Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 29

Brzi test: Koliko novaca vaš tinejdžer treba za džeparac?

Brzi test: Koliko novaca vaš tinejdžer treba za džeparac?

Najbolji vodič za dobru financijsku politiku i raspolaganje novcem u obitelji je iskrenost. Prije nego li mladima date tu odgovornost u ruke moraju pokazati da su spremni iskreno reći na što su potrošili novac

VIDEO

Roditelji cijeli život pokušavaju naučiti djecu financijskoj odgovornosti. Ograničavaju im tako džeparac, određuju na što će trošiti te traže da objasne kako su potrošili svaku kunu koju su od bake dobili Božić. Je li vaš tinejdžer spreman za džeparac ili čak svoju prvu karticu? Što moraju proći prije nego steknete dovoljno povjerenja u njih i sami krenu raspolagati novcem?

ISKRENOST

Traži li vas 100 kuna za novi kalkulator koji mu treba za matematiku, a onda se vrati kući s nekom novom super stvarčicom umjesto da vrati ostatak nepotrošenog novca? Najbolji vodič za dobru financijsku politiku i raspolaganje novcem u obitelji je iskrenost. Prije nego li mladima date tu odgovornost u ruke moraju pokazati da su spremni iskreno reći koliko su novca i na što potrošili.

Savjet: Napravite šestomjesečni plan u suradnji s pedagozima po kojem ćete kroz sitne lekcije pokazati djetetu kako da postane odgovornije u svim pogledima – od redovitog rada na domaćoj zadaći do financijske odgovornosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

UČENJE ODGOVORNOSTI

Koliko novaca i koju karticu dati mladima? Bankarski stručnjaci se tu slažu –najbolji odabir je prepaid kartica. Prepaid kartice prihvaćene su jednako dobro kao i kreditne kartice, čak i bolje jer ih ekonomski stručnjaci ocjenjuju kao jedne od najsigurnijih kartica. Kod prepaid kartica nema odgode plaćanje. Trošite novac koji ste uplatili na svoju karticu i niti kune više. Plaćanje nema odgode nego se novac odmah skida s kartice. Sami sebi stvarate limit i tako potpuno kontrolirate troškove. Prepaid kartice imaju mogućnost višešekratne nadoplate, pa ako je vaš tinejdžer na izletu lako mu možete staviti dodatni novac u slučaju da to zatreba i to preko interneta. Uz to, za ovaj oblik kartice nebitno je imate li tekući račun u banci. Djetetu tako dajete odgovornost, ali i povjerenje, a opet imate kontrolu nad njegovim troškovima. Tu nema rizika da će se zaigrati jer raspolaže samo određenom količinom novca.

MONITORING

Dati u ruke tinejdžeru karticu je velik korak, i za roditelje i za njihovu djecu. Upravo zato prvih nekoliko mjeseci pratite na što i koliko novaca troše te koliko često. Preko m-bankinga možete pratiti potrošnju na prepaid karticama. Na taj način moći ćete na vrijeme reagirati, a svojoj djeci ćete tako usaditi vrijednosti koje će biti temelj za budućnost i dobro raspolaganje kućnim budžetom u skladu sa svojom zaradom.

Addiko MasterCard PrePaid Refresh kartica ima mogućnost višekratne nadoplate u banci ili preko interneta te podizanja gotovine. Mogu je izvaditi svi stariji od 14 godina. Nije potrebno imati otvoren tekući račun. Kontrolirate troškove limitiranjem visine sredstava na računu. Maksimalni iznos je 15.000 kuna.

Vrlo jednostavno. Kao 2+2.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu