Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Vaš pas jede izmet? Otkrivamo najčešće razloge zašto to radi

Vaš pas jede izmet? Otkrivamo najčešće razloge zašto to radi
1

Koprofagija odnosno jedenje izmeta ( vlastitog ili tuđeg) normalna je pojava u svijetu pasa koja vlasnike najčešće upozorava da njihovim ljubimcima nešto nedostaje.

VIDEO

Zašto psi jedu izmet ( vlastiti ili tuđi)? Često je to pitanje s kojima se veterinari susreću u svojim ordinacijama. Postavljaju ga zabrinuti vlasnici kojima nije normalno, naprotiv čini im se odvratno što njihov ljubimac jede 'drek'. 

Zašto psi to rade teško je objasniti jer iako postoje brojne teorije niti jedna nije u potpunosti znanstveno dokazana. Ipak stručna literatura kao najčešće razloge koprofagije ( jedenje izmeta) navodi:

Održavanje higijene

Kuje jedenjem izmeta štenaca često održavaju leglo čistim, a isto će činiti psi koji žive na lancu, u malim boxovima, kućicama te ostalim neadekvatnim mjestima koja se ne čiste redovito.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Jedenjem izmeta psi pokušavaju stvoriti higijenske uvjete za život. Kako bi spriječili takvo ponašanje prostor u kojem pas živi treba redovito čistiti.

Oponašanje majke/drugih pasa

Napisali smo već da kujice jedenjem izmeta čiste prostor u kojem nakon okota žive štenci. Isti ti štenci mogu oponašati majku te s vremenom također početi jesti izmet. Osim majke psi mogu oponašati i druge pse s kojima  se druže. 

Neadekvatna prehrana

Jedan od najčešće spominjanih razloga zašto psi jedu izmet jest loša prehrana. U izmetu drugih pasa, ali i ostalih životinja traže vitamine, minerale i ostale sastojke koje ne dobivaju redovitom ishranom.

Privlačenje pažnje, stres, anksioznost...

Psi koji ne dobivaju dovoljno pažnje jedenjem izmeta pokušavaju pridobiti pozornost svojih vlasnika. Takvi psi često žive u neadekvatnim uvjetima što uzrokuje stres, anksioznost...

Uz jedenje izmeta takvi psi najčešće pokazuju i ostale znakove koji sugeriraju da psa nešto muči.

Je li jedenje izmeta opasno za vašeg psa?

Pod pretpostavkom da izmet ne sadrži crijevne parazite ili uzročnike mnogih zaraznih bolesti  jedenje izmeta nije opasno, ali tko danas može biti siguran što sve sadrži 'pseći drek'?

Zato je jedenje istog neprihvatljivo ponašanje, ali i znak da vašem psu nečega nedostaje. 

Redovitim čišćenjem psa, njegovog životnog prostora, zdravom (raznolikom) prehranom te redovitim šetnjama te pravilnim treningom smanjit ćete mogućnost da vaš pas jede izmet. Primjerice, možete ga naučiti da ne skuplja i ne jede stvari koje pronađe tijekom šetnje.

Pružate li mu sve navedeno, a on to ipak čini odvedite ga veterinaru kako bi otklonili mogućnost da je uzrok neki zdravstveni problem poput dijabetesa ili bolesti štitnjače.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang