Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18

Koje sve tehnike maloljetnici koriste da bi došli do alkohola?

POWERED BY Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja

Koje sve tehnike maloljetnici koriste da bi došli do alkohola?
1

Alkohol ostavlja velike posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mladih, a ovo su ugostitelji i trgovci koji su dokazali da profit treba staviti sa strane kada je riječ o prodaji alkohola mlađima od 18

U Hrvatskoj postoje dva zakona koja reguliraju zabranu prodaje alkohola mlađima od 18 godina - Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o trgovini. Iako prema posljednjim rezultatima ankete koju je proveo portal 24sata današnji maloljetnici u manjem postotku konzumiraju alkohol u odnosu na starije generacije, njih čak 48% nikada nije bilo odbijeno prilikom kupnje alkohola te 35% samostalno kupuje isti. 

Osim što je zakonom zabranjena, konzumacija alkohola mlađih od 18 godina nosi teške posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mladih pa tako može narušiti razvoj mozga, uzrokovati depresiju i razne poremećaje u ponašanju. Ponekad profit bude važniji od posljedica pa se maloljetnicima proda alkohol. Međutim, postoje i oni koji se pridržavaju zakona i dobro su upućeni u njegove negativne utjecaje. Razgovarali smo s ugostiteljima i trgovcima koji imaju stav kako alkoholu nije mjesto u maloljetničkom okruženju.

Ugostitelji koji su čvrsto zadržali stav 

U razgovoru s ocem i kćeri ugostiteljima, ostali smo pozitivno iznenađeni zbog čvrstog stava kojeg su iznijeli o posluživanju alkohola maloljetnicima. Otac je umirovljeni konobar, a kćer je tek nedavno počela raditi u ugostiteljskoj struci.

- Odbila sam poslužiti alkohol jer je to kažnjivo djelo, a i znam da bi me grizla savjest. Ne bih se voljela osjećati odgovorno za neke nesreće uzrokovane njihovom konzumacijom alkohola - rekla nam je konobarica.

Istom mišlju vodio se i njezin otac za vrijeme svog radnog vijeka.

Nikada nisam htio posluživati alkohol maloljetnicima. Ako sam vidio da se radi o mlađoj osobi, zatražio bih osobnu iskaznicu. Osim što je zabrana točenja alkohola bila politika kuće u kojoj sam radio, ona je bila i kažnjivo djelo. Mislim da se do ove politike držalo do prije 90 – ih godina. Nakon toga, imam osjećaj da su svi ugostitelji zažmirili na ovaj zakon i da im je jedino bitan promet kojeg će ostvariti - kaže naš sugovornik.

U 27 godina rada nikada nije prodala alkohol maloljetniku

U razgovoru sa ženom koja već 27 godina radi kao prodavačica, saznali smo kako se na tjednoj bazi susreće s maloljetnicima koji pokušavaju kupiti alkohol.

- Po zakonu ne smijemo prodavati alkohol maloljetnicima i ja se toga držim. Je li osoba maloljetna uglavnom prepoznam po izgledu, ali ako nisam sigurna uvijek tražim da dokaže svoju punoljetnost - kaže naša sugovornica i napominje da u nekim slučajevima kad im odbije prodati alkohol, oni se snađu tako što čekaju ispred dućana da naiđe punoljetna osoba.

- Prvo me pokušavaju uvjeriti da su punoljetni, ali da im je osobna iskaznica ostala kod kuće. Nakon što ih odbijem, ispred dućana nađu punoljetnu osobu koja će kupnju obaviti umjesto njih. Kada pitam tu osobu zna li da je riječ o maloljetnicima, uglavnom dobijem odgovor da zna, ali da smo i mi jednom bili mladi - kaže prodavačica te dodaje da maloljetnici ponekad znaju biti ljuti kad im ne proda alkohol, ali da njihovo ponašanje nikada nije prešlo u agresiju.

Kad je riječ o učestalosti maloljetničke konzumacije alkohola, naša sugovornica ne primjećuje porast ili smanjenje u odnosu na protekle godine, ali smatra da bi svi trebali više uključiti savjest.

I maloljetnici su se osvijestili

Podaci WHO EURO izvješća objavljenog u siječnju 2019. godine potvrđuju kako se stav maloljetnika u Hrvatskoj po pitanju konzumacije alkohola promijenio.

Osim što se broj maloljetnika koji apstiniraju od alkohola u razdoblju od 2010. do 2016. godine povećao, Hrvatska se također može pohvaliti smanjenjem ukupne konzumacije alkohola po stanovniku kada je riječ o maloljetnicima, što je u usporedbi s EU na najnižim razinama u posljednjih 26 godina.

Iako statistike na globalnom nivou pokazuju pozitivne pomake, pred svima nama je dalek put. Maloljetnicima je konzumacija alkohola zabranjena, a svako nereagiranje na situacije u kojima se zakon očigledno krši i nas svrstava među prešutne prekršitelje. Naši sugovornici pozitivan su primjer i njihov stav trebala bi dijeliti svaka punoljetna osoba. Nemojte prodavati i kupovati alkohol maloljetnicima, reagirajte ako vidite da se zakon krši - za dobrobit naše djece.

Kampanju „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ provode članice Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u suradnji s partnerima. Cilj kampanje je podizanje svijesti o dosljednom provođenju zakona kojima je zabranjeno posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina.

POWERED BY Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18
VIDEO

Jedni postavljaju granice, a drugi misle da je to ok
RODITELJSKE ODLUKE

Jedni postavljaju granice, a drugi misle da je to ok

Obitelji imaju različite stavove kad je riječ o toleriranju maloljetničke konzumacije alkoholnih pića. Svi se slažu da alkohol ne treba davati maloj djeci, no kad je riječ o tinejdžerima, stavovi se počinju razlikovati

Sasvim iskreno: Ove stvari nismo trebali raditi kao klinci
PRIZNANJE

Sasvim iskreno: Ove stvari nismo trebali raditi kao klinci

Kad smo mladi, ne pridajemo puno pažnje svojim postupcima, no kada dođemo u kasnije godine, shvatimo kako smo neke stvari krivo radili. Evo što najčešće zamjeramo sebi i što bismo rado promijenili da možemo
Piju li maloljetnici više nego prije? Rezultati iznenadili
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Piju li maloljetnici više nego prije? Rezultati iznenadili

Saznali smo kakve su navike maloljetničke konzumacije alkohola nekada i sada online istraživanjem na platformama 24sata. Rezultati su pokazali da maloljetnici generalno manje piju, ali da alkohol i dalje kupuju samostalno