Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Imate li na popisu za godišnji baš sve ove stvari?

Powered by Vip


                    
                        Vip
Imate li na popisu za godišnji baš sve ove stvari?
1

Kad krećete na ljetovanje, pogotovo s obitelji, ipak vam treba mnogo više od osobnih dokumenata i novca. Stoga dobrim planiranjem preduhitrite dodatne troškove i ostale komplikacije koje bi vas na putu mogle zadesiti

Priprema je najvažniji dio putovanja jer moramo i predvidjeti sve troškove i odabrati što ćemo sve ponijeti sa sobom, a ograničeni smo u oba slučaja, budžetom i količinom prtljage. Stoga se valja fokusirati na bitno, naravno uzimajući u obzir vrstu i duljinu puta te opskrbljenost na destinaciji za odmor. Stoga evo nekoliko stvari koje biste mogli uzeti u obzir.

Mobilna ljekarna

Uvijek je praktičnije kućnu ljekarnu ponijeti na obiteljski odmor, nego gubiti dragocjeno vrijeme ljetovanja na traženje iste ili trgovine u nepoznatom mjestu ili, još teže, na putu. Također, onom što inače trebate valja pridodati ono što ćete trebati na odmoru jer u tom periodu ipak više boravite u prirodi i mogućnost ozljeda je veća nego kad sjedite za računalom. Osim lijekova koje inače uzimate američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da za prvu pomoć ponesete:

  • zavoj, gazu, antiseptik, škarice, pincetu
  • flastere za žuljeve
  • gel od aloje za opekline
  • digitalni termometar
  • paket za oralnu rehidraciju.

Kreme sa zaštitnim faktorom

Zadnjih godina sve je veća svijest o važnosti zaštite od sunca kako bismo izbjegli opekline, oštećenja kože i, najgori ishod, melanom. Naravno, stupanj zaštite ovisi o tipu kože, a orijentir su nam zaštitni faktori. Pri izboru valja znati da zaštitni faktor 15 blokira 93 % UVB zraka, faktor 30 – 97%, a faktor 50 štiti od 98 % UVB zraka. Američko dermatološko udruženje navodi da su kreme za sunčanje najbolje za suhu kožu i lice, gelovi za dlakave dijelove tijela, a stikovi za područje oko očiju. Sprejevi su praktični za zaštitu djece, samo pri aplikaciji treba pripaziti da ih ne udišete.

Mobiteli i tableti

Bez mobitela više ne možemo zamisliti dogovor za kavu u kvartu, a kamoli putovanje izvan mjesta stanovanja. Roditelji se putem mobitela moraju informirati, o primjerice, stanju na cestama i voznom redu trajekata, dok se djeca na stražnjim sjedalima s tabletom zabavljaju animiranim filmovima i videoigrama. Ovi uređaji još su važniji kad stignemo u odredište svoga putovanja. Uživanje na plaži i finoj hrani jednostavno morate podijeliti sa svim svojim prijateljima na Facebooku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama.

Punjači

Uzalud su vam svi elektronički uređaji koje ste dovukli sa sobom ako ste zaboravili njihove punjače. Taj jednostavan komad hardvera na prvi pogled ne zaslužuje zasebno spominjanje, ali je ključan za funkcioniranje svih ostalih naših omiljenih uređaja. Posebno bi pogođeni mogli biti korisnici Appleovih uređaja jer ih koristi nešto manji broj ljudi, pa je vjerojatnost pronalaženja odgovarajućeg spasonosnog punjača manja. Valja napomenuti i da postoje vrlo praktični mobilni punjači (power bank) koji će produljiti rad vašeg uređaja dok ga ne priključite na strujnu utičnicu.

Dodatni gigabajti

Uzalud su vam i mobiteli i punjači ako nemate dovoljno podatkovnog prometa jer ćete i na plaži i tijekom putovanja biti bez Wi-fi signala. Po prošlogodišnjem istraživanju Google Internet Consumer Study građani Hrvatske koriste sve više uređaja za pristup internetu i sve više koriste pametne telefone za pristupanje internetu (65 naspram 68 posto u godini ranije). U 2017. godini za 30 posto korisnika mobitel je bio prvi izbor za pristup internetu. Tijekom ljetovanja raste naša potreba za internetskom komunikacijom putem društvenih mreža i imamo više vremena za to, pa je prije odmora pametno razmisliti o proširivanju mobilnog podatkovnog paketa. 

Elektroničke knjige

Ako ste knjigoljubac ili samo na odmoru možete naći dovoljno vremena za čitanje, porazmislite o e-knjigama, koje ne možete čitati samo na Kindleu i njemu sličnim specijaliziranim uređajima, nego i na svom tabletu. Osim što su jeftinije i lakše dostupne od klasičnih knjiga, njima ćete rasteretiti svoj kufer. Ponuda e-knjiga na hrvatskom nije obilna, ali ako vladate engleskim jezikom imate na raspolaganju ogromnu ponudu, pri čemu naravno prvi na pamet pada Amazon. Tamo možete naći dovoljno preporuka za sve književne ukuse i za nekoliko godišnjih odmora.

Uoči ljeta ne propustite si osigurati dovoljnu količinu mobilnog prometa da biste mogli nesputano komunicirati na svojim omiljenim društvenim mrežama. Ako ste Vipov korisnik, putem besplatne aplikacije Moj Vip već sada saznajte koliko trošite da biste mogli izračunati koliko vam prometa treba za ljetovanje kad je komunikacija intenzivnija. 

Powered by Vip


                    
                        Vip
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...