Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Uz par vježbi pomognite djetetu da postane odličan plivač

Powered by DECATHLON

Uz par vježbi pomognite djetetu da postane odličan plivač
1

Nema većeg veselja za djecu od plivanja i ronjenja u moru, no premda je vaše dijete plivač, opreza nikad dosta. Stoga je dobro provjeriti djetetovu snalažljivost u moru i pomoći mu da bude još bolji, a time i sigurniji plivač

Svako ljeto ista priča - dođete na more i vaša se djeca po cijele dane ne daju van iz mora. Zato se trebate pobrinuti da su zaista sigurna u vodi kako ih ne biste morali motriti svake sekunde. Samo zato što znaju plivati ne znači da su odlični plivači, ali uz par vježbi i savjeta mogu to postati, a vi možete malo bezbrižnije uživati u godišnjem odmoru. 

Što ranije to bolje?

Prema iskustvu Damiena Bryana, glavnog trenera Londonskog plivačkog kluba Kingston Royals, većina djece počinje učiti plivati s četiri godine. No, svako dijete je drukčije, stoga neka djeca nauče plivati tek s pet ili šest godina, a neka još i kasnije. Međutim, Beate Ludewig, trenerica mladih u Njemačkoj plivačkoj federaciji, smatra da je idealna dob za naučiti plivati oko pete ili šeste godine jer su djeca tada sposobna pozornije slušati upute. Naime, u dobi od četiri godine uglavnom mogu naučiti održati glavu izvan vode, ali da bi zaista naučili plivati potrebno je više vremena. 

Iz okomitog u horizontalni položaj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada nauči plivati, tada je vaša dužnost da ga naučite kako biti siguran u vodi i kako se ponašati u nepredviđenoj situaciji. Primjerice, poprska li ga val u oči ili usta, nesigurno dijete moglo bi se uznemiriti i okrenuti u okomiti položaj dok ga oči ne prestanu peći. No, tada se javlja problem jer se djeca u početku teško iz tog položaja vrate u vodoravni u kojem i plivaju. Tada nastupi panika ukoliko se nalaze u dubljem gdje ne mogu stajati. Isto se može dogoditi ako se dijete umori, pa se također vrati u okomiti položaj.

Zato prvi dan na moru vježbajte s njim kako se vratiti u položaj za plivanje. To možete tako da se dijete, na dubini gdje mu je voda do prsa, uhvati za vaše ruke i polako digne noge i ostatak tijela prema površini dok se ne izravna u položaj za plivanje. Nakon što prođete tu vježbu nekoliko puta, potaknite ga da isto pokuša bez držanja za vaše ruke te da nastavi plivati kad se nađe u horizontalnom položaju. Na isti način ga naučite da "leži na vodi". Najprije neka se uhvati za vas i podigne noge prema površini vode, a glavu neka izravna s vodom tako da mu je pogled usmjeren prema nebu. U početku ga možete pridržavati ispod leđa dok se ne osjeti dovoljno sigurnim da opušteno pluta na leđima bez vaše pomoći. Kad sve svladate, pređite u dublje gdje dijete ne može stajati i ponavljajte vježbe sve dok se samo ne bude moglo održavati na vodi i plivati bez muke.

Ronjenje

Kada vaše dijete napokon savlada plivanje u tolikoj mjeri da može plivati bez vašeg nadzora, vrijeme je da nauči i roniti. Ronjenje je također dio plivanja, ali i omiljena zabava mnogih. Osim toga, ima i brojne dobrobiti:

  • poboljšava fleksibilnost, kondiciju i koordinaciju
  • povećava kapacitet pluća
  • jača samopouzdanje

Usto, dijete se uz ronjenje upoznaje s ljepotama podmorja, a s obzirom na ljepotu našeg Jadranskog mora, šteta je to propustiti. Međutim, prema magazinu scubalife.hr, djeca bi trebala početi roniti tek u dobi od 10 godina, stoga ako je vaše dijete mlađe, radije pričekajte koju godinu dok ne poraste i bude spremno za ovu aktivnost.

Kada je dijete spremno, najbolje je početi sa snorkelingom (površinskim ronjenjem) tako što će u vodoravnom položaju u kojem pliva, licem zaroniti pod površinu vode. Naravno, za to su potrebne maska i dihalica, pa je najbolje započeti s Easybreath maskom namijenjenom upravo za snorkeling. Ova je maska najsigurnija opcija za početnike jer omogućuje panoramski pogled i disanje kroz nos, a usto se manje zamagljuje od klasičnih maski za ronjenje. Također je nepropusna i jednostavno se stavlja i skida s glave pa ni vi ni vaše dijete nećete imati muke s njezinim "nariktavanjem" kao što je slučaj kod običnih maski i dihalica. Kako Easybreath maska dolazi i u veličini za odrasle, cijela obitelj može uživati u ovoj zajedničkoj aktivnosti. Osim toga, vaše će dijete uz vas lakše naučiti roniti ako mu se pridružite. 

Nakon što dijete savlada snorkeling, već će samo moći isprobavati ronjenje u dubinu, a vi mu možete pomoći tako što ćete mu zadati da, primjerice, zaroni i prođe između vaših nogu, napravi salto u zaronu ili izroni nešto s dna mora. No, roni li do dna, vodite računa da je dubina primjerena njegovoj dobi.

Skok na noge

Nakon što je svladalo plivanje i ronjenje, naučite ga skakati u more. Skakanje s mola je omiljena dječja zabava na ljetovanju, a ujedno je i odlična vježba za dijete da nauči još bolje plivati i roniti te se osjećati sigurno u vodi. Prilikom skoka na noge u vodi se dočekamo okomito, a u tom položaju tijelo lakše tone, pa je važno da se dijete zna postaviti horizontalno kako bi se lakše održalo na vodi. Zato trebate nekoliko dana vježbati skokove s djetetom kako bi ste se uvjerili da je sigurno ostaviti ga da skače bez vašeg nadzora. Najbolje je da nekoliko puta skočite vi i pokažete mu kako se to radi. Zatim dopustite djetetu da isproba skakanje, ali za to vrijeme budite u vodi kako bi mu uskočili u pomoć ako proguta malo vode ili se preplaši. Vrlo je važno da dijete shvati koliko skok sa zaletom može biti opasan ako je površina na kojoj trči mokra. Stoga ga u početku ograničite samo na skokove s ruba mola kako se ne bi poskliznulo i ozlijedilo.

Tek kad vaše dijete sve ovo nauči, moći ćete se bolje opustiti i manje brinuti za njegovu sigurnost, a tada godišnji zaista može početi!

Powered by DECATHLON

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang