Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Specijalne prigode: Slasni mali pseći obroci iz domaće kuhinje

Specijalne prigode: Slasni mali pseći obroci iz domaće kuhinje
1

Kod izbora namirnica uvijek birajte prirodno organsko voće i povrće, izbjegavajte kukuruz, soju i pšenicu jer se teško probavlja, a kod nekih pasa izazivaju i alergiju

VIDEO

Psi vole jesti sve što jedu i ljudi. U to budite sigurni i svatko od vas prije ili kasnije susrest će se s poznatim psećim pogledom koji kao da govori: Daj i meni malo! Koliko god se veterinari s pravom protivili praksi davanju ljudske hrane, psima je teško je odoljeti. Kada im već udovoljavate poslužite se trikovima i podvalite im zdrav obrok, a jedno od najsigurnijih rješenja jest da je sami skuhate.

Prednosti? Svježe namirnice jamstvo su zdravog obroka, a vi ste sigurni da u obroku neće biti konzervansa, umjetnih sladila, bojila i sličnih sastojaka koji se dodaju u kupovnu hranu. Hrana će biti raznovrsnija, a psu ukusnija. Kod izbora namirnica uvijek birajte prirodno organsko voće i povrće, izbjegavajte kukuruz, soju i pšenicu jer se teško probavlja, a kod nekih pasa izazivaju alergiju. Umjesto njih birajte ječam, zob, proso, kvinoju i smeđu rižu. Konzervanse i aditive obavezno izbjegavajte te koristite namirnice bogate omega 3 masnoćama koje su dobre za pseću dlaku. 

Recepti u ovom članku ne odnose se na svakodnevnu prehranu, već isključivo kao obroci za specijalne prigode

Najveći nedostatak kada je kuhanje hrane za pse u pitanju jest što namirnice nisu nutricionistički uravnotežene kao kad je u pitanju kupovna hrana. Recepti u ovom članku zato se ne odnose na svakodnevnu prehranu, već isključivo kao obroci za specijalne prigode, poput ljetovanja. Zdraviji (i jeftiniji) su od kupovnih poslastica ili ostataka s roštilja. Ako psa kuhanom hranom namjeravate hraniti svakodnevno, obavezno se savjetujte s veterinarom. Spremni za kuhanje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pseći keksi s mrkvom

Pomiješati brašno, 1 dcl ulja, par komada naribane mrkve i jedan prašak za pecivo. Dobiveno tijesto mora biti jako gusto (kao tijesto za pizzu) koje zatim treba razvaljati. Iz razvaljanog tijesta kalupima izradite kekse različitih oblika koje treba zapeći dok ne dobiju smeđu boju (preporuka je peći na laganoj temperaturi). Začini nisu dozvoljeni, a kekse treba posluživati hladne i paziti na količinu.

Ukusni zalogaji sa sirom i češnjakom

U zdjeli pomiješajte češnjak, margarin, brašno i svježi sir. Umjesto mlijeka za oblikovanje tijesta koristite vodu. Kada ste dobili kompaktnu smjesu ostavite je u hladnjaku oko pola sata. Tijesto razvaljajte, napravite kekse te pecite 15-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Probajte jesu li dovoljno pečeni, a psu ih davati samo kad zasluži.

Riblji kolačići

Za ovaj recept bit će potrebno 300 grama tunjevine, 300 grama brašna, dva jaja i svježi peršin. Tunu stavite u posudu i dodajte brašno i jaja te sve dobro izmiješajte. Po potrebi dodajte malo vode. Dobiveno tijesto ohladite, razvaljajte te od njega radite kekse. Pecite 20-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Kolačiće ohladite i poslužujte umjesto kupovnih nagradica. Umjesto tunjevine možete staviti i drugu vrstu ribe, primjerice lososa ili skušu koje su bogate omega 3 kiselinama. Budite oprezni i ribu očistite od kostiju.

Keksi od zobi

Pomiješajte 100 grama zobenih pahuljica, 250 grama integralnog brašna, 1 jaje, 1 žlicu ulja (maslinovo ili laneno) i pola naribane jabuke. Napravite tijesto, razvaljajte ga i oblikujte kekse. Pecite 20-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Poslužite hladno i isključivo kao poslasticu.

Povrtna juha

Operite i sitno narežite što više raznovrsnog povrća te ga skuhajte u vodi. Povrtna juha bogata je vitaminima, a psima u ljetnim mjesecima može biti koristan obrok kada je pas na dijeti, primjerice jer se napio mora. Poslužujete je samu (juha plus povrće) ili je dodajete suhoj hrani. Uz povrće, u juhu možete dodati i meso (junetina, piletina, puretina), a od začina koristite samo peršin. Umjesto tijesta dodajte rižu.

Vitaminsko osvježenje

Pomiješajte svježi kravlji sir s pireom od pola banane i pola jabuke. Smjesi dodajte jednu žlicu meda i malu žlicu limunova soka. Sastojke pomiješajte, ohladite u hladnjaku i poslužite. Umjesto ljudskog sladoleda vaš pas dobit će svježe vitaminsko osvježenje.

Muffini s borovnicama ( Izvor: www.thehonestkitchen.com)

Vaši psi vole slatko? Nagradite njih i sebe ukusnim muffinima s borovnicama. Svi sastojci u ovom receptu odlični su antioksidansi i štite imunološki sustav kako pasa tako i ljudi.

SASTOJCI:

1/4 šalice lanenog brašna (ili mljevenog lana), 1/2 šalice sušenih ili svježih borovnica, 1/4 šalice pšeničnih klica, 1/4 šalice kvasca, 1/4 šalice vitamina C u prahu (po izboru), 2 velika jaja, 1/4 šalice običnog jogurta, 1-2 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu. U jednu posudu pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte im jaja, jogurt i maslinovo ulje te opet sve dobro promiješajte kako biste dobili gusto tijesto. Tijesto ulijte u kalupe za muffine. Pecite oko 25 minuta odnosno dok muffini ne budu vidljivo pečeni. Dobro ohladite i poslužite.

Opisani recepti, barem većina njih omiljena su poslastica psa u vlasništvu autora ovog članka. Ako znate da je vaš ljubimac alergičan na neku od spomenutih namirnica, izbjegavajte ih. Sigurni smo da i vi imate svoje omiljene pseće recepte. Pozivamo vas da ih podijelite s nama!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang