Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by HEINEKEN Hrvatska

Društveno je prihvaćeno voziti nakon konzumacije alkohola?!

None Foto: skitterphoto.com

Svi dobro znamo da ne bismo smjeli voziti nakon što smo pili alkohol, ali mnogi se toga ne pridržavaju. Zato je prošle godine provedeno istraživanje o tome što nas tjera da sjednemo za volan nakon konzumacije alkohola

Da bismo vidjeli kakve su navike Hrvata po pitanju vožnje nakon konzumacije alkohola, početkom svibnja proveli smo mini anketu na našem portalu na uzorku od 3,876 ispitanika. Ispostavilo se da je većina, štoviše čak 72,9% Hrvata, barem jednom vozila pod utjecajem alkohola. No zanimljivo je da samo 69% ispitanika smatra da je takva vožnja opasna, dok ih gotovo 27% smatra da to ovisi o količini alkohola koji su popili. No, neovisno o tome koliko ste popili, uhvati li vas policija s više od 0.5 promila u krvi, platit ćete kaznu od minimalno 700 kuna. 

Padamo pod utjecaj društva!

Krajem 2017. HEINEKEN kompanija provela je istraživanje na globalnoj razini kako bi dobila uvid u situacije i ponašanja koja potiču ljude da piju i voze. Rezultati istraživanja pokazali su da većina vozača prije izlaska isplanira povratak kući ili odluči da neće piti tu večer ako voze. Međutim, tijekom večeri ista će većina pasti pod utjecaj društva i kulturnih normi prema kojima je "okej" piti i potom voziti. Štoviše, svaki četvrti vozač smatra da je kulturno prihvaćeno konzumirati alkohol prije vožnje.

Ne brine nas policija

Koliko pogrešnu percepciju o ovom pitanju ima većina vozača potvrđuje podatak da čak 64% njih smatra kako je prihvatljivo piti i voziti ako su uz piće puno jeli ili su u međuvremenu nakratko odspavali. Iako je bolje konzumirati alkohol na pun želudac, to ne znači da on ne utječe na vaše sposobnosti. Isto je i sa spavanjem - bez obzira odspavali vi ili ne, alkohol ostaje u krvi još satima nakon što ste prestali piti. Nažalost, 69% vozača samouvjereno tvrdi da znaju svoje granice kada je u pitanju vožnja nakon konzumacije alkohola, a samo je 43% onih koji su zabrinuti da će ih tijekom vožnje u takvom stanju zaustaviti policija. 

Što je još otkrilo HEINEKEN-ovo istraživanje na globalnoj razini pogledajte u infografici. 

Foto: 24ContentHaus

 

Tema: Bolji svijet

Komentari (57)
  • Pio sam i vozio preko 30 g nikad niti ogrebao auto niti imao kakav udes...naravno imao sam sreću da nisam nikad puhao...treba znati voziti auto i u tom stanju... trijezna budala za volanom je jos veća kad si popije....sve je individualno...netko je pijan poslije dva gemišta ili jedne pive netko još ni petu ne osjeti....netko divlja po cesti poslije jednog pića ili čak i bez njega...sada ne pijem alkohol ali uopce ne vidim neku razliku da bolje vozim ili da su mi bolji refleksi... jedino što ne moram brinuti o Drageru i kontrolama saobraćaja... Ne podržavam pijane budale u prometu ali tvrdnja da čovjek poslije dobre klope popije par gemista ili par piva više nije sposoban voziti auto i da ga treba rigirozno kazniti...to se ne slažem..ali zakon je takav i mora se poštivati ako nećeš od njega stradati ..kad je tako bolje je uopće ne piti dok voziš i ne moraš razmišljati o policiji i kaznama,ali i to treba moći....!!

    21. 5. 2018,   21:02
  • Gospodo priznajmo...mi potcjenjujemo sve...alkohol... prometne propise...prometnu signalizaciju svih vrsta...potcjenjujemo i prometnu kulturu...,potcjenjujemo postojanost drugih sudionika u prometu... zašto ?...zato što nam je karakter poljuljan (neki ga i nemaju) jer gospodo sve gore navedeno do karaktera se nauči, a karakter nam majka priroda odredi i naša majka nas rađa s tim, a to je nepopravljivo ili "za bogom nema popravka"!

    21. 5. 2018,   11:01
  • Budimo barem po nečemu u koraku s vremenom ! M O B I T E L I !!! Isto opasni do opasniji od alkohola a neuporedivo učestaliji uzroćnici nesreća !!!

    21. 5. 2018,   14:40