Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Financijska dijeta sad! Ovo je 10 znakova da ste prezaduženi

Previše dugova na previše strana stvara vam pomutnju u glavi. Prema riječima financijskih savjetnika, ako se prepoznajete u ovih 10 znakova prezaduženi ste na previše strana i vrijeme je za financijsku dijetu

Dugovi na kreditnoj kartici, dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, potrošački krediti... Previše dugova na previše strana stvara vam pomutnju u glavi iz mjeseca u mjesec. Više ne možete niti pratiti do kojeg datuma morate pokriti koju obvezu. Žongliranje s karticama dovodi vas do ludila. Prema riječima financijskih savjetnika, ako se prepoznajete u ovih 10 znakova prezaduženi ste na previše strana i vrijeme je za financijsku dijetu, koju nitko ne voli, ali koja je katkad nužna.

 

Koliko sam platio račune?

Ne možete više pratiti vaša dugovanja – na kartici imate dug od 2500 kuna, za stambeni kredit morate izdvojiti 3300 kuna, tu su još računi i namirnice... Znate li uopće koliko trenutno novaca imate na tekućem računu? Vjerojatno ne – i da, to je problem.

Nisam platio račune

Kasnite i po nekoliko mjeseci s plaćanjem računa za vodu i struju ili čak ratu kredita. Ovo je jedna od najgorih opcija. Naime, pokušavate platiti sve prema prioritetima, ali ubrzo postaje jasno da je sve prioritet. Što više kasnite s plaćanjem pojedinog računa, taj račun zbog kamata postaje veći. Kamata je prvi mjesec možda samo nekoliko lipa ili kunu. No, što duže stoji u omotnici ''neplaćeno'' dug se gomila. Neorganiziranost vas tako itekako košta.

Metal Spike File With Bills | Autor: Monkey Business Images Foto: Monkey Business Images

Kada će više ta plaća?

Već i nekoliko dana prije plaće nemate novaca u džepu – jer ste se baš prije plaće sjetili da ste zaboravili podmiriti dug na kreditnoj kartici. Čini se kao da bi vam dobro došao planer u koji ćete upisvati samo obveze koje morate podmiriti na mjesečnoj razini. I to zaseban od onoga u koji upisiujete poslovne sastanke i druženja s prijateljima.

Peglanje i samo peglanje

Živite od duga do duga – isplaćujete samo minimum koji morate da bi vam kartica bila funkcionalna i idući mjesec. A onda opet peglanje – do kada?

Young woman handing waiter credit card, close-up | Autor: Rayes Foto: Rayes

Imate dug veći od cijene stana

Vaša dugovanja su kad bi ih sad stavili na papir nažalost veća nego tržišna procjena cijene nekretnine u kojoj živite.

Držite se dalje od banke

Već mjesecima izbjegavate odlazak kod svog osobnog bankara i razgovor o kupnji stana koji ste planirali. Iako vam je ponudio nekoliko opcija koje se čine povoljne pomisao na još jedan kredit, odnosno prvi stan, uz prekoračenje na tekućem računu, opterećenje koje imate na karticama, čini se kao predaleki san.

Snovi samo snovi

Odgađate ostvarenje svake svoje želje – primjerice, putovanja u Ameriku kod dugogodišnjeg prijatelja koje ste mu obećali prošlog Božića, odlazak s partnerom na skijanje u romantičnu kolibu ili kupnju novog, boljeg motora.

Portrait of happy young couple on scooter enjoying road trip | Autor: opolja Foto: opolja

Previše rata

Na kartici ste prešli već toliki limit da je ne možete provući niti kako bi podmirili gorivo s kojim trebate doći do posla – previše rata na previše mjesta za kupovinu.

Posuđujete na sve strane

Posudili ste novac od prijatelja ili rodbine kako bi platili račune. Kad će ta plaća? Čini mi se da ovaj mjesec traje i traje.... Nakon ovakvih izjava izgledno je da vam taj mjesec zarađeno nije dostatno za dočekati kraj mjeseca. Neki moraju i posuditi novac kako bi pokrili sva dugovanja koja imaju.

Business reserves | Autor: shironosov Foto: shironosov

Za štednju vam ne ostaje niti jedna kuna

Koliko god se trudili ''ostaviti'' koju kunu sa kako bi lakše isplatili ljetovanje ili uložili u neku veću investiciju (kupnja kućanskih aparata, uređenje stana, ulaganje u posao) – jednostavno ne ide. Nekoliko dana prije plaće morate posegnuti za kasicom prasicom.

Za ovakve situacije trebate potpuno novi početak - restartati se! Jedan od načina je Addiko Restart kredit kojim klijenti mogu objediniti sve svoje kreditne obveze u banci i na taj način lakše upravljati svojim financijama, a moguće je ostvariti i uštede kroz smanjenje mjesečnih izdataka. Dodatna pogodnost je što 25 posto iznosa kredita klijenti mogu podići nenamjenski u gotovini.

 

 

 

Tema: Pametna kuna