Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Advent u Slavoniji i Baranji: Bal lipicanaca, virtualne igre...

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Advent u Slavoniji i Baranji: Bal lipicanaca, virtualne igre...
27

Uz vrhunsku hranu i vino, u Slavoniji i Baranji ovog adventa doživite pravu božićnu bajku. Od čarobne vožnje fijakerom u Đakovu do skupljanja virtualnih poklona u Vinkovcima, istočna Hrvatska spremna je za blagdane

Tko god se odluči za posjet Slavoniji ili Baranji, zna da neće ostati gladan i da ga čekaju dobri domaćini. Bogata gastronomija, prirodne ljepote i kulturna baština dobivaju dodatan čar u doba adventa. Što vas sve čeka tijekom adventa u Slavoniji i Baranji i gdje možete doživjeti pravu tradicionalnu božićnu bajku, saznajte u nastavku članka.

Doživite čaroliju blagdana u Baranji

Tijekom 4 tjedna možete posjetiti božićne sajmove diljem Baranje. Manifestacija je 1. prosinca započela sajmom u Petlovcu, selu poznatom po brojnim ružama i u kojem se mogu pogledati žive jaslice, a sljedeći tjedan se nastavila u Dardi na raskošnom dvoru Esterhazy gdje je božićni sajam.

Tu je i božićni sajam u Kneževim Vinogradima uz vrhunsko kuhano vino, a posljednji tjedan u Belom Manastiru će sa središnjeg gradskog trga posjetitelji pustiti 500 lanterni s božićnim željama u zrak. Poseban ugođaj stvaraju i romantične vožnje kočijama.

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu

Advent je ove godine u Slavonskom Brodu vizualno najatraktivniji i sadržajno najbogatiji do sada. Manifestacija nosi naziv "Advent iz davnina" i tematski je posvećena bajkama hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić pa je centar grada pretvoren u bajku s likovima iz Priča iz davnina. Posjetitelji mogu uživati i u nastupu mađioničara, hologramskoj projekciji Ivaninog svijeta bajki te svakodnevnim glazbenim nastupima pa tako mogu čuti Fluentes, Kiću Slabinca, TS Evergreen, klapu Cambi i brojne druge. Na korzu je tradicionalno veliko klizalište na otvorenom i Božićni sajam, a 14. prosinca u 15 sati građane će uveseliti neizostavni Moto Mrazovi.

U Osijeku otkrijte radosne božićne događaje

Vina lokalnih vinara, osječko božićno pivo i fiš-paprikaš  – neizostavni su za osječki advent. Manifestacija u Osijeku simbolično je započela izložbom dječjih lampiona pod nazivom "Lampioniada", i to 2. prosinca, na sam Dan grada Osijeka. Posjetitelje  očekuju prigodne izložbe u galerijama i muzejima, koncerti u kazalištima i crkvama te predstave poput "najbožićnijeg baleta“ Orašara. 

Gradom prolazi poznati božićni tramvaj, u kojem putnike tijekom vožnje dariva Djed Božićnjak. Na Silvestrovo će, sada već tradicionalno, ledenom Dravom zaplivati popularni Osječki Tuljan, a Nova godina dočekat će se uz zvukove tamburice, pop-rock glazbe, ali i electro zvuka. 

U Đakovu nema kraja čaroliji

Ljubitelji tradicije mogu uživat u Đakovu, koje veliku pažnju posvećuje tome da cijela manifestacija bude na tradicionalnim temeljima, svečana i dostojanstvena, uz minimalnu dozu komercijalizacije.

Tako su podno najljepše kulise na svijetu - đakovačke katedrale - građani pratili prvo paljenje lampica, puštanje adventskih balona, božićnu utrku, žive jaslice te uživaju u glazbenom programu i adventskom sajmu. Posebnu pažnju plijeni raskošni Božićni bal lipicanaca, a građani se tijekom cijelog adventa imaju priliku provozati fijakerom Državne ergele Đakovo kroz grad i prekrasan Strossmayerov park.

Advent pun ljubavi u Vukovaru

Advent pun ljubavi očekuje nas u Vukovaru, a poseban naglasak je na blagdanskoj kupoli s kutkom Djeda Božićnjaka, gdje se održavaju kreativne radionice i čitaju božićne priče. 

Uz raznovrstan i bogat program na nekoliko lokacija, kojima se uz predbožićni šušur tih dana šire mirisi blagdanskih delicija, posjetitelji mogu doživjeti iskonski advent, koji će ih vratiti u bezbrižne dane djetinjstva.

Prosinac u gradu Virovitici

U Virovitici se ove godine održava tradicionalna manifestacija pod nazivom “Prosinac u gradu”. Program obuhvaća brojna događanja, od kulturnih do zabavnih i sportskih. Uz godišnje božićne koncerte KUD-a Virovitica, Gradske glazbe Virovitica i Glazbene škole Jana Vlašimskog, tu su i tradicionalna godišnja izložba likovnog kluba Nikola Trick te koncert hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije.

Vinkovci uz virtualnu igru Magic Advent

Uz tradicionalni Koncert na Gimnaziji te ovogodišnje još veće klizalište, Vinkovčani su ove godine spremili nešto sasvim drugačije - virtualnu igru Magic Advent. Aplikacija je zamišljena kao igra skupljanja virtualnih poklona pomoću kamere na mobitelu, gdje svaki sakupljeni poklon igraču donosi nagradu. 

Još veće klizalište, koncerti koje predvode imena kao što su Antonija Šola i Pravile igre, brojna kulturna, vjerska, ali i zabavna događanja i ove godine iz centra grada uveseljavaju Vinkovčane.

Dobitnici adventskog nagradnog natječaja su:

  • Anita Jelavić
  • Dinka Katarina
  • Dubravka Jarec
  • Julija Buljan
  • Lucija Jakelić

Pravila natječaja i korištenja osobnih podataka pogledajte ovdje

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode