Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Učenici i profesori izrađuju električna vozila i biodizel

Powered by Prvo plinarsko društvo

Učenici i profesori izrađuju električna vozila i biodizel
1

Obrazovanje je putovnica za budućnost i zato u njega treba ulagati. Pročitajte kako je Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara prijavila projekt i svoju školu obogatila modernim elektroničko-robotičkim kabinetom

Nikolinim stopama u Nikolinoj školi – stoji na ulazu u Tehničku školu Nikola Tesla u Vukovaru, a mi se samo možemo složiti da učenici i učitelji ove škole te stope i slijede. Škola, koja je obnovljena 2013. godine, neprestano oduševljava svojom angažiranošću u području tehnike, ali i ekologije. Tako se u njoj mogu pronaći elektroničko-robotički kabinet, električno vozilo E-chopper, pametno zrcalo, LED stol, robotski nogomet, robot Nike i Zeleni startup pomoću kojeg učenici proizvode biodizel!

Posljednji je uspjeh škole i nagrada na 23. Sajmu zdravlja u Vinkovcima, gdje su sudjelovali u kategoriji "Robotika" i osvojili nagradu za najbolje uređen štand na sajmu. Na štandu su izložili sustav dvaju robota i pokretne trake, pametno zrcalo, LED stol, robot-patiku izrađenu na 3D printeru kojom se upravlja mobilnim telefonom, sustav bežičnog upravljanja, quadcopter drone i LED cube.

Novi elektronički-robotički kabinet

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač Prvo plinarsko društvo, školi je donirala 240 000 kuna, a tim je novcem 2018. godine dovršeno opremanje elektroničko-robotičkog kabineta kako bi učenici mogli pratiti suvremene trendove tehničkog razvoja. Voditelji kabineta, profesori Ivanković i Konjević, prije opremanja raspolagali su vrlo skromnim sredstvima, no unatoč tome uspješno su motivirali učenike za navedeno područje. Učenicima su sada dostupna nova stolna i prijenosna računala, osciloskop, stanica za lemljenje, laboratorijsko napajanje, digitalni multimetar, LED televizori, dron, 2 robotske ruke, robotički starter setova za početnike, razne elektroničke komponente kao što su senzori, DC motori, servo i koračni motori te driveri za njih, napajanja, bluetooth, Wi-Fi moduli, Raspberry Pi računala, kamere, LED trake i brojna druga potrošna oprema.

Opremanje kabineta trajalo je tijekom cijele 2018. godine s obzirom na to da je dio opreme došao iz dalekoistočnih zemalja, a kabinet je danas jedan od najmodernijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji, čime su učenici dobili priliku upoznati se sa zadnjim krikom tehnologije. Osim toga, kabinet će im pomoći u stjecanju svih potrebnih znanja kako bi u budućnosti bili potpuno spremni za tržište rada.

U sklopu opremanja kabineta i uz pomoć zaklade Novo sutra učenici i profesori izgradili su i električno vozilo za koje su sami napravili bateriju. Vozilo ima prednji pogon, motor od jednog KW i napon baterije od 48 V. Ovo se vozilo, maksimalnog dometa do 40 kilometara, tijekom noći napuni za svega 50 do 60 lipa. 

Biodizel iz radionosti učenika i profesora

Učenici i učitelji lasnirali su i Zeleni startup i Zeleni startup 2, za koje su prikupili 1,7 milijuna kuna iz EU fondova. Tim novcem, zajedno sa Srednjom školom Dalj i lokalnim poduzetnicima, postavili su solarne panele, fotonaponske module i vjetrogeneratore na krovu školske zgrade te na taj način proizvode energiju iz sunca i vjetra kojom griju školu. Osim toga, drugim donacijskim programom prikupili su sredstva za nabavu stroja za proizvodnju biodizela. Tako su učenici postali prvi u Hrvatskoj koji od sugrađana sakupljaju jestivo otpadno ulje i od njega proizvode biodizel. Na ovaj način žele smanjiti emisiju otpada u prirodu, povećati udio ekološki prihvatljivih goriva, proizvesti dodanu ekološku vrijednost, dodatno se educirati i omogućiti učenicima da steknu nova znanja i vještine kako bi lakše pronašli budući posao.

Prijavite i vi projekt!

Zaklada Novo sutra objavila je Natječaj za prijavu projekata za financiranje za 2019. godinu i natječaj za stipendiranje studenata za akademsku 2019./2020. godinu. Otvoreni su od 25. travnja do 8. lipnja 2019. godine.

Projekti se mogu prijaviti u trima područjima - odgoj, obrazovanje i znanost, zatim baština, i na kraju humanost i društvo. U područjima odgoja, obrazovanja i znanosti prijavljuju se obrazovni i edukacijski projekti vrtića, škola, visokoobrazovnih institucija i organizacija civilnog društva namijenjeni djeci i mladima s ciljem razvoja društva, znanstveno-istraživački projekti, projekti koji potiču kreativnost i inovativnost, projekti osposobljavanja djece i mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije te ostali razvojni projekti s ciljem poboljšanja zajednice. Pravo prijave na natječaj imaju organizacije civilnog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a cijeli tekst natječaja pročitajte ovdje.

Zaklada Novo sutra hrvatska je neprofitna organizacija koja ima za cilj stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. Osnivač zaklade je Prvo plinarsko društvo (PPD), koje čine privatne hrvatske tvrtke iz Vukovara koje se bave uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina.

Powered by Prvo plinarsko društvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode