Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Testirali hranu za pse i mačke! Dobili su šokantne rezultate

None Foto: Thinkstock

Kako bi otkrili jesu li sastojci navedeni na deklaracijama pakiranja hrana za pse i mačke identični upakiranoj hrani znanstvenici su testirali 52 proizvoda za ljubimce

Sadrži li hrana za psa s okusom govedine vrstu mesa koja je označena na deklaraciji pakiranja? Ne nužno. Naprotiv, postoji velika mogućnost da je proizvođač umjesto govedine stavio neko drugo meso!

Pokazalo je to istraživanje Chapman Universityja iz Kalifornije.  

Kako bi otkrili jesu li sastojci mesa navedeni na deklaracijama pakiranja hrana za pse i mačke identični upakiranoj hrani znanstvenici su DNA testovima  testirali 52 proizvoda namijenjena prehrani kućnih ljubimaca

Dvadeset proizvoda označeno je potencijalno opasnima, a od tih 20  njih 16 u sebi je sadržavalo meso koje uopće nije navedeno na pakiranju. 

Općenito ( bez obzira bili sastojci označeni ili ne) otkriveno je kako je piletina najčešći sastojak hrane za pse i mačke. Slijede svinjetina, govedina, puretina i janjetina. Najrjeđi sastojak je guščje meso.

Istraživanje je pokazalo kako se u hranama za kućne ljubimce kao neoznačeni sastojak najčešće nalazila svinjetina

Poražavajući su to podaci koji bi trebali zabrinuti vlasnike kućnih ljubimaca, a rezultat su globalizacije odnosno međunarodne trgovine koja omogućava manipulacije s proizvodima koji se uvoze u pojedinu državu. U konkretnom slučaju u SAD.

Važno je naglasiti da istraživanje nije pokazalo da je neka od 52 testiranih hrana za pse i mačke otrovna za kućne ljubimce.  

Originalni članak

Komentiraj, znaš da želiš!