Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
POWERED BY Hrvatska pošta

Donosimo vam: Top 7 poslova koji su dobri za zdravlje

None Foto: Guliver/Shutterstock

Iako svaka karijera ima svojih pozitivnih i negativnih strana, postoje oni poslovi koji su ipak zdraviji od drugih. Ovo su zanimanja koja daju slobodu kretanja i daju vam mogućnost da se više družite s ljudima

Dugo radno vrijeme, manjak odmora, sjedilački tip posla, stres, duga putovanja na posao... ovo su samo neki od čimbenika koji loše utječu na vaše fizičko i psihičko stanje. Tako primjerice sjedenjem na poslu više od 6 sati povećavate rizik za obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II, nekoliko vrsta karcinoma te vam neaktivnost skraćuje životni vijek za 7 godina. Naš organizam nije stvoren za sjedenje te ako već obavljate posao koji iziskuje dugo sjedenje, pokušajte biti aktivni izvan radnog vremena. Pogledajte u kojim su to profesijama ljudi fizički aktivniji nego ostali.

1. Fitness trener

U ovom ćete poslu sigurno odvojiti više vremena na zdrav način života nego osoba koja radi u primjerice računovodstvu; redovita tjelovježba i zdrava prehrana postat će vaša svakodnevica, a vjerujemo kako ćete se osjećati bolje no ikada. Upravo zbog toga posao fitness trenera jedan je od "zdravijih" poslova kojima se možete baviti.

Osim što raznim vježbama i poticanjem konzumacije zdrave prehrane pomažete drugim ljudima da (p)ostanu fit, vaš je glavni zadatak izgledati dobro jer upravo tako pokazujete pozitivan primjer koji klijenti mogu slijediti. Odlično je i što ne morate nužno održavati treninge u dvoranama ili teretani, nego imate priliku sve aktivnosti prebaciti u prirodu.

Foto: Guliver/Shutterstock

2. Softverski inženjer

Iako se na prvu možda čini kao dosta nezdrava profesija jer iziskuje puno vremena provedenog pred računalom te malo fizičke aktivnosti, upravo ga njegova fleksibilnost čini poželjnim poslom. Progresivna kultura na radnom mjestom i fleksibilni planovi rada ostavljaju vam veću slobodu prilikom kreiranja svojeg slobodnog vremena.

Tako ovaj posao možete raditi od kuće, iz parka ili s plaže; važno je samo imati kvalitetnu opremu i uvjete za rad. Isto tako, mnoge IT firme imaju teretane ili sobe za opuštanje, u kojima se zaposlenici mogu odmoriti i napraviti pauzu kad god to požele.

3. Poštar

Jeste li se ikada zapitali kako uopće izgleda jedan radni dan poštara? Poštari dnevno prijeđu i po nekoliko kilometara, stoga nas ne čudi zašto je njihov posao pripao kategoriji zdravih poslova. U ovoj je profesiji svaki dan novi izazov, a izravan kontakt s ljudima posao poštara čini još zanimljivijim.

Također, ovaj je posao idealan za sve one koji ne vole statičnu radnu okolinu i koji su spremni snaći se u bilo kojoj situaciji. Zbog svih navedenih dobrobiti koje ima za vas, vjerujemo kako nećete pogriješiti ako se budete odlučili za karijeru poštara.

Foto: Guliver/Shutterstock

4. Nutricionist

Kao što je već poznato, hrana je gorivo, ali ujedno i najbolji lijek koji čovjek ima, a upravo su nutricionisti ti koji proučavaju njezine blagodati i učinke na organizam. Prednost je ove profesije ta što znate na koji način hrana djeluje unutar tijela te s lakoćom možete pripremati zdrave obroke za sebe i svoju obitelj.

Osim toga, kao nutricionist pomažete i drugima oko sebe tako što im dajete savjete kako da očuvaju zdravlje; pravilnom prehranom uklanjaju toksine, poboljšavaju imunitet, održavaju pravilnu težinu i slično.

5. Vrtlarstvo

Možemo reći kako su osobe koje se bave ovom profesijom pravi sretnici! Oni svoj posao obavljaju u prirodi te su u blizini zelenila, a vjerujemo kako ste svi svjesni dobrobiti koje ona ima na čovjekovo zdravlje, poput smanjenja stresa, krvnog tlaka, rizika od pojedinih bolesti i slično.

Međutim, prije nego što počnete razmišljati o odabiru ovog posla, imajte na umu kako je on ipak malo fizički zahtjevniji te se ne preporučuje osobama koje pate od nekih bolesti kralježnice.

Foto: Guliver/Shutterstock

6. Kiropraktičar

Prije svega, možemo reći kako je posao kiropraktičara zdrav iz nekoliko razloga. Oni ne sjede cijeli dan za radnim stolom, nego se neprestanu kreću i ostaju aktivni dok rade. Isto tako, imaju holistički pristup medicini u odnosu na kolege iz sličnih profesija te medicinskim stanjima pristupaju na prirodniji način.

Također, kiropraktičari su skloniji samozapošljavanju te su kao takvi pod manjim stresom, a upravo se zbog toga mogu više posvetiti obitelji i prijateljima.

7. Instruktor joge

Danas mnogi poslovi uzrokuju stres, no to se ne može reći i za ovaj. Joga je zasigurno jedan od rijetkih poslova u kojima je "radna" atmosfera opuštajuća i umirujuća. Osim toga, instruktori joge moraju biti usredotočeni na smirivanje uma i poboljšavanje psihičkog, ali i fizičkog zdravlja drugih.

Također, ovaj posao zahtijeva i dobru kondiciju, tako da je joga idealan posao jer uključuje fizičku aktivnost, ali i nisku razinu stresa.

Komentari (26)
  • osim poštara svi su ostali prodavači magle i niškoristi

    3. 12. 2019,   11:04
  • 1. Izlezavanje. 2. Programer. To su top poslovi.

    7. 12. 2019,   15:00
  • programer je zdravo zanimanje, zato jer IT tvrtke imaju teretanu?!?! ovo je genijalno

    3. 12. 2019,   17:02