Obavijesti

Najvažnije namirnice u trudnoći za razvoj bebe

Najvažnije namirnice u trudnoći za razvoj bebe
1

Prehrana tijekom trudnoće mora biti raznolika - bogata žitaricama, voćem, povrćem i bjelančevinama. Donosimo vam popis namirnica koje će svim budućim mamama osigurati kvalitetne obroke

Nema čarobne formule za trudničku prehranu. Za vrijeme trudnoće,pravila zdrave prehrane ostaju ista: puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Međutim, nekoliko hranjivih tvari tijekom trudnoće zaslužuju posebnu pažnju.

Nemasno meso za stabilizaciju šećera, anemiju i razvoj mozga

Aminokiseline u proteinima izgrađuju svaku stanicu u vašem i tijelu vaše bebe u trbuhu. Hrana bogata proteinima također drži vašu glad 'pod kontrolom' jer stabilizira šećer u krviNemasno meso je odličan izbor jer je i dobar izvor željeza koje pomaže bebi da opskrbi crvene krvne stanice, a i potpora je vašima. Volumen krvi u trudnoći može se povećati za čak 50 posto. Zato je i anemija u trudnoći česta. Dodajte malo govedine, svinjetine ili janjetine salatama, riži ili tjestenini.

Leća i špinat iznimno važni izvori folne kiseline

Jedan od najvažnijih vitamina u trudnoći je folat ili folna kiselina, koja ima snažan zaštitni učinak protiv oštećenja neuralne cijevi, poput spina bifide. Leća je puna ovog važnog vitamina B skupine, kao i proteina i željeza. Usto, ona je 'najprijateljskija' mahunarka probavnom sustavu. Lako upija razne okuse iz drugih namirnica i začina. Jedite je kao prilog ili stavite u salate, juhe i variva. Ne volite leću? Zamijenite ju špinatom koji je također pun folata, kao željeza, vitamina A i kalcija. 

Jogurt pun kalcija, dobar za želučane tegobe i gljivične infekcije

Vašoj bebi je potreban kalcij za razvoj kostiju, a vama da vaše kosti ostanu snažne. Namirnica koja je puna kalcija? Jogurt! Sadrži istu količinu kalcija kao i mlijeko, plus sadrži folat i proteineDobre bakterije u jogurtu mogu spriječiti želučane tegobe, ali i gljivične infekcije koje su česte u trudnoći.  Pomiješajte jogurt s voćem, zamijenite s njim za kiselo vrhnje ili majonezu u sendviču, umacima i salati ili ga jednostavno jedite samog.

Divlji losos protiv prenatalne depresije i razvoj očiju i mozga

Divlji losos, sardine i haringe obiluju omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, najvažnije vrstom DHA. DHA pridonosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi. Povoljan učinak za trudnice i dojilje postiže se unosom od 200 mg DHA dnevno.

Mrkva i crvena paprika za kožu, kosti i organe

Mrkva i crvena paprika odličan su izvor beta-karotena. Također su dobar izvor vitamina B6 i C, plus vlakna za normalnu probavu. I mrkvu i papriku možete jesti u pokretu. Mrkve možete staviti u skoro sve: salate, muffine, kolače. Slatka crvena paprika izvrsna je u salsi ili jelima s tjesteninom, kao i umacima i sendvičima. 

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u