Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by: Žuti klik

Aplikacije koje ubijaju vaš mobitel: Znate li koje su?

Koliko vas je puta pametni telefon iznevjerio i ugasio se baš kad vam je najviše trebao, a niste ga čak ni pretjerano koristili? Ako je vaš odgovor ''često'', vrijeme je da provjerite što ubija bateriju vašeg uređaja


Ako ste dosad isprobali više trikova za uštedu baterije na svom mobitelu i ni jedan vam nije pošao za rukom, možda je riječ o nekoj aplikaciji koja ''jede'' bateriju. Najveći potrošači baterije aplikacije su društvenih mreža i aplikacije za dopisivanje, ali i neke u koje možda ne biste ni posumnjali, no krenimo redom.

Društvene mreže – tko bi im odolio?

Vjerojatno vam informacija da aplikacije društvenih mreža troše bateriju pametnog telefona nenormalno puno i nije veliki šok. One se naime automatski pokreću prilikom paljenja uređaja, stalno rade u pozadini, a i povezane su s internetom kako bi se nadograđivale. No možete li se uopće zamisliti kako brišete Snapchat, Facebook, Instagram ili Twitter s mobitela? Ni mi...
 
Ipak, nešto možete napraviti - razmislite koliko ih često koristite. Na primjer, ako Twitter otvorite samo jednom mjesečno, to je dobar razlog da ga deinstalirate i pristupate mu ili pomoću računala ili mobilnog pretraživača. Sve ovo možete primijeniti i na ostale društvene mreže koje koristite rekreativno i nije vam nužno imati ih u obliku aplikacije na početnom ekranu uređaja. 

Riješite se nepotrebnog

Ako ste instalirali aplikaciju za baterijsku svjetiljku, prognozu vremena, aplikaciju Clean Master ili neki drugi čistač, zapamtite - to je sve ono što vam ne treba. Svi mobilni uređaji od 2018. godine već imaju ugrađenu baterijsku svjetiljku, stoga je najprije potražite na uređaju umjesto da je odmah instalirate kao aplikaciju.
 
Clean Master i slične aplikacije koje čiste vaš telefon od nepotrebnih datoteka i poboljšavaju njegov performans, osim što puno troše bateriju, zauzimaju i dosta prostora na uređaju te najčešće dolaze s hrpom oglasa koji će u konačnici ipak usporiti rad vašeg uređaja, a mogu ga i zaraziti virusom.

via GIPHY

Nepotrebnih datoteka i prikupljenih cache-a možete se riješiti i sami: Settings – Storage - Cached data - OK.
 
Aplikacije koje prikazuju vremensku prognozu itekako su popularne, no troše puno baterije jer neprestano ažuriraju podatke. Većina telefona danas dolazi s već instaliranim aplikacijama kao što su Weather.com ili AccuWeather. Stoga, ako ih nemate, ne riskirajte preuzimanjem nekih neprovjerenih, već jednostavno prognozu pogledajte preko pretraživača ili koristite glasovnu ''OK, Google'' opciju.

Univerzalna pravila

Osim deinstaliranja aplikacija koje rijetko koristite, postoje i univerzalna pravila za produljenje vijeka baterije uređaja, npr. isključite uslugu lokacije, Wi-Fi i Bluetooth kada vam ne trebaju, smanjite osvijetljenost zaslona i ograničite push notifikacije. U trenucima kada vam je preostalo jako malo baterije, obavezno uključite battery saving mode ili airplane mode.
 
No čak i da uspijete ukloniti suvišne aplikacije i maksimalno nastojite očuvati bateriju, nekad jednostavno neće izdržati. Stoga je važno dobro se opremiti. Ako puno vremena provodite na poslu, svakako imajte na radnom stolu DEVIA bežični punjač pomoću kojeg možete brzo i jednostavno puniti svoj mobitel dok vi rješavate poslovne obaveze. Ako često putujete, poslovno ili privatno, nabavite i DEVIA Smart prijenosnu bateriju, koja će vratiti vaš uređaj u život i omogućiti vam nastavak korištenja bez obzira na to gdje se nalazite.
 
Cjelokupnu ponudu DEVIA opreme za mobitel provjerite na Žutom kliku i nabavite baš sve što vam je potrebno za vaš mobilni uređaj i maksimalno uživanje u njegovu korištenju.
Komentari (9)
  • sve se da podesiti u opcijama , osim neophodnij aplikacija sve neka miruju ako nisu aktivirane

    29. 11. 2019,   12:12
  • meni ubija jedan lik koji nema ime citam ovo mozda saznam nesto da se zastitim ali niste pomogli

    29. 11. 2019,   14:15
  • Najjače mi je kad dijelove tel. izbornika navodite na engleskom, a 99% mobitela prvim uključivanjem korisnik postavlja hrvatski jezik. To je možda ipak onaj urođeni osjećaj provincije pa engleskim podižete na viši nivo.

    30. 11. 2019,   08:31