Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Hrana za pse i ljude: Saznajte što 'poslužiti' vašem ljubimcu!

Hrana za pse i ljude: Saznajte što 'poslužiti' vašem ljubimcu!
2

Od voća im najviše odgovaraju jabuke, ali i sezonsko ljetno voće koje treba očistiti i po mogućnosti smrznuti, zatim kuhano meso te najkvalitetnija od svih - riba

VIDEO

Rijetki su vlasnici kućnih ljubimca koji mogu odoljeti psu i njegovom pogledu kojim traži bilo što što ima veze s ljudskom hranom. S druge pak strane stručnjaci nas redovito upozoravaju da ljudska hrana nije za pse te želimo li da naši psi žive dugo i zdravo ne smijemo ih hraniti na taj način.

 Ljudska hrana je povremeno zdrava i dobra za pse no ne treba pretjerivati s količinama. Iako su zdrave i za ljude i za pse ne smiju nadomjestiti redovitu hranu kojom hranite vaše četveronožne ljubimce. Koristite ih kao poslastice (zdravije su od kupovnih poslastica) ili pak za obogaćivanje standardnih obroka.

Obični jogurt da, voćni ne

Odrasli psi teško probavljaju mlijeko, ali to nikako ne znači da psima treba zabraniti sve mliječne proizvode. Jogurt je jedan od dozvoljenih mliječnih proizvoda, a preporučuje se zbog izvora kalcija i proteina. Veterinari u Hrvatskoj često će vam preporučiti LGG jogurt koji u sebi sadrži aktivne probiotičke bakterije koje jačaju organizam općenito.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jogurt je najbolje kombinirati s dehidratom ili pak sa svježim kravljim sirom

Treba izbjegavati punomasne i voćne jogurte jer sadrže sastojke poput šećera i masti. Jogurt je najbolje kombinirati s dehidratom ili pak sa svježim kravljim sirom koji je bogat kalcijem i bjelančevinama. Obje namirnice treba davati najviše dva puta na tjedan.

Laneno i maslinovo ulje

Pivski kvasac namirnica je koja se često koristi u pečenju psećih kolačića, a psi uživaju u njihovim okusima. Također, sadrži vitamin B koji je dobar za pseću dlaku i krzno općenito. Pivski kvasac kupujte u trgovinama zdrave hrane, a izbjegavajte koristiti standardni kvasac za pečenje kruha.

Lan pak, bez obzira radilo se o zrnu ili ulju bogat je izvor omega 3 masnih kiselina koje su dobre za kožu i krzno. Sjeme se dodaje kao dodatak vlakana. Koristite li laneno ulje ono mora biti spremljeno u hladnjaku ili na tamnom mjestu. 

Osim lanenog ulja psima se u hranu preporučuje davati i maslinovo ulje. Zobena kaša osim što je, u kombinaciji s jogurtom odličan obrok, bogata je i topljivim vlaknima što starijim psima pomaže u radu crijeva. Zobene pahuljice sirove ili kuhane uvijek se moraju davati bez šećera i dodatnih aroma.

Voće i povrće

Od voća psi obožavaju jabuke koje su bogate vitaminima A i C kao i vlaknima. Kod jabuka, ali i ostalog voća treba izbjegavati davanje koštica koje u sebi sadrže neke otrove. Koštice od jedne jabuke neće ubiti vašeg psa, ali učestalo hranjenja s košticama moglo bi ozbiljno štetiti psima. 

Ananas je također zdrava voćka koja sadrži kalcij i kalij. Sadrži i prirodni šećer, pa ako baš želite psu zasladiti obrok dajte mu komad zaleđenog ananasa (ali ne iz konzerve). Isto vrijedi i za borovnice, kupine, jagode, maline. 

Smrznute su pravo ljetno osvježenje, a istovremeno su kao i za ljude odličan izvor antioksidansa. Od ljetnih osvježavajućih plodova psi obožavaju lubenice i dinje, ali obavezno ih treba očistiti od koštica. Što se povrća tiče umjesto krumpira bogatog ugljikohidratima dajte im batate odnosno slatki krumpir koji je bogat dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, beta karotenom. 

 Voće i povrće bogato je vitaminima i vlaknima, ali mora biti svježe i bez pesticida

Mahune su pak dobar izvor biljnih vlakana, vitamina C i mangana. Kao dodatak jelima za pse preporučuje se dati svježe narezani peršin koji je bogat kalcijem, kalijem i beta-karotenom. 

Osim boje, jelima daje i okus. Kada je u pitanju voće i povrće u psećoj prehrani jako je važno da znamo njegovo porijeklo. Znači da je svježe ubrano, dobro oprano i da smo 100 posto sigurni da nije tretirano pesticidima.

Riža i meso

Za kraj smo ostavili ljudske namirnice koje se najčešće daju psima. Riža i rižina sluz (voda u kojoj se riža kuhala) odlična je ako pas ima želučanih problema, a potreban mu je lagan obrok.

 Psima se preporučuje davati smeđu rižu koja je bogata proteinima, ali može proći i obična riža koja je bogata ugljikohidratima jer će psu dati snagu. Psima možete davati sve vrste mesa, ali najčešće su to piletina, puretina, govedina i janjetina. Meso je bogato proteinima, aminokiselinama i vitaminom B.

Jako je važno da prilikom pripreme mesa ne koristite sol, papar te ostale ljute začine. Od začina je najbolje davati svježi peršin. Meso je za ljubimce najbolje kuhati. Psi obožavaju jetrica, želuce, srca i ostale mesne ostatke, ali kao i za jaja ne preporučuje ih se davati ljeti jer spadaju u lako kvarljive namirnice. 

Općenito gledajući riba je jedna od najkvalitetnijih namirnica za pse jer je lako probavljiva i bogata omega 3 kiselinama koje jačaju imunološki sustav, a pseća dlaka postaje čvršća i sjajnija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.