Obavijesti

Ljubimci

Komentari 10

Zagrebački tvorovi: Obožavaju spavanje, igru i šetnju s psom

Zagrebački tvorovi: Obožavaju spavanje, igru i šetnju s psom
15

Tvorovi žive između sedam i osam godina, osjetljivi su, većinu dana spavaju, a kada su budni zahtijevaju puno pažnje. Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom

VIDEO

Afrički tvorovi sve su češći kućni ljubimci u Hrvatskoj, a za sve je kriva Polly i njezin simpatični, tada na ovim prostorima nepoznati kućni ljubimac Rodolfo iz filma Napokon Polly. Među onima koji su se zaljubili u Rodolfa bila je i obitelj Kolak iz Folnegovićevog naselja u Zagrebu. 

Za sve je kriva Polly

- Gledajući film odmah smo se zaljubili i za kućnog ljubimca odlučili nabaviti tvora. Budući da o njima nismo ništa znali bacili smo se na pretraživanje interneta i naišla na web stranicu www.tvorovi.com. Učlanili smo se u Udrugu Tvorum i na forumu Tvorumu te Facebooku počeli pratiti savjete.Čitali smo o kupnji, opremi, o bolestima i pripitomljavanju ovih malih stvorenja - objašnjava mama Stella prve korake s upoznavanjem tvorova kao kućnih ljubimaca. 

Tvorovi se ne preporučuju obiteljima s malom djecom jer vole grickati i grubo se igrati

Što su saznali? Tvorovi žive između sedam i osam godina, jako u osjetljivi, a iako većinu dana spavaju, kada su budni  jako su zahtjevni.Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom jer vole grickati i grubo se igrati. U obiteljima s većom djecom, baš kakva je obitelj naše sugovornice tvorovi će se brzo snaći i pripitomiti, a igranje životinje i djece uvijek mora biti pod nadzorom odrasle osobe. Uz svakodnevne šetnje izvan stana s krznenim ljubimcima potrebno se igrati i u stanu.

Hrana i oprema

Početna investicija koja ne uključuje kupnju životinje, već samo hranu, opremu i cijepljenje protiv štenećaka (bez toga tvorovi ne mogu van) iznosi 1500 kuna. Ženke se preporučuje sterilizirati jer ako se ne razmnožavaju mogu teško oboljeti, a muškarce kako želite.U tom slučaju morate se naviknuti na intenzivan miris i označavanje terena. Cijena kastracije je 400 kuna, a želite li im umjesto kastracije/sterilizacije ugraditi implantante koji se mijenjaju svake dvije godine platit ćete to 700 kuna. 

Kavez treba imati dva nivoa, da se mogu pentrati i viseću ležaljku koja služi za spavanje

-Oprema koju bi svaki tvor trebao imati je žičani kavez, veličine najmanje 80 x 60 x 60 cm s vratašcima koja se moraju moći dobro zaključati jer tvoreki, kako im Stella tepa sa lakoćom nauče kako provaliti iz kaveza. Kavez treba imati dva nivoa, da se mogu pentrati i viseću ležaljku koja služi za spavanje. Tu su i zdjelice za vodu i hranu kao i WC s pijeskom za mace. -Sva oprema koja se može prevrnuti mora biti pričvršćena u kavezu. Na dno kaveza , staviti stare majice i mekane frotir krpice, a po zimi potrebna je plišana dekica, da se ljubimac u nju može fino ušuškati-govori Stella. 

Kavez služi za spavanje i kada su sami kod kuće. Kada ne spavaju, najbolje je da budu pušteni u sobi, koja mora biti osigurana, da ne bi negdje zapeli, pali i pojeli sa poda. Tvorovi su mesožderi i potrebnoih je prije svega hraniti mesom. Može i riba, ali očišćena ili iz mačjih konzervi. Uz meso daje im se briketirana hrana za tvorove, a kada se linjaju ili kada im je potreban za lakšu probavu savjetuje se davati im vazelin. Malt pasta ( za mace) daje se tvorovima kao poslastica, ali budući da ima šećer treba ga davati u malim količinama. Vole igračke za mace, loptice,plišane životinjice, ali uvijek treba paziti da nešto od toga ne pojedu.

Vole učiti,ali i grickati

Nakon detaljnog informiranja i dugog razmišljanja shvativši da je obitelj spremna na neobičnog sustanara povezali su se s uzgajivačem koji je imao dobre preporuke i u obitelj Kolak došao je Stinky.– Svi smo se podredili Stinkyu, a koliko god pažnje dobivao grizao je kao vampir, naravno sa slatkim nevinim pogledom. Nama ništa nije smetalo! Niti što je kakao kraj wc-a, što je rušio sve knjige sa stola, što smo zbog njega morali maknuti cvijeće. Samo smo željeli da se navikne na nas,naše ruke i noge koje je neprestano grizao kao lud-govori Stella. 

Dok tvor nije shvatio da ruka služi za maženje i hranjenje nekoliko puta su stanari izgrizeni do krvi

Dok nije shvatio da ruka služi za maženje i hranjenje nekoliko puta su stanari su izgrizeni do krvi. Stinky je međutim brzo naučio 'prositi' što dokazuje da se tvorove kao i ostale životinje može naučiti mnoge trikove. - Kada želi da ga spustimo na pod ili mu otvorimo vrata od sobe lijepo nas šapicama zamoli. Obožava se maziti i spavati do 18 sati dnevno. Grickanje nogu i danas, iako je pitom još uvijek mu je fetiš, a uglavnom stradavaju noge gostiju- nastavlja Stella. 

Teritorijalne životinje

Kako to već biva u kuću je uskoro došao Amadeus. Novi tvor, stara priča: pripitomljavanje, grizenje i maženje. Kao i Stinkyu omiljena zanimacija-grickanje ljudskih nogu.-Dok je Amadeus rastao i privikavao se na život Stinkyu se dogodila ljubav. Preko Tvoruma upoznao je tvoricu Taru koja mu je rodila 10 malih tvorića, za koje tata baš i nije bio zainteresiran.Dok se mama tvorica navlačila s djecom, tata je otišao na more-nastavlja mama Stella. 

Stinky je prvi došao i nikoga ne pušta na svoj teritorij koji brani svim sredstvima

Iako se obitelj nadala prijateljstvu,između dva tvora u istoj prostoriji nema ljubavi. -Stinky je prvi došao i nikoga ne pušta na svoj teritorij. Kada su zajedno tuku se i dosta grubo grizu, pa ih držimo u različitim sobama. U šetnji koju shvaćaju neutralnim terenom ponašaju se normalno, bez svađa- objašnjava nam Stella.

 Budućim vlasnicima savjetuje da svoje ljubimce šeću na dugim lajnama, namijenjenim specijalno za tvorove. Pse i mačke treba izbjegavati, iako iz iskustva naša sugovornica kaže da su psi ti koji njezine ljubimce u parku zaobilaze. Prilaze im jedino mladi znatiželjni psi koji nakon ugriza za njušku shvaćaju da s tvorovima nema šale. Obitelj Kolak odgovorna je pa peseke izbjegava ili tvorove u njihovom prisustvu digne u ruke.

Tvorovima se pridružio pas Sumo

Dva tvora, zahvaljujući Facebooku uskoro su dobila novog prijatelja za šetnje-šest godina starog mužjaka engleskog bulldoga Suma. Kao i mi sigurno se pitate kako izgleda suživot dva ratoborna muška tvora i psa? – I sama sam si postavljala slična pitanja: kako će tvorovi prihvatiti psa, kako pas njih. Ipak je njemu šest godina i još mora na operaciju oka. Ipak, odlučili smo se udomiti psa.Sumo je samo četiri dana nakon dolaska u novu obitelj morao na operaciju, a Stinky mu je bio moralna podrška. Brzo nakon operacije troje ljubimaca se sprijateljilo. Danas zajedno jedu, naganjaju se po stanu, idu u zajedničke šetnje, ukratko pravi su prijatelji- zaključuje Stella.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode