Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Psi u mirovini: Kako se brinuti o starijim kućnim ljubimcima?

Psi u mirovini: Kako se brinuti o starijim kućnim ljubimcima?
1

Ovisno o pasmini i veličini psi u prosjeku 'u mirovinu' odlaze između sedme i desete godine života. Manji psi obično stare sporije od srednjih i većih pasmina pasa ...

VIDEO

Ono čega se većina vlasnika boji jest - starosti svojih ljubimaca. Razloga za strahom nema jer od činjenice da će pas ostarjeti ne može se pobjeći. To ne znači da će uginuti ili da će se prestati igrati. 

Kako bi se potencijalni problemi sveli na najmanju moguću mjeru potrebno se na vrijeme pripremiti.

Stariji psi

Ovisno o pasmini i veličini psi u prosjeku 'u mirovinu' odlaze između sedme i desete godine života. Manji psi obično stare sporije od srednjih i većih pasa. Za sve vas čiji psi će dobiti prve sijede pripremili smo savjete kako se brinuti o starijem psu.

Znakovi starenja

Kod zdravog, a starijeg psa od primjerice sedam godina teško čete vidjeti znakove starosti. Da pas stari najčešće ćete vidjeti po promjenama načina ustajanja i hodanja koje je usporeno.Također, primijetit ćete promjene na dlaci - posebno oko očiju i 'brkovima' na njušci. Kao i kod ljudi sijede dlake kod nekih pasa pojavljuju se ranije.

Kod veterinara najmanje 2 x godišnje

Mlade pse (ako nisu bolesni) kod veterinara na pregled obično vodimo 1 put godišnje, najčešće prilikom cijepljenja protiv bjesnoće. Starije pse treba voditi najmanje 2 puta godišnje i uvjeriti se da pas nema problema karcinom, bolesti bubrega, dijabetes, probleme sa srcem i arteritis. 

Najčešće su to bolesti pasa i ako ih imaju treba ih na vrijeme početi liječiti. Također, posebnu pažnju obratiti na pseće zube koje treba liječiti od mogućih problema. Jedan od simptoma problema sa zubima jest nepodnošljiv zadah iz psećih usta.

Prehrana starijeg psa

Jedan od znakova starenja jest da pas počinje manje jesti, a brže se debljati (jer se manje kreće). Kako bi imao što manje problema uzrokovanih s hranom psima dajte hranu za starije pse. Najčešće ona je bogata sastojcima poput omega 3 masnih  kiselina koji sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Izbjegavajte davanje poslastica i ljudske hrane.

Održavanje kondicije 

Možda pas neće moći trčati kao kad mu je bilo dvije godine, ali uvijek ga pokušajte motivirati na igru. Brže će se umarati, a  za odmor od vježbe trebat će im više vremena. Bit će skloniji fizičkim ozljedama. Ali...

Odražavanje kondicije starijih pasa važno je između ostalog kako se pas ne bi udebljao. Pretilost je jedan od većih problema pasa bez obzira na godine, a pogotovo je opasan kad pas uđe u određene godine. Ono što kod održavanja kondicije starijih pasa morate znati da on neće moći sve kao kad je bio u 'cvijetu mladosti', ali ne smijete mu dozvoliti da samo jede i spava.

Higijena starijih pasa

Održavanje krzna posebno je važno kod starijih pasa. Redovito četkanje i odstranjivanje mrtve dlake spriječit će sušenje kože. Također, lakše ćete primijetiti promjene na psima poput raznih kvržica. Ako se psi kreću manje nego obično nokte im je potrebno rezati ručno jer ih neće moći istrošiti tijekom šetnji.

Pozivamo vas da u komentarima napišete vaša iskustva sa starijim psima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...