Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6

Dalmatinac osmislio deliciju koja je sve zaludjela

POWERED BY MINGO

Dalmatinac osmislio deliciju koja je sve zaludjela
1

Bivši ribar iz Kaštel Kambelovca slučajno je osmislio deliciju koja je zaludjela nepca svakog tko ju je kušao, a iako ju je u početku radio samo za svoje najbliže, ovu hranu danas šalje prestižnim restoranima u cijeloj Hrvatskoj

Slatko, kiselo i ljuto - tako bi gospodin Živko Dražin opisao svoju specifičnu deliciju koju je osmislio sasvim slučajno. Pepefiš ili "Pepe", kako ju Dražin voli zvati od milja, kombinacija je mariniranih inćuna i crvenih papričica koja nikog dosad nije ostavila ravnodušnim. Kako kaže, njegov proizvod zadovoljava i one najzahtjevnije upravo zbog lijepog izgleda i iznimnog okusa. No, nije Pepe prvo što je ovaj gospodarstvenik osmislio. Tradicija njegovih proizvoda seže nekoliko generacija unazad, a Dražin je i vlasnik tvrtke Riba Dražin, koja sve specijalitete radi na tradicionalan način - onako kako ga je godinama učila obitelj. Donosimo vam priču o inovativnom hrvatskom proizvodu koji je zaludio svakog tko ga je probao.

Do "Pepe" sasvim slučajno

Kako kaže Dražin, ideja o ovom specijalitetu došla je sasvim slučajno i neočekivano; u pogonu je imao inćune, a na poklon je dobio paprike.

- Ideja je došla sasvim slučajno. Prijatelj mi je poklonio paprike, a u tom sam trenutku u pogonu imao inćune. Spojili smo ih i na kraju je ispao proizvod kojim su moji prijatelji bili oduševljeni. Dogodilo se to da su se svi počeli raspitivati o tim paprikama i željeli su ih probati - objašnjava Dražin.

Kada smo ga upitali je li očekivao toliko oduševljenje zbog jedne papričice, bilo nam je jasno kako iza "Pepe" priče stoji priča o ljubavi prema poslu i tradiciji.

- Iskreno, nisam očekivao da će se ljudima toliko svidjeti i da će nastati takvo oduševljenje. Možda je to zato što sve što radim, radim za svoju dušu i bitno mi je da su moji najbliži zadovoljni. Tako da su me pozitivni komentari ljudi baš iznenadili - govori Dražin.

Papričice vole svi

Ovaj specijalitet može se poslužiti uz domaći kruh, sir i vino, gdje će njegov okus doći potpuno do izražaja i priuštiti pravi gastronomski užitak.

- Surađujemo s mnogim restoranima iz cijele Hrvatske, poput restorana Roko, Ružmarin, Didov san, dva-tri restorana u Dubrovniku, Istri i još mnogim drugima - nadodaje Dražin i govori kako se, iako je Pepefiš najpoznatiji, u njihovoj ponudi može pronaći još raznih specijaliteta.

- Osim Pepefiša, u našem se asortimanu mogu pronaći raznoliki proizvodi poput fileta slanih inćuna, marinirane ušate, maslina s bademom, motara, salate od hobotnice, smokve s bademima, kapara i još mnogih drugih- kaže Dražin.

O kvaliteti njegovih proizvoda govore razna priznanja i diplome, a Pepefiš je zaštićen proizvod u Hrvatskoj i na međunarodnom tržištu.

Dražin i "Pepe" izvan Lijepe naše

Iako je sada zadovoljan u kojem smjeru ide njegovo poslovanje, nije uvijek bilo tako.

- Moram priznati da je na početku naše poduzetničke priče bilo teško. Svaki je početak težak, ali lakše je ako radite ono što volite i ono u čemu uživate. Treba pregrmiti teške situacije kako bi vas kasnije dočekale one dobre - ističe Dražin.

Tvrtka Riba Dražin danas broji 4 zaposlenika, koji rade u glavnom pogonu smještenom u Kaštel Kambelovcu. Iduće što žele postići jest da se za njih čuje i izvan granica Lijepe naše.

- Svakako bih se u budućnosti volio orijentirati na izvoz. Obilazim razne konferencije i sajmove, pa se nadam da ćemo u dogledno vrijeme svoje proizvode ponuditi izvan granica.

Dobru ideju vrijedi patentirati, a priča vlasnika Živka Dražina zasigurno je inspirativna i može svakome poslužiti kao primjer kako se strpljenje, rad i disciplina uvijek isplate. Vjerujemo kako će svijet u bližoj budućnosti čuti za "Pepe" i uživati u hrvatskom proizvodu koji je pokazatelj kako domaće poduzetništvo itekako ima potencijala.

U svrhu poticanja istraživanja, razvoja i inovacija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je niz natječaja na koje se hrvatski poduzetnici mogu prijaviti. Ako smatrate da i vi imate ideju koja će biti početak vaše poduzetničke priče, novčani poticaj potražite ovdje.

POWERED BY MINGO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...