Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Životinje 'carinici' i 'policajci' dobivaju otkaze zbog krize

None Foto: Lifewithdogs.tv 4

Tijekom 2011. u Velikoj Britaniji napušteno je 50 posto više pasa i mačka u odnosu na godinu ranije, a Dumovec je ljetos oborio rekord po broju napuštenih štenaca

Bailey, pas zadužen za carinski nadzor zaposlen u kanadskoj graničnoj službi dobio je otkaz. Razlog? Rezanje troškova! Zajedno s njim na burzu odlazi i njegov ljudski prijatelj. Unatoč tome što je njihova pseća postrojba uvrštena među 10 najboljih graničnih službi na svijetu prema pisanju Lifewithdogs.tv  uskoro bi, zbog globalne krize u potpunosti mogla biti ukinuta. U prilog tome govori odbijenica uprave koja nije pristala na molbu zaposlenika koji su u zamjenu za neotpuštanje kolega pristali na smanjenje plaća čime bi se pokrile rupe u proračunu. 

Nezaposleni širom svijeta mogu dobiti besplatnu hranu za svoje ljubimce

Za razliku od njih za koje još postoji nada pseći program rehabilitacije zatvorenika iz popravnog doma u Westvilleu već je ukinut. Zatvorenike se obučavalo za trenere pasa , a unatoč uspješnosti programa kroz koji je od 2008. prošlo 375 zatvorenika i više od 700 pasa, prema pisanju Heraldbulletin.com program je ukinut s obrazloženjem da to nije ispravno trošenje proračunskog novca. 

U SAD-u 2 posto manje ljubimaca

Recesija je očito jača od dobrih namjera, a navedeni primjeri nisu jedini jer ne prođe tjedan u kojem svjetski mediji ne izvještavaju o kućnim ljubimcima i recesiji. Istraživanje Američkog udruženja veterinara (AVMA ) pokazalo je da se ukupni broj kućnih ljubimaca u SAD-u zadnjih šest godina smanjio za dva posto. U odnosu na razdoblje prije krize broj pasa u američkim kućanstvima smanjio se za tri posto,mačaka za devet posto , a najveći pad bilježe male životinje poput ptica ( 26 posto) i konja (33 posto). 

Masovno napuštanje životinja

Ništa bolja situacija nije niti u Europi. Blue Cross britanska organizacija koja se brine o napuštenim životinjama navodi podatak kako je u 2011. napušteno 50 posto više pasa i mačka u odnosu na godinu ranije. Glavni razlog je gubitak posla i krova nad glavom zbog čega su sami vlasnici postali beskućnici ili su morali preseliti u podstanare, a uvjetovano im je napuštanje životinja. Kakva je situacija u Hrvatskoj najbolje pokazuje podatak Skloništa za napuštene životinje grada Zagreba u kojem je tijekom ljeta bilo rekordan broj štenaca i odraslih pasa u povijesti skloništa.

Broj kućnih ljubimaca u SAD-u zadnjih šest godina smanjio se dva posto

I dok državne službe otpuštaju ljude i životinje, obični mali ljudi i udruge za zaštitu životinja, uz pomoć donatora širom svijeta otvaraju pučke kuhinje za kućne ljubimce. Jedna od takvih otvorena je sada već davne 2008. godine, a kroz nju su prošle tisuće pasa i mačaka.Hranu, igračke i ostalu opremu za pse i mace mogu dobiti beskućnici i nezaposleni. 

Pozitivan primjer

Za kraj jedan pozitivan primjer iz San Francisca koji je na human način odlučio riješiti problem napuštenih pasa, a i istovremeno smanjiti broj beskućnika s ulica. Umjesto da zarađuju prosjačenjem grad za čuvanje napuštenih pasa koji čekaju udomljenje beskućnicima daje tjednu plaću od 75 dolara i osigurava veterinarske troškove, povodac, igračke i hranu za pse.Svatko tko ulazi u pogram mora proći edukaciju, ali i detaljnu provjeru kako bi se dokazalo da je zdrav, nenasilan,nije sklon ovisnostima odnosno sposoban je brinuti se o životinjama.

Komentari (2)
  • Kanađani će ih brzo vratiti na posao kad shvate koliko im je pala produktivnost. Što se Dumovca i ostalih azila/udruga/skloništa kod nas tiče, dok se konačno ne počnu naplaćivati zakonom propisane kazne za zanemarivanj, napuštanje i zlostavljanje životinja (trebalo bi još i štanceraj strpati u tu kategoriju) stanje će na žalost biti sve gore i gore.

    16. 10. 2012,   19:46
  • Žao mi ih je.!!

    15. 10. 2012,   08:03