Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Kako odabrati posudu i pijesak te mačku naučiti koristiti 'WC'

Kako odabrati posudu i pijesak te mačku naučiti koristiti 'WC'
4

Kod učenja mace da ide na WC budite uporni i strpljivi. Ako tijekom privikavanja maca doživi neku traumu odlazak na WC doživljavat će kao neugodno iskustvo

VIDEO

Kako mačku naučiti da ide na WC? Pitanje je to s kojim se prije ili kasnije susretne svaki vlasnik mačke, bez obzira živjela li njegova ljubimica u stanu ili pak ima slobodu da povremeno odluta izvan kuće.

Pripremili smo za vas vodič kako odabrati wc za mačku, gdje ga smjestiti, kako ukloniti neugodne mirise i naravno kako mačku naučiti da sve to koristi.

WC posuda za mačke - kako odabrati?

Gledajući ponudu hrvatskih pet shopova možemo reći da je izbor WC posuda za mačke i pripadajuće opreme raznolik. Razlikujemo dvije osnove vrste mačjih wc-a: otvorene i zatvorene. Među otvorenim posudama za mačke imamo još duboke i plitke odnosno posude za mačke s rubom i bez ruba. U osnovni pribor spadaju i lopatice za čišćenje, kojih također ima nekoliko vrsta. Kako u tako bogatoj ponudi izabrati najbolje?

 Najčešća pogreška vlasnika jest da kod odabira opreme za kućne ljubimce na prvo mjesto stavljaju vizualni izgled, dok se gotovo uvijek zanemaruje funkcionalnost i praktičnost. Zato prilikom odabira imajte na umu da posuda mačkama služi da u njima što jednostavnije mogu obaviti nuždu, a to da li na njoj ima za ljudsko oko slatkih detalja mačkama nije važno.

Prilikom odabira imajte na umu da posuda mačkama služi za što lakše obavljanje nužde te da im izgled i boja nisu važni

 Kod odabira mačjeg WC - a prvo na što trebate obratiti pažnju jest njegova funkcionalnost jer ako će ga mačke doživljavati kao noćnu moru puno teže će se na njega naučiti. U pravilu to znači da će nuždu obavljati po cijelom stanu. Općenito pravilo glasi: Odaberite posudu u kojoj se mačka cijelom svojom dužinom bez problema može okrenuti.

 Prednost zatvorenog wc-a je što će mačka prilikom obavljanja nužde teže razbacivati pijesak odnosno stelju za mačke. Kod kupnje uz duljinu i širinu pripazite i na visinu. Dubina posude također je važna, pogotovo kod malih maca. Važno je da maca iz posude može lagano ulaziti odnosno izlaziti.

 Zooportal.hr savjetuje da malim macama prije nego kupite pravi wc napravite improvizirani – umjesto u posudu mačju stelju stavite na papirnate tacne za hranu. Morati ćete malo više čistiti jer se na taj način lakše razbaca pijesak. Kada mačić naraste, a to će vjerujte nam biti brzo kupite mu pravi wc, ali na njega ga privikavajte postepeno. Od pribora za održavanje WC posuda svaki vlasnik mačke trebao bi imati lopaticu za čišćenje pijeska.

 Improvizirati s raznim rukavicama i sličnim 'alatima' nema potrebe jer jedna lopatica može se kupiti za samo nekoliko kuna. Koliko često čistiti mačji wc? Svaki put kada osjetite neugodne mirise. Kako bi ih otklonili i duže wc držali čistim jako je važno odabrati pijesak i stelju za mačke.

Pažljivo s odabirom stelje/pijeska za mačke

Pijesak je za mačke jednako, ako ne i važniji je od same posude u koju mačka obavlja nuždu. Zašto? Mačke su čiste životinje i ako im wc nije stalno čist pronaći će drugo mjesto gdje će kakati i piškiti. Najčešće će to biti na tepihu, iza kauča ili pak u tegli za cvijeće. 

Istraživanja su pokazala da najviše mačaka završi na ulici upravo zbog obilježavanja teritorija u stanu. Ako izuzmemo zdravstvene probleme, najčešći razlog obilježavanja namještaja bili su prljavi toaleti za mačke, a ne kako vlasnici najčešće misle prirodni instinkti. Imajte na umu da mačke imaju puno razvijeniji osjet mirisa od ljudi. 

Mačke su čiste životinje i ako im WC nije stalno čist pronaći će drugo mjesto gdje će kakati i piškiti

Važno je zato da podloga u posudi za mačke bude što bolje kvalitetnija. Na dno izbjegavajte stavljati pijesak iz dječjih pješčanika ili pak novinski papir jer oboje nemaju nikakve svrhe. Primjerice ako na dno stavljate papir  trebati ćete ga mijenjati  svaki put kada maca obavi nuždu. Također, papir namočen mokraćom zalijepit će se za mačje šape i one će ga raznositi svugdje po stanu. 

Pijesak iz pješčanika osim što slabije upija od kupovnog može biti i zaražen od uličnih životinja. Što odabrati? Svaka vrsta pijeska ima svoju funkciju. Pažljivo čitajte upute na pakiranjima i kod odabira gledajte da podloga bude što prirodnija. 

Ekološka stelja za mačke primjerice svaki put kada se maca na nju popiški pretvori se u grudicu koja automatski upije neugodan miris. Grudicu je lagano pokupiti i baciti u wc. Ostatak stelje, gdje maca nije piškila ostat će čist. Riješiti ćete se tako neugodnih mirisa, budući da je napravljena od prirodnih materijala nije opasna za zdravlje mačke. 

Kako mačku naučiti da koristi WC?

Kada ste odabrali posudu i pijesak za mačku preostaje vam još samo da svoju ljubimicu naučite kako da sve to koristi. Posuda s pijeskom uvijek neka budu na mirnom mjestu, obavezno udaljena od posuda s hranom i vodom te mačjeg kreveta.

 Što je mačka starija, pogotovo ako nije socijalizirana to ju je teže naučiti da obavlja nuždu u pijesku. Generalno pravilo koje vrijedi za mlade mačiće jest da ih na wc nosite nakon jela, pijenja vode i nakon spavanja. Budite dosljedni i uporni jer neke mace odmah će prihvatiti kućna pravila, a nekima će trebati malo više vremena. Ako tijekom privikavanja maca doživi neku traumu odlazak na wc cijeli život doživljavat će kao neugodno iskustvo, a to pod svaku cijenu treba izbjeći.

Generalno pravilo koje vrijedi za mlade mačiće jest da ih na wc nosite nakon jela, pijenja vode i nakon spavanja

Mačke znaju biti posesivne životinje te vam savjetujemo da nikada za više mačaka ne koristite isti wc. Svaka treba imati svoj i to postavljen na različitim mjestima. Vaša ljubimica uz stan boravi i na otvorenom. Treba li ona imati svoj kućni wc? Da, pogotovo ako se radi o starijim macama one će radije ttrpjetii kada ne mogu izdržati popiškiti se u stanu, nego nužduo obavljati primjerice na temperaturama koje su debelo ispod nule. 

Sve ste probali, a vaša maca nikako ne želi ići na wc i neprestano mokri po stanu?! Odvedite je veterinaru jer razlog odbijanja wc i mokrenja može biti zdravstveni problem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode