Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Čuvaju zdravlje i možete ih pripremiti na stotinu načina!

POWERED BY Barilla

Čuvaju zdravlje i možete ih pripremiti na stotinu načina!
1

Glavna su namirnica ukusnih variva, a svojim nas sastavom čine zdravijima. Mahunarke mogu poslužiti kao zamjena za meso, a mi vam donosimo sve o tome kako ova superhrana utječe na naš organizam

Mahunarke predstavljaju porodicu biljaka s gotovo 20 000 vrsta, a osim što su pune proteina, vlakana, minerala i vitamina, mahunarke ne sadrže gluten, natrij i kolesterol. Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda još je 2016. prozvala Međunarodnom godinom mahunarki kako bi se podigla svijest o dobrobiti mahunarki za zdravlje čovjeka. No kakve benefite uopće imaju za naše zdravlje?

Osim što dobro utječu na čovjeka, mahunarke su dobre i za planet jer čine idealnu kulturu rotacije žitarica te prirodno obogaćuju tlo i poboljšavaju njegovu plodnost. Na našim se prostorima mogu pronaći grah, grašak, mahune, bob, leće i slanutak, a zbog svoje su nutritivne vrijednosti vrlo zasitne te mogu poslužiti kao zamjena za meso. U nastavku vam donosimo nekoliko benefita konzumiranja ove superhrane

1. Snižavaju razinu kolesterola

Iako je neophodan za dobro funkcioniranje organizma, kolesterol igra veliku ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti i nakupljanju prekomjernog masnog tkiva, odnosno razvijanju pretilosti. Uključivanjem mahunarki bogatih vitaminima i mineralima u svakodnevnu prehranu možemo smanjiti razinu kolesterola te tako omogućiti normalno funkcioniranje organizma.

2. Reguliraju razinu glukoze u krvi

Mahunarke imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da sadrže vrlo male ili gotovo nikakve količine šećera. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 2 027 ispitanika otkriveno je kako je razina šećera niža kod onih kojih su redovito jeli mahunarke u usporedbi s onima koji nisu. Dodavanjem mahunarki u prehranu možete prevenirati oboljenje od dijabetesa.

3. Stabiliziraju probavu

Moderna prehrana 21. stoljeća, bogata rafiniranim žitaricama, šećerom i životinjskim proteinima, ne pridonosi dovoljnom unosu vlakana, što negativno utječe na čitav organizam. Unosom vlakana omogućujemo bolju apsorpciju hranjivih tvari i potičemo pravilno funkcioniranje probavnog traka, a upravo mahunarkama možemo lakše regulirati probavu.

4. Imaju nizak udio masnoća

Mahunarke imaju vrlo nizak udio masti, a masnoća koju sadrže jest dobra masnoća. Ova vrsta masnoće naziva se linolna kiselina te pomaže u normalnom radu srca te reguliranju težine. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.

5. Preporučuju se trudnicama

Ako žele roditi snažnu i zdravu bebu, trudnicama se preporučuje da jedu mahunarke. Mahunarke sadrže različite vitamine i hranjive sastojke koji mogu pomoći u razvijanju zdravog ploda u maternici. Nemojte zaboraviti kako majčinom tijelu u trudnoći treba dvostruko više hranjivih tvari, a mahunarke su velik izvor željeza, folata, kalcija i cinka.

Hranjive vrijednosti mahunarki možete jesti u Penne i Casarecce, koje se pripremaju od 100-postotnog brašna od slanutka ili crvene leće. Osim što imaju visok sadržaj prehrambenih vlakana i bjelančevina, idealne su za bezglutensku prehranu. Više o proizvodima i receptima možete saznati ovdje.

POWERED BY Barilla

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.