Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Cijene avionskih karata su pale! Evo gdje sve možete otputovati

Powered by Addiko

Cijene avionskih karata su pale! Evo gdje sve možete otputovati

Otputujte ovog rujna i listopada u top europske destinacije. Iskoristite još uvijek lijepo vrijeme za istraživanje jedinstvenih muzeja i ludog noćnog života te pretvorite jesen u nezaboravnu avanturu

Hvata vas postljetna depresija? Razbijte dosadnu jesen ludim putovanjem. Već pomalo tradicionalno u rujnu i listopadu možete kupiti last minute karte po 50 do 70 posto nižim cijenama. Aviokompanije po završetku ljetne turističke sezone uveseljavaju brojne putnike, a kako bismo vam pomogli u odabiru vašeg putovanja, istražili smo za vas destinacije u koje možete otići jeftinije van sezone i uživati u čarima europskih gradova.

Grad elektronske glazbe

Noćni život u Berlinu na glasu je kao jedan od najboljih na svijetu. Između 40.000 i 50.000 ljudi svakog vikenda pleše u berlinskim klubovima! U samom centru grada nalazi se više od 200 lokacija za izlazak, od noćnih klubova, barova pa sve do otmjenih restorana. U klubovima možete čuti sve vrste glazbe, a najviše elektro i techno. Većina njih otvorena je svaki dan u tjednu i ne zatvaraju se prije pet sati ujutro! Razlika između istočnog i zapadnog dijela Berlina ostala je vidljiva i u vrstama klubova. U zapadnom dijelu češće možete naići na klasične i nešto elegantnije klubove, dok su na istoku oni alternativniji, za ljubitelje jazza, rocka ili bluesa. Klubovi kao što su Kulturbrauerei ili Pfefferberg smješteni su u industrijskim zgradama, starim tvornicama i osamljenim zemljištima koja su bila zanemarena tijekom 90-ih godina, što im daje poseban štih.

U prostoru bivše toplane smješten je klub Berghain. Poznat je po tome što je teško ući unutra, jer zaštitari u klub mogu pustiti samo 1500 ljudi. Tko će ući, a tko poljubiti vrata odlučuju prema svom subjektivnom dojmu, procjenjujući tko će napraviti dobru atmosferu. Tako barem kažu oni sretnici koji su uspjeli ući unutra i uživati u industrijskom technu. Turisti uglavnom ne uspiju zbog fancy odjeće, mobitela u rukama i pretjeranog brbljanja na ulasku kako bi sakrili nervozu pa im savjetujemo opuštenost ukoliko žele doživjeti noćni život Berlina. Kako se ekipa ne bi prestrašila svog odraza nakon ovakve noći, u WC-ima Berghaina nema ogledala. Ako ste pak za psihodeličnu atmosferu, otiđite u klub Wilde Renate. Glavna atrakcija kluba je ogroman pravi labirint u kojem vam nitko neće pomoći da izađete, stoga se pripremite na nezaboravnu noć. Odjeća posjetitelja treba biti nalik onoj cirkuskoj, a glazbu u ovom klubu često nazivaju bizarnom. I jedna napomena, cijene pića prilično su jeftine.

Uživajte u gradu kanala i psihodelije

Amsterdam je poznat po legalnoj konzumaciji marihuane, no nemojte se zabuniti pa zapaliti 'običnu' cigaretu u kafiću, jer konzumacija duhana nije dopuštena. Iako u gradu postoji više od 200 shopova gdje možete kupiti do pet grama kanabisa, zanimljivo je kako samo 7 posto Nizozemaca konzumira marihuanu, dok alkohol primjerice konzumira čak 78 posto populacije!

Ako ste više raspoloženi za mirniju stranu grada, tu su mnogobrojni gurmanski sadržaji uz prekrasne kanale. Restorani s takvim pogledom idealno su mjesto za romantične fotografije, a kanale možete razgledati turama po rijeci Amstel. Upravo je po njoj i sam grad dobio ime te se prvi puta spominje u zapisu iz 1275. godine kao Amstelredam. Osim grada, po rijeci je ime dobilo i, pogađate, pivo Amstel. 

Nakon što popijete izvorno pivo uputite se u prvi i jedini na svijetu muzej fluorescentne umjetnosti - Electric Ladyland. Ulaskom u podrum posjetitelji najprije vide čudne oblike, no kad se upali ultraljubičasto svjetlo, sve otkrije svoj smisao. Prostor postaje, u najmanju ruku, psihodeličan. Posjetitelji se slobodno kreću i proučavaju oblike redoslijedom koji sami odaberu. Unutra se nalaze najraznovrsniji predmeti, od raznoraznog kamenja do slika i skulptura, a svi oni u doticaju s UV svjetlom reagiraju najčudnijim bojama i oblicima. Za ovo iskustvo vam sigurno nije potrebna konzumacija marihuane, jer je prostor sam po sebi dovoljno opojan. 

Romantična jesen

Dobrodošli u Pariz, grad koji je jednako lijep u svako godišnje doba. Najpoznatiji je kao grad umjetnosti i ljubavi, a idealan spoj tog dvoje susrest ćete na vrtnom trgu Jehan Rictus u Montmartreu gdje se smjestio Zid ljubavi. Ovo umjetničko djelo nastalo 2000. godine sastoji se od 612 pločica na kojima se 311 puta nalaze riječi 'volim te' i to na čak 250 svjetskih jezika. Umjetnik Frederic Baron je prikupljao frazu na svim jezicima, obilazeći ambasade, a umjetnica orijentalne kaligrafije Claire Kito sve je fraze stavila na zid. 

U Parizu je nezaobilazan i jedan od najvećih svjetskih muzeja - Louvre. Sa 7,4 milijuna posjetitelja u 2016. godini bio je treći najposjećeniji muzej u svijetu, odmah iza Nacionalnog kineskog muzeja u Pekingu i Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu. 

Osjetite katalonski duh

Osim klasičnih muzeja, europski gradovi redovito skrivaju umjetnost i u javnom prostoru. Park Güell, djelo poznatog arhitekta Gaudija, pravo je mjesto za posjetiti ako želite doživjeti bajku u Barceloni. Dao ga je izgraditi bogati katalonski industrijalac i prvotno je zamišljen kao naselje za bogate na rubu grada, s puno zelenila i daleko od gradske vreve. Projekt je uključivao 60 kuća i nekoliko javnih ustanova, ali s obzirom na to da nije bilo interesa za kupnju, izgrađene su samo dvije kuće te je projekt prekinut. Kuće nije projektirao sam Gaudi, ali je upravo u jednoj od njih živio 20 godina pa se danas tamo nalazi muzej posvećen njemu. Od 1926. godine ovo mjesto je javni park poznat i po zmijolikoj klupi dugačkoj čak 110 metara. Često je nazivaju i najduljom na svijetu, iako je to prema Guinnessovoj knjizi rekorda netočno. 

Neke od destinacija do kojih su letovi također povoljniji su i London, Beč i Prag pa izbora ne nedostaje. Ako ste poslije ljeta u krizi s novcem, Addiko vam može uljepšati jesen. Zatražite Addiko Blic gotovinski kredit koji se odobrava u svega 30 minuta. Ne kaže se uzalud kako svako putovanje obogati čovjeka, stoga iskoristite ove mjesece dok su karte povoljnije i učinite nešto lijepo za sebe. Blic kredite možete dobiti bez jamaca i sudužnika te bez suvišne dokumentacije. Pripremite samo osobnu iskaznicu i spakiran kofer.

Ovo je posljednji poziv putnicima! Uživajte u jeseni u Europi. 

 

Powered by Addiko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ - YAMMAT

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo ako sve to stavimo u kontekst internetske eksplozije stvaranja sadržaja. O uspješnosti brenda Yammat razgovarali smo s direktoricom Ivonom Kovačević
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu