Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Problemi mokrenja kod psa - od učestalosti do previše urina

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje kako pravilno hraniti psa i što izbjegavati, kao i što predstavljaja nepravilno i često mokrenje

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što pas treba jesti?

Imam petogodišnju mješanku maltezera i terijera (više naginje terijeru) i imam problem vezan uz prehranu. Naime kad nisam kod kuće zbog poslova , brigu o psu vodi moj otac koji ju hrani onim štapićima i raznoraznim poslasticama (poslastice iz DM-a i sl) i onda kad treba jesti normalno svoju hranu odbija. Opsjednuta je posudom ali ne želi jesti ono što je inače normalno jela (kuhana piletina,jetrica,vratići i sl. naravno sve bez kostiju). Postaje agresivna i pokušava sakriti tu hranu. Osim toga pije puno mlijeka a mislim da je to nezdravo. U zadnja 3 mjeseca se strahovito češka tako da joj je sva dlaka na nekim mjestima ofucana. Što napraviti da se situacija promjeni. Važan mi je odgovor isključivo da objasnim štetnost takvog načina ponašanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Psima ne treba davati mlijeku

Poštovani,

Kao i što ste sami svjesni poslastice nisu cjelovita prehrana za pse. Kada bismo i mi ljudi cijele dane jeli čipi-čips i čokoladu bili bi siti i ne bi pojeli normalni obrok. Osim toga poslastice nemaju sve nutritivne vrijednosti koje su potrebne za normalno i zdravo funkcioniranje organizma stoga gledano dugoročno, ukoliko se nastavi sa takvom ishranom javiti će se razni problemi. Opadanje dlake i svrbež može biti povezana malnutricijom stoga vam preporučujem da se što prije izbace poslastice i uvedete cjelovitu prehranu. Što se tiče mlijeka odrasli psi često pokazuju intoleranciju na laktozu, odnosno, vrlo često ne mogu potpuno probaviti mlijeko. Veća količina neprobavljenog šećera u probavnom traktu stvorit će idealno okruženje za razvoj bakterija te posljedičnu iritaciju stijenke želuca i crijeva. Iz tog razloga, ne preporučuje se davati psima kravlje mlijeko jer isto nerijetko može dovesti do različitih probavnih smetnji (proljev, povraćanje). Međutim, ljubimci mogu slobodno uživati u nekim mliječnim prerađevinama tj. fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su acidofil, jogurt, sirutka, kravlji sir itd.

 Pas mokri po krevetu, zašto?

Ja imam maltezera starog sedam godina, nikad se nije pario. Imamo tri mace koje uredno vrše nuždu ali nas Spuki je počeo mokrit i na krevetu bračnom i po cijeloj kući . Jednom se prehladio i mokrio slično nakon, ali od tada ne. Isto tako , imao je izlete bježanja od kuće u vrijeme parenje prije misec dana, ali uvijek na poznato odredište tako da bi ga kćerkice brzo pronašle. Sad nam nije jasno - dlaka mu je duga, mislimo da nije prehlada ali ovakvo ponašanje nam je čudno.
Lijepo pozdrav iz Zadra 

Mokrenje može biti znak šećerne bolesti

Poštovani,

Često obavljanje nužde može biti povezano sa upalom mokraćnog sustava, no može biti i simptom ozbiljnih sistemskih bolesti. Pojam poliurija odnosi se na izlučivanje veće količine mokraće od normalnog što treba razlikovati od učestalog mokrenja ali normalnih količina urina koje se naziva polakisurija. Učestalo mokrenje manjih količina mokraće javlja se kod bolesti mokraćnog ili spolnog sustava, dok učestalo mokrenje normalnih ili većih količina urina javlja se kod hormonalnih bolesti (šećerna bolest, bolest štitnjače i nadbubrežne žlijezde) i bolesti bubrega.

U svakom slučaju neophodan je veterinarski pregled, pregled urina i s obzirom na godine vašeg psa bilo bi potrebno napraviti kompletnu krvnu sliku, biokemijsku analizu bubrežnih parametara i određivanje glukoze u krvi i urinu.

 Posljedice odvajanja od majke?

Imam štenca njemačkog ovčara starog 2 i pol mjeseca koji previše mokri.Znači li to da je štena bolestan ili je to normalno kada ga se odvoji od majke?

Mokrenje nema veze s odvajanjem

Poštovani,

Teško mi je komentirati što vama znači previše mokriti (da li puno puta mokri, da li velike ili male količine urina i sl.) No, u svakom slučaju ništa od navedenog nije povezano s odbićem od majke, stoga preporučujem veterinarski pregled kako bi se isključila eventualna upala mokraćnog sustava.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang