Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Znate li što je teorija oskudice? Zbog nje kupujete više

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Znate li što je teorija oskudice? Zbog nje kupujete više
1

Blagdansko je razdoblje izuzetno stresno za većinu nas jer želimo da baš sve bude savršeno. Dodatnom stresu doprinosi i to što sve ostavljamo za zadnji čas i nemamo određen limit potrošnje. Vrijeme je da to promijenimo

Iako se djeci na sam spomen Božića zacakle oči, nama odraslima blagdani često i nisu tako bajni. No, tu smo sami krivi jer na svoja leđa stavljamo teret savršenog Božića. Na kraju smo u tom periodu iscrpljeni, kako mentalno tako i fizički, te jedva čekamo da sva buka, strka i gužva nestanu. Ali ovih blagdana možemo promijeniti sve greške koje smo do sada radili i uživati kao nikad do sad.

Ne ulazite u minus zbog poklona

Da, znamo da je teško, ali probajte ograničiti svoj budžet tijekom blagdanskog ludila. Često to nije nimalo jednostavan zadatak jer ulaskom u shopping centre, u kojima svira božićna glazba i sve je okićeno najljepšim ukrasima kao iz filma ''Sam u kući'', dobivamo poriv da kupimo sve što vidimo. No, probajte ove godine planirati poklone unaprijed. Tako neke već sada možete naručiti na internetu po povoljnijim cijenama, a time ćete ujedno izbjeći blagdanske gužve. Nema potrebe da i ove godine ulazite u minus zbog poklona jer to nije poanta Božića. 

Izbjegnite marketinške trikove

Ovaj put imajte na umu da cijela čarolija božićne kupnje zapravo leži u dobrom marketingu. Jeste li možda čuli za „teoriju oskudice"? Riječ je o psihološkom učinku zbog kojeg kao kupci mislimo da neke proizvode moramo kupiti samo zato što ih poslije blagdana više neće biti u ponudi. Sva ta božićna glazba, posebne ponude, šarenilo, zlatne mašne i lijepo upakirani pokloni marketinška su tehnika koja nas tjera da manje razmišljamo te da odluku o kupnji donesemo vođeni emocijama, a ne razumom. Nemojte dopustiti da vam se i ovi blagdani pretvore u trčanje po gradu i guranje među masom ljudi. Dosad ste naučili koliko to utječe na vaše raspoloženje te vam stvara nepotrebnu nervozu. Vrijeme je da tomu stanete na kraj i ovaj advent provedete uz svoje najmilije.

via GIPHY

Ne pretjerujte s božićnim detaljima

Kad smo već kod budžeta, smanjite malo s kupovanjem ukrasa. Imajte na umu da je okićen bor sve što vašem domu treba. Dakle, bilo kakvi jastuci, deke, svijeće, ukrasi i ostale božićne (ne)potrepštine samo izvlače novac iz vašeg džepa, a zapravo ih ne trebate. Pritom se nemojte zavaravati da ćete te stvari iskoristiti i sljedeće godine jer će vam se 2021. svidjeti ukrasi u nekim drugim bojama i opet ćete ući u začarani krug. Umjesto toga, uživajte u okićenom boru, lampicama i druženju s obitelji.

Provedite ga onako kako želite

Ako ove godine ne želite Božić slaviti sa širom obitelji, jednostavno se pristojno ispričajte i provedite ga po svom guštu. Ako vam se ne da cijeli dan provoditi u kuhinji i pripremati jela - nemojte. Poanta je blagdana da u njima uživate, a ne da ih provodite onako kako društvene norme nalažu. Umjesto dizanja kredita i skijanja u Alpama, vi okrenite ploču i ove blagdane provedite tamo gdje možete i želite. Svaki veći grad u Hrvatskoj tijekom adventa ima organiziran program koji je iz godine u godinu sve bolji i obuhvaća tri stvari bez kojih ni jedno slavlje nije potpuno - mnoštvo ukusne hrane, dobra pića i svirku uživo. Koji god grad na karti odabrali, vjerujemo da nećete pogriješiti.

via GIPHY

Pazite na svoje mentalno zdravlje

Sve ove savjete dajemo vam s razlogom. I sami znamo koliko blagdani mogu biti naporni i koliko mogu utjecati na naše psihičko zdravlje. Ljutnja, živciranje, stres, tuga... sve su to emocije koje proživljavamo tijekom tog perioda u kojem bismo se trebali osjećati sretno i ispunjeno. Nemojte i ove godine ponoviti iste greške, vrijeme je da Božiću date pravo značenje.

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno