Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Ovo su top 4 blagdanske destinacije ove godine

Powered by Addiko Bank

Ovo su top 4 blagdanske destinacije ove godine
1

Svake godine razmišljate koje bi mjesto bilo idealno za posjetiti tijekom blagdanskog razdoblja? Ove vam godine donosimo pomalo neotkrivene europske dragulje, od kojih svaki ima mnoštvo toga za ponuditi

Već je općepoznato, a i brojne su nagrade to dokazale, da je Zagreb u samom vrhu najljepše uređenih europskih gradova tijekom blagdana. No, vjerujemo da je većina stanovnika Hrvatske barem jednom posjetila glavni grad u adventskom razdoblju i sada je željna nečeg novog. Upravo zato donosimo četiri europske destinacije koje posebice tijekom Božića i Nove godine ostavljaju bez daha.

Grindelwald, Švicarska

Ako zamišljate kako bi izgledala božićna bajka u stvarnom životu to bi zasigurno bilo švicarsko selo Grindelwald. Ovo planinarsko odmaralište za sanjare smješteno je pod glasovitom stijenom North Face of the Eiger čiji je vrh prvi put osvojen 1938. godine. Upravo zbog svoje veličine, koja podjednako inspirira, ali i zastrašuje, stotine penjača svake godine pokušava doseći njezin vrh. Ali to nije jedina atrakcija ovog bajkovitog mjesta jer se tu nalaze i čarobni Grindelwaldovi alpski pašnjaci.

Zanimljiva je i činjenica da su se u ovom mjestu snimali filmovi poput Star Warsa i Jamesa Bonda, no ono što naročito oduzima dah jest izgled mjesta kad ga prekrije snijeg, posebno kad uzmemo u obzir činjenicu da se nalazi pod okriljem ogromne stijene. Ako se odlučite za ovu božićnu avanturu, imajte na umu to da uvijek možete uloviti jeftine letove do Züricha, odakle vas čeka vožnja vlakom do Grindelwalda u trajanju od dva i pol do tri sata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli colorsofworld (@colorsofworld1)

Što posjetiti?

Putovanje Jungfraubahn željeznicom i uživanje u prizorima predivnog krajolika pružit će vam drugačiji doživljaj Grindelwalda, ali i susjednog Interlakena iz kojeg turisti često putuju prema Grindelwaldu. Planina Lauberhorn ima jednu od najpoznatijih skijaških staza i odlična je prilika za sve rekreativce, kao i Indoor Seilpark, najveći konopni park u Europi. Ako ste fanovi filmova o najpoznatijem tajnom agentu, posjet planini Shilton mora biti na vašoj check listi, kao i slapovi Trümmelbach koji se nalaze između planina i predstavljaju raj za sve zaljubljenike u prirodu.

Gdje jesti?

Restoran Marmorbruch smješten je kraj planine Eiger i donosi specijalitete lokalne kuhinje po povoljnim cijenama. Ako niste skloni eksperimentiranju, možda vam se svidi Onkel Tom's Hutte, restoran poznat po fantastičnim pizzama, ili pak C und M Cafe Bar, koji uz izvrsnu hranu nudi i izvrstan pogled na planinu.

Gdje spavati?

Od lokacija za spavanje izdvojili bismo obiteljsku kuću s apartmanima Tschuggen, koja nudi prekrasan pogled s balkona na najpoznatije planinske vrhove prekrivene snijegom.

Bergen, Norveška

Bergen je sa 384.100 stanovnika šireg gradskog područja, drugi po veličini grad u Norveškoj, a smješten je na jugozapadnoj obali Norveške, u administrativnoj regiji Hordaland Bergen. Jedna su od glavnih atrakcija ovog grada fjordovi pa se turističke plovidbe odvijaju tijekom cijele godine. Tako možete provesti dan na modernom katamaranu, istražujući Osterfjord, a zatim proći kroz uski tjesnac okružen visokim planinama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli cel w podróży (@celwpodrozy)

Što posjetiti?

Bryggen predstavlja povijesno mjesto Bergena, a prepoznatljiv je po nizu šarenih kućica koje su 1702. godine stradale u požaru, no nedugo nakon toga obnovljene su u istom stilu i nalaze se na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. Osim što nose povijesni značaj, također su zbog svoje neobične boje omiljeno mjesto za fotkanje turistima. Oni koji u potpunosti žele doživjeti prirodu ovog norveškog mjesta moraju posjetiti planine Urliken i Floyen. Do Floyena možete doći popularnom željeznicom Floibahen koja povezuje centar grada s planinom. Ako pak želite doživjeti čari lokalne kuhinje, možete se i sami okušati u pripremanju nekih lokalnih specijaliteta tako što ćete posjetiti poznatu tržnicu Fish Market, koja slovi za jednu od najposjećenijih tržnica u Norveškoj. Tamo možete naći ribu, morske plodove, voće i povrće.

Gdje jesti?

Ako preferirate fine restorane, onda svakako preporučujemo restoran 1877 koji je ime dobio po zgradi u kojoj se nalazi jer je napravljena daleke 1877. godine. Jelovnik je fiksan, u smislu da možete odabrati 3 do 5 sljedova jela, koji ne mame samo okusom, već i kreativnim izgledom. Lokalni Bryggeloftet ima nešto jeftinije cijene i kao specijalitet kuhinje turisti najčešće izdvajaju riblju juhu. Ako pak uopće ne želite trošiti novce na večere ili samo želite isprobati najbolji hot dog na svijetu, lokalci će vas uputiti na fast food kiosk Trekroneren.

Gdje spavati?

Kuća Traditional Bergen blizu centra grada savršeno je mjesto za odmor, no imajte na umu činjenicu da su cijene malo veće nego u preostalim gradovima pa se kreću od oko 4000 kuna za roditelje s dvoje djece, ako uzmemo u obzir četiri noćenja. 

Tallinn, Estonia

Tallinn je glavni grad Estonije, smješten u Finskom zaljevu. Možemo zaključiti da je riječ o neotkrivenom europskom dragulju s obzirom na to da nije jedno od poznatijih turističkih lokacija. Glavna su atrakcija grada šetnje po golemim gradskim zidinama, povezanim s dvadesetak bajkovitih tornjeva te uređenje grada tijekom blagdana, koje čak možemo usporediti i sa zagrebačkim (vidi naslovnu fotografiju). Štoviše, od prosinca pa sve do travnja, pored povijesne crkve Sv. Nikole u središtu tallinnskog Starog grada postavljeno je klizalište za turiste i građane, baš poput našeg Tomislavca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tallin | Travel community (@tallinntravel)

Što posjetiti?

No, Tallinn ipak ima neke stvari koje Zagreb nema. Primjerice, preporuka je mnogih turista posjet pomorskom muzeju Seaplane Harbor jer rijetko koja zemlja ima muzej posvećen isključivo toj tematici. Uz to nikako ne propustite proći kroz uličicu Svete Katarine (St. Catherine’s Passage) jer se u njoj nalazi nekoliko obrta koji se bave ručnim radom i predstavljaju dašak estonske kulture. U centru se nalazi i gradska ljekarna, najstarija ljekarna u Europi koja od svog osnutka radi bez prestanka. Ako želite najbolje fotke, onda svakako preporučujemo posjet tallinnskom šetalištu Kohtuotsa jer daje pogled na centar i glavno je mjesto za fotografiranje grada. 

Gdje jesti?

Ako želite jesti kao Daenerys Targaryen, onda svakako posjetite srednjovjekovni restorančić Olde Hansa, koji u svojoj ponudi ima tradicionalna jela estonske kuhinje. F-Hoone također slovi za jedan od boljih restorana, dok su objekti poput Augusta idealni za jutarnji doručak, brzi snack i ukusnu kavu. 

Gdje spavati?

Hostel Fat Margaret's izdvojio se kao jedan od povoljnijih hotela, čija cijena za četveročlanu obitelj s dvoje djece iznosi oko 3,200 kuna za četiri noćenja u periodu od 22. do 27. prosinca. Za najbolji omjer cijene i kvalitete svakako provjerite ocjene na stranici Booking.com.

Edinburgh, Škotska

Postoji toliko toga za učiniti u Edinburghu, ali krenimo prvo sa znamenitostima. Cilj je svakog turista vidjeti neke od najistaknutijih znamenitosti grada koji ima dvije UNESCO-ove oznake za srednjovjekovni stari grad i gruzijski novi grad. No naročito se ističu atrakcije poput gradskog srednjovjekovnog dvorca, penjanje na ugasle vulkane, ispijanje viskija te podzemni hodnici kojima se istražuje srednjovjekovna prošlost grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SACO Apartments (@sacoapartments)

Što posjetiti?

Posjet magičnom dvorcu Edinbourgh jedna je od nezaobilaznih stvari koje morate napraviti tijekom boravka u glavnom gradu Škotske. Podzemni putevi i tuneli poput The Real Mary King's Close odlična su avantura za sve zaljubljenike u povijest, dok je tamnica Edinbourg Dungeon obavezna lokacija za obožavatelje horora. Svi one koji u ovom gradu odluče dočekati Novu godinu, trebaju se pripremiti na tri dana slavlja, točnije Hongmanay. Riječ je o nazivu koji je dobio ime po škotskoj riječi koja označava posljednji dan u godini i u Edinbourghu se tradicionalno slavi svake godine uz spektakularan vatromet i pregršt popratnih sadržaja.

Gdje jesti?

S obzirom na mnoštvo restorana, teško je izdvojiti najbolje, no među turistima najčešće se spominju Timberyard, Khushi's i Gardener’s Cottage.

Gdje spavati?

Hotel Holiday Inn Express i Grand Harbour apartmani nude vam povoljan smještaj od oko 2.600 kn pa sve do 3.500 kuna. Naravno, riječ je o iznosu koji biste platili ako smještaj rezervirate sada, no vjerujemo da je u ranijim mjesecima ponuda ipak povoljnija.

Pitate se kako si priuštiti jedno ovakvo putovanje? Ako niste uspjeli uštedjeti tijekom godine, vaše želje ipak mogu biti ostvarene uz Addiko božićnu akciju na kredit, kojom vam banka plaća prvu ratu kredita, ali morate požuriti jer ponuda vrijedi do 22. prosinca, 2018.!

Powered by Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu