Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Hrvati ne vole gubiti vrijeme, a ove situacije bacaju ih u očaj

POWERED BY Addiko Bank

Hrvati ne vole gubiti vrijeme, a ove situacije bacaju ih u očaj
1

Vrijeme je vrlo relativna stvar - što je nekom traćenje, drugome je najbolje provedeno vrijeme u životu. Nakon ankete koju smo proveli na svom portalu, donosimo vam najinteresantnije informacije na temu (ne)gubljenja vremena

"Puno" i "malo" vremena vrlo je relativna stvar. Nekome je 5 minuta opere previše, a drugome ni 3 sata nisu dovoljna. Isto tako, ono što je jednome traćenje vremena, drugome je najbolje provedeno vrijeme u životu. Početkom mjeseca 2 023 ispitanika pristalo se uključiti u anketu koju smo proveli u suradnji s Addiko bankom, a kojom smo željeli detektirati na što Hrvati troše najviše vremena, koliko vremena troše na pojedine stvari i na što mrze trošiti svoje minute. Evo oko kojih smo se 5 stvari usuglasili i koje vam savjete možemo dati da izbjegnete ili barem umanjite besmisleno gubljenje vremena.

1. Čekanje javnog prijevoza

Koliko ste se puta našli u situaciji da predugo čekate tramvaj ili autobus, a on nikako da stigne? Kad odlučite krenuti pješice i odmaknete kojih 50 metara dalje, dovoljno da ni šprintom ne stižete natrag, prijevoz se pojavi ko' grom iz vedra neba. Da, točno znamo koje vam sve riječi prelaze preko usana jer smo se i sami puno puta našli u istoj situaciji. Prema našoj anketi, čekanje javnoga prijevoza proglašeno je uvjerljivo najvećim kradljivcem vremena. Na čekanje javnog prijevoza 27% žena svakodnevno potroši svojih 15 minuta. Ako odlučite stati na kraj ovoj besmislici i olakšati si život, poslušajte sljedeći savjet.

Zahvaljujući tehnologiji i osmišljavanju raznih mobilnih aplikacija, naš je život postao bezbrižniji. Upravo si skidanjem jedne takve možete olakšati život i biti sigurni da vas javni prijevoz više neće mimoići. Odaberite aplikaciju koja je relevantna za vaš grad pomoću koje ćete moći pratiti trenutno stanje javnog prijevoza i obećajemo da više nikada nećete zakasniti na posao. Osim toga, uvijek je dobro prije nego što izađete iz kuće provjeriti vozni red ili pročekirati službene stranice lokalnog prijevoznika.

via GIPHY

2. Čekanje u trgovinama

Čuli ste za Murphyjev zakon i nerijetko ga svojim primjerom i potvrđujete, posebno kad je riječ o čekanju u redu u trgovini? Vi uvijek odaberete najsporiji red i u vašem se redu uvijek nešto zakomplicira? Je li riječ o pehu, bizarnosti ili besmislici pokušali su objasniti mnogi znanstvenici, a ono što su zaključili jest da šalicu kave uvijek držite podalje od važnih spisa, četkicu od toaleta, a dok čekate u redu, oboružajte se strpljenjem. U anketi smo saznali da čak 42% žena i 26% muškaraca dnevno troši oko 15 minuta na stajanje u redovima, a evo i kako ćete tome doskočiti.

  • Uvijek stanite iza osobe s punim kolicima - ovo možda zvuči nelogično, no uzmite u obzir da će naplata za 15 polupraznih košarica potrajati duže nego za jedna puna kolica.
  • Idite u jedan od lijevih redova - redovi na blagajnama s lijeve strane brže se pomiču zato što je dešnjaka više i oni prirodno gravitiraju desnoj strani.
  • Dobro promotrite blagajnika - neki su brži od drugih, neki gube vrijeme jer su razgovorljivi ili jednostavno sporiji.
  • Proučite košarice drugih - ponekad nas veliki paketi znaju zavarati pa pomislimo kako se u košarici nalazi puno više artikala nego što u stvari jest.
  • Izbjegnite blagajnu na kojoj prodavač ne obraća pozornost na cijeli red.

via GIPHY

3. Traženje parkinga

Nekada je parking bio dostupan svima, a danas samo onima koji su rođeni pod sretnom zvijezdom. Postoje studije prema kojima vozač u životnom vijeku potroši gotovo 2 500 sati na traženje parkinga, dok je gotovo 30% prometnih zagušenja u gradovima upravo posljedica traženja parkinga, navodi švedska developerska tvrtka EasyPark. 

Naše istraživanje pokazalo je kako prosječan Hrvat ima puno više sreće i pronalazi parkirno mjesto za 5 minuta. Međutim, ako niste među tim sretnicima, preporučujemo vam da odaberite neku od aplikacija za parking te parkirališta u kojima su zauzeta odnosno slobodna mjesta svjetlosno označena. Na taj ćete način, osim vremena, uštedjeti i živce!

via GIPHY

4. Svađanje

Svađanje je za većinu naših ispitanika, bez obzira na dob, gubitak vremena. Naša anketa kaže kako mlađi od 25 godina provode najviše vremena svađajući se, njih čak 41% svađa se 15 i više minuta dnevno, dok starije generacije nemaju tu naviku. No ima li svađa i onih pozitivnih efekata, odnosno je li se zdravo ponekad i posvađati? Naime, istraživanje Kire Birditt s Instituta za društvena istraživanja na Sveučilištu Michigan pokazalo je da svađe ponekad imaju dobar efekt na naše zdravlje te da se osobe koje dođu u napetu situaciju sa svojim partnerom, šefom ili djetetom trebaju posvađati umjesto da se povuku i zadrže sve u sebi. 

Spomenuto je istraživanje također pokazalo da bračni parovi koji izbjegavaju svađe i konflikte imaju veće šanse da umru ranije od parova koji ne mogu tako lako obuzdati svoje emocije. Stoga, malo svađe neće vam naškoditi. Naprotiv, to će vas držati duže živima.

5. Tračanje

Više od 80% muškaraca i žena u Hrvatskoj misli da je tračanje gubitak vremena, no unatoč tome 58% žena prakticira "pričati iza leđa" 15 minuta svaki dan. Iako nisu sve žene iste, većina ih se okreće ovoj ne baš lijepoj aktivnosti u društvu kako najboljih prijateljica tako i poznanica. Koliko god to mrzili priznati, studija Tanie Reynolds, studentice doktorskog studija na Odsjeku za psihologiju Florida State University, dokazala je da žene obično tračaju o drugim ženama kako bi u svojim, ali i u tuđim očima izgledale bolje od drugih.

Autorica također otkriva kako žene obično tračaju one koje smatraju konkurencijom u pogledu ljepote, inteligencije, karizmatičnosti, obrazovanja... a najvećom prijetnja doživljavaju žene etiketirane kao "kradljivice" muškaraca.

via Gfycat

Bez obzira na to što se nalazilo na vašoj ljestvici najomraženijih kradljivaca vremena, jedno je sigurno - izgubljeno vrijeme više se ne može vratiti. Vrijeme je novac, trošite ga pametno.

Pokretanje videa...

Hrvati i vrijeme 02:04

POWERED BY Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu