Obavijesti

Native sadržaj

Pola milijuna kuna za posao iz snova? Oni su uspjeli

Powered by ACT Grupa

Pola milijuna kuna za posao iz snova? Oni su uspjeli
4

Raditi ono što voliš i biti prepoznat u društvu jer radiš dobru stvar koja svima koristi san je mnogih. Međutim, kažu da moraš imati nadljudsku volju, želju i snagu da ne posustaneš pred svakodnevnim preprekama

Sustav za praćenje zdravstvenog stanja starijih osoba koje žive same, edukativni znanstveni park za najmlađe i računalna igra koja uči djecu ekološkoj pismenosti, samo su neki od projekata koji će podijeliti više od pola milijuna kuna zahvaljujući ovogodišnjem natječaju „Pokreni nešto svoje.“

-  Silver Monitor je pametna narukvica koja prikuplja biometrijske podatke, a prate se krvni tlak, otkucaji srca, padovi, mobilnost, uz uključen sustav alarmiranja. Podaci se spremaju u sustav gdje se analiziraju te kasnije šalju na uvid ovlaštenim zdravstvenim stručnjacima i članovima obitelji - objašnjava Tihana Petričević namjenu uređaja za starije osobe koje žive same, što ga razvija sa svojim timom. Financijska pomoć od 72 tisuće kuna, promocija i kontinuirano 6-mjesečno savjetovanje koje su osvojili u sklopu natječaja bit će im od velike pomoći.

S njom se slaže i Sandra Bartek. - Mnogi napuštaju stalna radna mjesta, ulaze u nešto nesigurno, ali uzbudljivo. Realni smo u pogledu toga da nam financije svima trebaju. Zato pozdravljam programe poput ovoga koji nam olakšavaju te prve korake - izjavila je Bartek, suosnivačica startupa Adventure Donkey koja stoji iza aplikacije SightRun, namijenjene turistima trkačima. Za turističke destinacije izrađuju posebne audioture koje kombiniraju trčanje s razgledavanjem. A novac koji su dobili ulažu u unapređenje aplikacije.

Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe, jednog od pokretača ovog programa potpore, kaže da je iskustvo prethodnih natječaja pokazalo kako je baš korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja pa da su sad dodatan fokus stavili upravo na jačanje savjetodavnog dijela potpore.

- Iznimno smo ponosni što treću godinu zaredom podupiremo mikropoduzetništvo u Hrvatskoj te doprinosimo razvoju inovativnih i kreativnih ideja i projekata, ali i poticanju poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Koliko je to važno, osobito smo svjesni danas, kada i sami prolazimo kroz potpunu transformaciju poslovanja te značajno ulažemo u istraživanje i razvoj novih proizvoda. Uvjereni smo da program 'Pokreni nešto svoje' ima potencijala za daljnji rast i razvoj. Kroz njega želimo nastaviti pružati financijsku i savjetodavnu potporu što većem broju kvalitetnih projekata, njihovu uspješnom razvoju poslovanja te održivosti. Dosadašnji interes poduzetnika za program potvrđuje da smo na pravom putu, ali i da se program kao takav profilirao te postao prepoznatljiv i relevantan, što nam je posebno drago - rekla je Dijana Najjar iz tvrtke Philip Morris Zagreb.

Upoznajte dobitne projekte

I ove je godine sedam najboljih timova nagrađeno financijskom potporom od 72.000 kuna po projektu, promocijom te kontinuiranim šestomjesečnim poslovnim savjetovanjem. 

Veverec 91 (Oroslavje)

Park znanosti na zabavan način približava znanost svim dobnim skupinama, ponajviše najmlađima. Uz zanimljive i interaktivne eksponate koji pokazuju i dokazuju zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, matematike, geografije i psihologije, znanstvene se spoznaje brzo i lako usvajaju. Eksponate raspoređene po tematskim cjelinama u zelenom okruženju parka međusobno će povezivati ulice nazvane po hrvatskim znanstvenicima.

Adventure Donkey (Zagreb)

SightRun je aplikacija namijenjena turistima trkačima, a razvili su je trkači koji vole putovati. Za turističke destinacije izrađuju posebne audioture koje kombiniraju trčanje s razgledavanjem. Audiozapisi koje aktivira GPS signal navigiraju trkača te pričaju zanimljivosti o kulturno-povijesnim ili prirodnim atrakcijama pored kojih se prolazi, o lokalnim delicijama i tradicionalnim proizvodima. Sve važne i zanimljive informacije o destinaciji dostupne su bez potrebe za gledanjem u zaslon pametnog telefona tijekom trčanja.

APEA (Koprivnica)

Adventures of ECO jest podučavanje ekološke pismenosti za školski uzrast. Uključuje računalnu igru o održivom gospodarenju otpadom i klimatskim promjenama te sustav nagrađivanja QR kodovima potrebnima za igru, a koji se mogu dobiti za odvajanje otpada u stvarnom životu. Učenici će kroz igru usvojiti ekološka znanja i osvijestiti potrebu za održivim gospodarenjem otpadom te naučiti kako u stvarnom životu smanjiti količine otpada koje završavaju na odlagalištu.

Beyond Seen Screen (Zagreb)

ExRey je nešto poput video Shazama i omogućava gledateljima videosadržaja da na brz i jednostavan način dođu do dodatnih informacija vezanih za sadržaj koji gledaju. Statistika kaže da više od 80% ljudi dok gleda TV koristi i second screen uređaj, odnosno drugi ekran, najčešće pametni telefon, ponekad i tablet. Oko 28% njih na drugom ekranu pretraživanjem interneta traži dodatne informacije vezane uz ono što gledaju na TV-u. ExRey će im sve te informacije dati samo jednim klikom.

Buzdovan (Zagreb)

Buzdovan, prvi hrvatski craft cider, lokalni je proizvod dobiven samo od domaćih ručno branih jabuka. Plan im je nabaviti vlastiti sustav za preradu i okrenuti se hrvatskim autohtonim sortama jabuka koje su idealne za proizvodnju cidera zbog izvrsnog okusa te eko uzgoja. Autohtone sorte jabuka su prirodno otpornije na bolesti i štetnike, a njihovi uzgajivači gotovo u pravilu imaju male nasade usmjerene primarno očuvanju sorti. Buzdovan će ovim uzgajivačima osiguravati otkup i pomagati u očuvanju autohtonog sortimenta.

CircuitMess (Karlovac)

MAKERphone SNAP je novi model postojećeg uređaja MAKERphone, ovaj put namijenjen mlađoj populaciji. U setu se nalazi mobilni telefon u dijelovima, a korisnik koji ne mora imati nikakva tehnička predznanja može ga samostalno sastaviti spajanjem različitih konektora. Jednom kada je sastavljen, uređaj postaje funkcionalan i na njemu se može telefonirati i igrati jednostavne igrice. Krajnji je cilj projekta zainteresirati što veći broj djece za STEM područje i to u što mlađoj dobi i na što zabavniji način.

Silver technologies (Zagreb)

Silver Monitor sustav je za praćenje zdravstvenog stanja starijih osoba koje žive same. Pametna narukvica prikuplja biometrijske podatke, a prate se krvni tlak, otkucaji srca, padovi, mobilnost, uz uključen sustav alarmiranja. Podaci se spremaju u sustav gdje se analiziraju te kasnije šalju na uvid ovlaštenim zdravstvenim stručnjacima i članovima obitelji. Cijeli projekt osmišljen je kako bi se starijoj populaciji pružila kvalitetnija zdravstvena skrb i veća sigurnost.

Razvojni program “Pokreni nešto svoje” skrojen je po mjeri poduzetnika početnika i mikropoduzeća, pomaže im na početku poslovanja i u njegovu razvoju. Program je namijenjen poduzetničkim idejama koje će pozitivno utjecati na društvo ili okoliš.

Powered by ACT Grupa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno