Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Hrvatska turistička zajednica

Igra prijestolja: Znate li sve hit lokacije sa snimanja?

None Foto: Guliver/Shutterstock 8

Ljepote Hrvatske ostale su zabilježene u planetarno popularnoj seriji Igra prijestolja, zbog čega sve više turista posjećuje mjesta snimanja, ali i obližnje restorane i vinarije. Pogledajte koje su lokacije omiljene

Posljednju sezonu popularne serije Igra prijestolja gledalo je 32 milijuna gledatelja iz 207 zemalja svijeta, a Hrvatska se našla među 10 zemalja koje su poslužile kao lokacija za snimanje. Kod nas su snimane scene Westerosa, zapadnog dijela izmišljenog svijeta, gdje se nalazi i Kraljev Grudobran, glavni grad Sedam kraljevstva. Glumica Emilia Clarke, koja utjelovljuje Daenerys, majku zmajeva, najviše je vremena provela snimajući na raznim lokacijama hrvatske obale, a članovi obitelji Lannister u Dubrovniku. - Mislila sam da je snimanje u Dubrovniku bilo prekrasno, ali u Splitu je možda još ljepše! U Hrvatskoj nas uvijek ugoste prekrasno. - rekla je Emilia za HBO. U nastavku pogledajte najpopularnije lokacije sa snimanja u Hrvatskoj. 

Kaštel Gomilica - ulaz u zapadni grad Braavos

Iz smjera Splita prema Trogiru nalazi se Kaštel Gomilica, mjesto od svega 4 811 stanovnika. No u ljeto 2014. posjetila ga je jedna od glavnih glumica Maisie Williams, koja u seriji igra ulogu Aryje Stark iz Oštrozimlja. Arya u petoj sezoni čamcem uplovljava u Braavos, bogati zapadni grad koji je prepun morskih kanala, laguna i otočića, a upravo za tu scenu poslužio je dvorac Kaštilac iz 16. stoljeća, smješten na obali Kaštela Gomilice. Za potrebe je snimanja uz dvorac napravljena tržnica, a brojni lokalni stanovnici tada su sudjelovali kao statisti. Zahvaljujući tomu, Kaštel Gomilica postala je mjesto zaustavljanja brojnih turista koji posjećuju lokacije sa snimanja serije.

Foto: Wikimedia Commons

Trogir kao Qarth, najbogatiji grad na svijetu

Trogirska Stara gradska jezgra poslužila je za prikaz "najbogatijeg grada na svijetu koji je ikada bio i bit će" - Qarth. Neke scene snimljene su u samostanu sv. Dominika, koji je također bio kula grada Qartha. Grad prvi put upoznajemo u četvrtoj epizodi druge sezone kada, ga Daenerys posjećuje. U šestoj epizodi druge sezone vještaci iz Qartha zatoče Daenerysine zmajeve i ubiju njezine čuvare.

Foto: Guliver/Shutterstock

Kliška tvrđava 

Tvrđava koja se prvi put spominje u 5. stoljeću smještena je u Splitskom zaleđu 20 minuta udaljenom od Splita. U seriji je poslužila za prikaz grada Meereena, koji prvi put vidimo u 4. sezoni, kada ga Daenerys osvaja sa svojom vojskom. Detaljniji prikaz vidimo i u prvoj epizodi 6. sezone, kada Tyrion i Varys šeću gradom prerušeni u seljake. Klis je postao neizbježna lokacija svim turistima iz okolice Splita s koje se pruža predivan pogled na cijeli grad.

Foto: Guliver/Shutterstock

Zmajevi u Dioklecijanovoj palači

Dioklecijanova palača u Splitu također je korištena za prikaz dijelova grada Meereena. U njoj su snimane scene u kojima prvi put u seriji vidimo zmajeve, dok su zaključani u podrumu. Također, Daenerysin tron smješten je prostoru Dioklecijanove palače, a u četvrtoj epizodi četvrte sezone robovi se u njoj dogovaraju hoće li ustati protiv svog robovlasnika i boriti se za Daenerys. Obožavatelji serije turneju lokacijama snimanja u Splitu završavaju Michelinovim restoranom Konoba Fetivi, gdje mogu kušati tradicionalna dalmatinska jela i vina.

Foto: Guliver/Shutterstock

Arboretum Trsteno - kraljevski vrt

Varysove "malene ptičice" i drugi glavni likovi šetali su prekrasnim vrtovima Kraljevog Grudobrana i svojim dijalozima razvijali složenu radnju tijekom treće i četvrte sezone. Svega 24 kilometra sjeverno od Dubrovnika, u Trstenu, smješten je najstariji spomenik vrtne arhitekture kod nas i najstariji arboretum na svijetu. U sklopu Arboretuma nalazi se i barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu. Vrt prvi put vidimo u 4. sezoni, kada se Sansa susreće s Olennom Tyrell.

Foto: Guliver/Shutterstock

Dubrovnik - središte Sedam kraljevstva

Dubrovnik je u seriji poslužio kao glavni grad Sedam kraljevstva, tzv. Kraljev Grudobran, u kojem su najviše snimali članovi obitelji Lannister. U Ulici sv. Dominika snimljen je kultni hod srama Cersei Lannister u desetoj epizodi pete sezone, a ulica je zbog toga postala hit među turistima koji njome prošeću i zatim sjednu uživati u vrhunskom restoranu Restaurant 360. U dubrovačkom Etnografskom muzeju, koji je smješten u podrumu, snimljen je susret Tyriona Lannistera i Oberyna Martella u bordelu, dok su Pile smještene na zapadnom ulazu u Dubrovnik, imaju pogled na tvrđavu Bokar, a u seriji predstavljaju Crni zaljev. S toga mjesta Sansa i Shae u trećoj sezoni promatraju brodove kako plove. Tvrđava Bokar pojavljuje se u drugoj i trećoj sezoni, a na njoj Varys i Tyrion smišljaju vojnu strategiju protiv Stannisa Baratheona. Turisti ne propuštaju posjetiti ni Above 5 rooftop restoran, koji je jedini restoran na krovu u Starom gradu, smješten na zgradi iz 16. stoljeća s prekrasnim pogledom na cijeli grad.

Foto: Guliver/Shutterstock

Otok Lokrum

Lokrum je otok koji je od Dubrovnika udaljen 15 minuta plovidbom. Tema je brojnih legendi, a danas su na njemu Benediktinski samostan i Rezervat Lokrum. Prvi ga put u seriji vidimo u petoj epizodi druge sezone, kada se Daenerys druži s tamošnjim gradskim vladarima Qartha. Na Lokrumu se odnedavno nalazi i replika željeznog trona iz serije, na kojem se turisti rado fotografiraju. Preko puta Lokruma nalazi se Michelinov restoran Pjerin s pogledom na Stari grad, gdje turisti traže predah i otkrivaju okuse vrhunske mediteranske kuhinje.

Foto: Guliver/Shutterstock

Hrvatski turizam iz godine u godinu sve više napreduje, a tomu je posljednjih godina svakako doprinijela i popularna serija. Danas diljem naše obale možete kupiti tematske turneje po lokacijama snimanja serije, a BBC će u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom snimiti i video-reportaže o najljepšim hrvatskim lokacijama, s naglaskom na onima iz Igre prijestolja.

Komentari (3)
  • Vrh serija, kao i lokacije.

    8. 7. 2019,   19:32
  • Kako ne snimalo se na Pantovčaku Snjeguljica i 7 patuljaka

    9. 7. 2019,   02:15