Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Igra prijestolja: Znate li sve hit lokacije sa snimanja?

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Igra prijestolja: Znate li sve hit lokacije sa snimanja?
8

Ljepote Hrvatske ostale su zabilježene u planetarno popularnoj seriji Igra prijestolja, zbog čega sve više turista posjećuje mjesta snimanja, ali i obližnje restorane i vinarije. Pogledajte koje su lokacije omiljene

Posljednju sezonu popularne serije Igra prijestolja gledalo je 32 milijuna gledatelja iz 207 zemalja svijeta, a Hrvatska se našla među 10 zemalja koje su poslužile kao lokacija za snimanje. Kod nas su snimane scene Westerosa, zapadnog dijela izmišljenog svijeta, gdje se nalazi i Kraljev Grudobran, glavni grad Sedam kraljevstva. Glumica Emilia Clarke, koja utjelovljuje Daenerys, majku zmajeva, najviše je vremena provela snimajući na raznim lokacijama hrvatske obale, a članovi obitelji Lannister u Dubrovniku. - Mislila sam da je snimanje u Dubrovniku bilo prekrasno, ali u Splitu je možda još ljepše! U Hrvatskoj nas uvijek ugoste prekrasno. - rekla je Emilia za HBO. U nastavku pogledajte najpopularnije lokacije sa snimanja u Hrvatskoj. 

Kaštel Gomilica - ulaz u zapadni grad Braavos

Iz smjera Splita prema Trogiru nalazi se Kaštel Gomilica, mjesto od svega 4 811 stanovnika. No u ljeto 2014. posjetila ga je jedna od glavnih glumica Maisie Williams, koja u seriji igra ulogu Aryje Stark iz Oštrozimlja. Arya u petoj sezoni čamcem uplovljava u Braavos, bogati zapadni grad koji je prepun morskih kanala, laguna i otočića, a upravo za tu scenu poslužio je dvorac Kaštilac iz 16. stoljeća, smješten na obali Kaštela Gomilice. Za potrebe je snimanja uz dvorac napravljena tržnica, a brojni lokalni stanovnici tada su sudjelovali kao statisti. Zahvaljujući tomu, Kaštel Gomilica postala je mjesto zaustavljanja brojnih turista koji posjećuju lokacije sa snimanja serije.

Trogir kao Qarth, najbogatiji grad na svijetu

Trogirska Stara gradska jezgra poslužila je za prikaz "najbogatijeg grada na svijetu koji je ikada bio i bit će" - Qarth. Neke scene snimljene su u samostanu sv. Dominika, koji je također bio kula grada Qartha. Grad prvi put upoznajemo u četvrtoj epizodi druge sezone kada, ga Daenerys posjećuje. U šestoj epizodi druge sezone vještaci iz Qartha zatoče Daenerysine zmajeve i ubiju njezine čuvare.

Kliška tvrđava 

Tvrđava koja se prvi put spominje u 5. stoljeću smještena je u Splitskom zaleđu 20 minuta udaljenom od Splita. U seriji je poslužila za prikaz grada Meereena, koji prvi put vidimo u 4. sezoni, kada ga Daenerys osvaja sa svojom vojskom. Detaljniji prikaz vidimo i u prvoj epizodi 6. sezone, kada Tyrion i Varys šeću gradom prerušeni u seljake. Klis je postao neizbježna lokacija svim turistima iz okolice Splita s koje se pruža predivan pogled na cijeli grad.

Zmajevi u Dioklecijanovoj palači

Dioklecijanova palača u Splitu također je korištena za prikaz dijelova grada Meereena. U njoj su snimane scene u kojima prvi put u seriji vidimo zmajeve, dok su zaključani u podrumu. Također, Daenerysin tron smješten je prostoru Dioklecijanove palače, a u četvrtoj epizodi četvrte sezone robovi se u njoj dogovaraju hoće li ustati protiv svog robovlasnika i boriti se za Daenerys. Obožavatelji serije turneju lokacijama snimanja u Splitu završavaju Michelinovim restoranom Konoba Fetivi, gdje mogu kušati tradicionalna dalmatinska jela i vina.

Arboretum Trsteno - kraljevski vrt

Varysove "malene ptičice" i drugi glavni likovi šetali su prekrasnim vrtovima Kraljevog Grudobrana i svojim dijalozima razvijali složenu radnju tijekom treće i četvrte sezone. Svega 24 kilometra sjeverno od Dubrovnika, u Trstenu, smješten je najstariji spomenik vrtne arhitekture kod nas i najstariji arboretum na svijetu. U sklopu Arboretuma nalazi se i barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu. Vrt prvi put vidimo u 4. sezoni, kada se Sansa susreće s Olennom Tyrell.

Dubrovnik - središte Sedam kraljevstva

Dubrovnik je u seriji poslužio kao glavni grad Sedam kraljevstva, tzv. Kraljev Grudobran, u kojem su najviše snimali članovi obitelji Lannister. U Ulici sv. Dominika snimljen je kultni hod srama Cersei Lannister u desetoj epizodi pete sezone, a ulica je zbog toga postala hit među turistima koji njome prošeću i zatim sjednu uživati u vrhunskom restoranu Restaurant 360. U dubrovačkom Etnografskom muzeju, koji je smješten u podrumu, snimljen je susret Tyriona Lannistera i Oberyna Martella u bordelu, dok su Pile smještene na zapadnom ulazu u Dubrovnik, imaju pogled na tvrđavu Bokar, a u seriji predstavljaju Crni zaljev. S toga mjesta Sansa i Shae u trećoj sezoni promatraju brodove kako plove. Tvrđava Bokar pojavljuje se u drugoj i trećoj sezoni, a na njoj Varys i Tyrion smišljaju vojnu strategiju protiv Stannisa Baratheona. Turisti ne propuštaju posjetiti ni Above 5 rooftop restoran, koji je jedini restoran na krovu u Starom gradu, smješten na zgradi iz 16. stoljeća s prekrasnim pogledom na cijeli grad.

Otok Lokrum

Lokrum je otok koji je od Dubrovnika udaljen 15 minuta plovidbom. Tema je brojnih legendi, a danas su na njemu Benediktinski samostan i Rezervat Lokrum. Prvi ga put u seriji vidimo u petoj epizodi druge sezone, kada se Daenerys druži s tamošnjim gradskim vladarima Qartha. Na Lokrumu se odnedavno nalazi i replika željeznog trona iz serije, na kojem se turisti rado fotografiraju. Preko puta Lokruma nalazi se Michelinov restoran Pjerin s pogledom na Stari grad, gdje turisti traže predah i otkrivaju okuse vrhunske mediteranske kuhinje.

Hrvatski turizam iz godine u godinu sve više napreduje, a tomu je posljednjih godina svakako doprinijela i popularna serija. Danas diljem naše obale možete kupiti tematske turneje po lokacijama snimanja serije, a BBC će u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom snimiti i video-reportaže o najljepšim hrvatskim lokacijama, s naglaskom na onima iz Igre prijestolja.

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!
KOLIKO IH IMATE U LADICI?

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo nekoliko zanimljivih načina na koje možete iskoristiti stare telefone. Nikako ih ne bacajte u smeće, nego razmišljajte o njihovoj prenamijeni, očuvanju okolišu i generacijama koje tek dolaze

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...