Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I to je moguće: mladi Slavonci dobro žive od poljoprivrede

None Foto: HEINEKEN Hrvatska

Braća Kristijan i Silvio Trnka svojim uspješnim radom pokazuju da je pogrešno uvriježeno mišljenje o neisplativnosti bavljenja poljoprivredom u Hrvatskoj te ostalim, pogotovo novim poduzetnicima daju odličan primjer

Braća Slivio i Kristijan Trnka mladi su i uspješni poljoprivrednici iz okolice Nove Gradiške. Jedna od kultura koju uzgajaju je pivarski ječam. Iako vole pivo, kažu da to nije glavni razlog zašto uzgajaju baš tu kulturu. Uzgoj pivarskog ječma je profitabilan: cijena mu je od 5 do 20 posto veća od primjerice cijene pšenice, dok ranija žetva, koja kreće već početkom lipnja, znači i raniji novac od otkupa. Osim toga, kvalitetu domaćeg pivarskog ječma prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg piva - Karlovačkog - koristi ječam dobiven isključivo s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan i rijedak primjer u domaćoj prerađivačkoj industriji.

- Cijenimo kada proizvođači daju prednost domaćim poljoprivrednim proizvodima. To nam mnogo znači, a uostalom, to nam se čini i kao obostrana korist – mi širimo proizvodnju, a proizvođači dobivaju kvalitetne domaće sastojke - kaže Kristijan, a Silvio dodaje - Poljoprivredna proizvodnja naša je obiteljska tradicija. Počeci su bili teški, ali usprkos tome smo uspjeli. Ječam koji uzgajamo je vrhunski – koristimo domaće sjeme, a nakon uzgoja na našim poljima prodajemo ga domaćem prerađivaču. Dodatnu potvrdu kvalitete našeg ječma dobivamo time što se on koristi za proizvodnju ječmenog slada i završava u našem omiljenom pivu.

Braća Trnka svojim primjerom potvrđuju trend koji je prisutan kod nas: domaći poljoprivrednici sve se više okreću uzgoju pivarskog ječma, a on postaje hit poljoprivredna kultura. 

Komentari (6)
  • toooooooooooo!!!! bravo decki!!!!! obozavam karlovacko!!!!!! samo naprijed!!! stici cete mene jos malo po obujmu! jao! koliko sam ja karlovackog piva protjerao kroz organizam! a tek sad slijedi svjetsko, karlovacko ce teci u potocima kod mene!

    30. 5. 2018,   14:36
  • manjkav clanak, nisam niti siguran jel to reklama karlovacke pivovare ili 24sata eto kao pisu o poljoprivredi... ako decki zive samo od poljoprivrede, a nisu cisti ratari, svaka cast i samo naprijed...

    29. 5. 2018,   22:20
  • nemaju svi na tisuće hektara da bi dobro živjeli od toga, a ovo što neki na mali pokušavaju nešto to je sve dobro dok je zdravlja a neće ga biti jer se radi od ve do ve tako da se za 10 godina ubiješ od posla a što poslije....????

    30. 5. 2018,   18:00