Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Evo što napraviti kad vam auto na cesti počne proklizavati

Powered by INA

Evo što napraviti kad vam auto na cesti počne proklizavati
1

Snijeg sve češće pada, a temperature su sve niže. Stoga, svi oni koji planiraju na put ići automobilom, bio kraći ili duži, trebaju znati kako odreagirati u situaciji kada zimski uvjeti stvore probleme na cestama

Ako idete na skijanje ili se pak vraćate s njega, vjerojatno vam zadnje vijesti o snježnim lavinama u Austriji, ali i onima koje ozbiljno prijete Njemačkoj, nisu baš bile ohrabrujuće. Snježna mećava, zaleđene ceste i duboki snijeg svake godine iznova prijete vozačima pa vam u ovom tekstu donosimo savjete kako postupiti u takvim situacijama.

1. Zapeli ste u dubokom snijegu

Ako autom zapnete u dubokom snijegu prvo probajte iskopati snijeg koji se nalazi oko guma te onaj koji se nalazi u smjeru kojim auto ide naprijed i nazad. No pritom nemojte zaboraviti maknuti i snijeg koji se nalazi ispod prednjeg ili srednjeg dijela automobila. Isprva ćete htjeti stisnuti gas najjače što možete kako biste izvukli automobil iz snijega, no to definitivno nije najbolja opcija jer ćete ga tako dodatno ukopati. Najbolje je lagano stisnuti pedalu i pustiti ju te taj postupak ponoviti nekoliko puta kako biste stvorili pokret ''ljuljanja'' jer je to ono što će osloboditi vaše vozilo, a ne snaga. Polako idite naprijed nazad, a ostali putnici u vozilu mogu vam pomoći tako što će gurati automobil sa stražnje strane.

Ako ga ni tada ne uspijete osloboditi, vrijeme je da pokušate poboljšati trakciju pod kotačima. Tu vam od velike pomoći mogu biti stvari poput vreće s pijeskom, soli, prljavštine ili čak mačjeg pijeska. Ispod guma bacite nekoliko šaka pijeska ili soli kako one ne bi klizale, a zatim ponovno pokušajte pokrenuti automobil.

2. Auto počne proklizavati

Kada izgubite kontrolu nad svojim autom, vaš će prvi instinkt biti stiskanje kočnice. Ali to je nagon kojemu se trebate oduprijeti. Naime, to će klizanje po zaleđenoj autocesti učiniti još rizičnijim, stoga biste prvo trebali usporiti svoje vozilo tako da polako maknete stopalo s papučice gasa. Ako su vaši stražnji kotači ti koji su prvi počeli proklizavati, lagano okrenite kotače u smjeru u kojem klizite dok polako mičete nogu s papučice gasa - ali nikako ne kočite! S druge strane, ako su prednji kotači ti koji su proklizali, maknite nogu s papučice da automobil uspori. Tek nakon nekoliko sekundi, ako još uvijek nemate kontrolu nad svojim automobilom, lagano pritisnite kočnicu.

No, kako bi ste ipak izbjegli klizanje po ledu, držite se osnovnog pravila – vozite sporije!

3. Našli ste se usred mećave

Prvo što trebate napraviti usred snježne mećave jest osigurati da je vanjski ispušni sustav automobila čist od snijega tako da se u automobilu ne nakuplja ugljični monoksid. Jednom kada zaglavite u automobilu u snježnoj oluji, najbolje je da ostanete na mjestu, osim ako ne vidite zgradu u blizini. Automobil trebate ugasiti i upaliti samo povremeno kako biste se zagrijali, a zatim ga opet ugasiti. Pri svakom uključivanju grijača trebali biste provjeravati i stanje ispušne cijevi.

U ovoj situaciji trebate ostati hidrirani jer što ste više hidrirani, to će vam biti toplije. Ako nemate bocu vode u automobilu, snijeg će poslužiti kao izvor vode. Držite pojas na sebi i uključite svjetla za opasnost jer, čak iako se vi ne krećete, postoji mogućnost da vas drugi automobil udari. Uključite upozoravajuća svjetla ili postavite signale pokraj ceste kako biste upozorili druge vozače i/ili potencijalne spasioce da ste tamo.

Oprema koju morate imati u svom automobilu

Prije polaska na put trebate uzeti u obzir nekoliko važnih faktora. Primjerice, ako koristite dizelsko gorivo, tijekom niskih temperatura može doći do njegova smrzavanja. Upravo zato vodite računa o tome da u zimskim uvjetima koristite kvalitetno gorivo poput Eurodizel Arktik goriva koje se ne smrzava na temperaturama čak i do -30°C, a možete ga natočiti na Ininim maloprodajnim mjestima. Od drugih stvari koje će vam u slučaju opasnosti biti od velike koristi svakako trebate imati:

  • strugalicu za snijeg i led
  • krpu i tekućinu za vjetrobranska stakla
  • lopatu
  • rukavice i deku
  • kutiju prve pomoći
  • kabele za paljenje
  • svjetiljku ili reflektor
  • vodu
  • pijesak, sol

Jeste li se već našli u sličnoj situaciji i kako ste postupili?

Evo rješenja za smrznutu bravu i zamagljena stakla
Evo rješenja za smrznutu bravu i zamagljena stakla

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...