Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by PBZ

Htjeli biste studirati, ali nemate novaca? Evo što možete učiniti

Studiranje je za mladu osobu neprocjenjivo iskustvo, i to ne samo u profesionalnom smislu, pa se isplati potruditi u potrazi za financijskim sredstvima koja su nužno potrebna da bi se akademski snovi ispunili

Upis na studij jedna je od prekretnica u životu svakog čovjeka. Nije riječ samo o profesionalnom usmjeravanju i usavršavanju, već i o sazrijevanju osobe, stjecanju novih i drugačijih iskustava te o upoznavanju novih sredina i ljudi. Najveća i najčešća prepreka koja se mladim ljudima pritom može postaviti jesu financije. Osobito su pogođeni oni kojima željeni fakultet nije u mjestu stanovanja, a postoje i mladi ljudi koji gaje zdrave ambicije za studiranje u inozemstvu. Ako nemate bogate roditelje niti vam je stric iz Amerike ostavio nasljedstvo, imate dvije realne, razumne opcije, stipendiju i studentski kredit.

Kriteriji

Stipendije su oblik financijske pomoći za obrazovanje, usavršavanje ili istraživanje, a u načelu dijele se na temelju iznimnog uspjeha u dosadašnjem obrazovanju, lošijeg socijalnog statusa te pripadnosti nekoj posebnoj socijalnoj skupini (osobe s invaliditetom, sportaši, djeca hrvatskih branitelja, pripadnici nacionalnih manjina itd.).

Može ih dijeliti bilo tko, ali najčešće su to:

 • državne institucije
 • lokalne vlasti: ministarstva, županije, gradovi
 • nevladine organizacije
 • međunarodne organizacije
 • visoka učilišta
 • zaklade
 • privatne tvrtke.

Uvjeti

Naravno, onaj tko stipendiju dijeli određuje kriterije za njezinu dodjelu, tj. odabir stipendista. Primjerice, privatne tvrtke znaju postaviti uvjet da stipendirana osoba nakon završetka studija mora određeni broj godina raditi za njih. Stoga je prije same prijave za stipendiju vrlo važno proučiti sve obveze i moguće penale u slučaju neispunjavanja obaveza ili raskida ugovora. Neke institucije traže da odličan akademski uspjeh stipendista bude stalan tijekom studiranja, recimo da student održava određen (visok) prosjek ocjena. Uvjeti mogu biti najrazličitiji, primjerice da netko ne može primati dvije stipendije istovremeno.

U izboru akademskog područja i uvjetima stipendija koje daju državna tijela odražavaju se njihova politika i strateški ciljevi, a u stipendijama privatnih tvrtki zrcale se potrebe slobodnog tržišta, tzv. realnog sektora. Tako je trenutno, zbog sve bržeg razvoja digitalnih tehnologija i njihove implementacije u svim sferama naših života, najviše stipendija za STEM područje obrazovanja.

A group of friends talking in the street after class | Autor: Lifestock Foto: Lifestock

Kako ih pronaći

Generacije odrasle s internetom kao uobičajenim dijelom svoga života ne bi trebale imati problema u pronalaženju otvorenih natječaja za stipendiranje. Potrebno je samo usmjeriti se na web-stranice potencijalnih davatelja stipendija (koji su prethodno navedeni). Neki od njih prilagođeniji su svojoj ciljanoj publici - primjerice, Erasmus, poznati studentski program mobilnosti Europske unije, ima čak i mobilnu aplikaciju. Još bolje je ako možete pronaći tražilice koje objedinjuju svu ponudu stipendija za studente, kao što je portal Stipendije.info, koji prilikom pretraživanja nudi mnoge kriterije. Pri snalaženju u ovakvoj ponudi za one koji već jesu studenti pomoć daju lokalne (hrvatske) studentske organizacije. Također je dobro prikupiti iskustva onih koji su cijeli taj proces prošli.

Iskustva

Studentica Maria T. bila je zadovoljna jer joj je stipendija na prediplomskom studiju pokrila troškove putovanja u drugi grad na predavanja, pa nije morala opterećivati roditelje, a otkrila je i u čemu je pogriješila: - U nedostatku informacija uzela sam općinsku stipendiju, a u tom sam trenutku imala sve preduvjete i za državnu koja je značajno veća. Treba obratiti pozornost i na uvjete te provjeriti ispunjavate li ih u potpunosti kako ne biste potrošili vrijeme na prijavu za stipendiju na koju možda uopće nemate pravo.

Top view portrait of woman lying at desk near the laptop POMNO BIRAJTE Studentski poslovi: saznajte gdje ih tražiti i na što paziti!

Studentski krediti

Ako iz bilo kojeg razloga ne odgovarate uvjetima za stipendije, na raspolaganju su vam studentski krediti. Posebno su prilagođeni ovoj publici, pa nude, primjerice, dug period početka otplate i rok otplate duži od prosječnog vremena studiranja. Također, neke visokoškolske ustanove suradnjom s bankama omogućavaju povoljnije kreditiranje svojih studenata, što vam može biti jedan od kriterija za izbor fakulteta. Sve u svemu, može se, samo si treba dati truda i pomno proučiti sve mogućnosti.

Komentari (2)
 • Pogledajte zadnje stranice Plavog oglasnika možda dobijete inspiraciju kako zaraditi za studij bez muke

  28. 9. 2018,   12:51
 • za sve je kriv kekec

  28. 9. 2018,   15:17