su priče da ona postoji, ali bez konkretnih dokaza - dok riba nije zalutala u ribarsku mrežu.

Golemousti morski pas također je jedna od vrsta za koju se vjerovalo da je izumrla, ali otkriće ove vrste (1976.) zbunilo je oceanografe koji su vjerovali kako je golemousti morski pas davno izumro.

Zajedničko svim otkrićima vrsta za koje se vjerovalo da su izumrle jest da su otkrivene ili ulovljene na velikim dubinama. 

Za one koji vjeruju da se i megalodoni skrivaju u dubinama stručnjaci navode kako je to gotovo nemoguće jer fosilni ostaci ovih životinja sugeriraju da su megalodoni živjeli u plićim, toplijim i gusto naseljenim vodama u kojim su mogli lako dolaziti do hrane. 

Jedan od faktora koji je doveo do njihovog izumiranja upravo je odlazak njihovog plijena u dubine, dok s druge strane ova vrsta  morskog psa nije bila prilagođena životu na velikim dubinama.

Nakon svega navedenog zanima nas  vjerujete li da morske dubine skrivaju životinje za koje ne znamo da postoje?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang