Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Top 9: Pasmine pasa koje su sudjelovale u najviše napada

Top 9: Pasmine pasa koje su sudjelovale u najviše napada
1

Činjenica da je pas sudjelovao u napadu ne znači da treba osuditi cijelu pasminu jer na pseće ponašanje osim gena utječe i osobnost psa i okruženje u kojem odrasta

VIDEO

'Dog attack deaths and maimings', jedno je od poznatijih istraživanja koje se od 1982.  bavi  napadima pasa na području SAD-a i Kanade. 

Merrit Clifton, jedna je od urednica istraživanja 'Dog attack deaths and maimings' koje kontinuirano, svaki mjesec nadopunjuje bazu 'napada pasa' i to isključivo na temelju medijskih izvještaja. 

Iako mnogi tvrde kako mediji nisu dovoljno relevantan izvor podataka Merrit se ne slaže jer kaže da su mediji legitiman izvor jer do informacija dolaze  na temelju policijskih izvješća, podataka koje im dostavljaju službe koje brinu o životinjama, svjedoci napada i same žrtve.

Pasmina koja je najčešće napadala

Smatra to i portal Dogs.petbreeds.com  koji je na temelju podataka istraživanja sastavio  listu pasmina pasa koje su u zadnjih 32 godine najčešće napadale ljude.

Na prvom mjestu očekivano se nalazi pit bull koji je sudjelovao u 3397 napada, a od posljedica napada ove pasmine u zadnjih 32 godina preminulo je 295 ljudi.

Slijede:

Rotvajler - 535 napada / 85 sa smrtnim posljedicama

Njemački ovčar - 113 napada / 15 sa smrtnim posljedicama

Bull mastif - 111 napada / 18 sa smrtnim posljedicama

Sibirski haski - 83 napada / 26 sa smrtnim posljedicama

Akita - 70 napada / 8 sa smrtnim posljedicama

Njemački bokser - 64 napada / 7 sa smrtnim posljedicama

Chow Chow - 61 napada / 8 sa smrtnim posljedicama

Labrador - 56 napada / 3 sa smrtnim posljedicama

Napomena:

Svjestan da će njihova lista izazvati mnoge kontroverze portal Dogs.petbreeds.com objašnjava metodologiju kako je lista nastala.

Koncentrirali smo se na broj napada u posljednjih 32 godina i to samo na kobne napade koji su za posljedicu imali smrt, gubitak udova, sakaćenje i ostale teške ozljede koje zahtijevaju bolničko liječenje.

Uključene su samo pasmine koje je bilo moguće identificirati i to samo one koje su se držale kao kućni ljubimci.

Statistike nisu obuhvatile policijske i ostale službene pse ( npr. licencirane pse čuvare).

Za kraj naglasili su isto što i mi naglašavamo: Činjenica da je neki pas sudjelovao u napadu ne znači da treba osuditi cijelu pasminu jer na ponašanje pasa osim gena utječe i osobnost psa i okruženje u kojem odrasta.

Naime, da se rade statistike pasa koje su spasile najviše ljudskih  života uvjereni smo da bi se na listi nalazili i neki od ovih pasa. 

Sigurni smo jer svaki dan čitamo priče o psima herojima/terapeutima u kojima glavne uloge imaju upravo labradori, njemački ovčari, pit bullovi...

Ipak, navedena lista korisna je kao jedan od faktora koji treba uzeti u obzir prilikom odabira psa jer većini ovih pasa zajedničko je da je riječ o radnim psima kojima treba posvetiti puno više pažnje. U krivim rukama psi postaju oružje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu