Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Složni preko 40 godina: Dva brata rade čak tri ista posla

Powered by Hrvatska pošta

Složni preko 40 godina: Dva brata rade čak tri ista posla

U opisu njihova posla nije mijenjanje baterija iz daljinskog upravljača ili postavljanje antene, ali oni će to svejedno napraviti za one koji zamole. Razgovarali smo s dvojicom braće poštara o zanimljivostima njihova posla

I dok će netko radni dan provesti sjedeći 8 sati u uredu, ponekad bez ijedne ljudske interakcije uživo, poštar će za to vrijeme proputovati cijeli grad, razgovarati sa stotinama ljudi, stajati na pragu njihovih vrata i s ramena im zaviriti u dom.

Nije tajna kako posao poštara sa sobom nosi i određenu socijalnu ulogu, naročito u manjim mjestima. Razgovarali smo s Nevenom, poštonošom iz Đakova, čiji brat također radi u Hrvatskoj pošti. Doznali smo kako izgleda njihov radni dan, što čini dobrog poštara i koja je najneobičnija usluga koju su učinili za nekoga za vrijeme radnog vremena.

Nije tip za sjedenje u uredu

Bruno (48) i Neven (46) Markulić svestrana su braća iz Đakova - oni su poštari, glazbenici i vaterpolisti. Bruno se u pošti zaposlio 1994. godine i danas radi na odjelu kartiranja, što znači da odrađuje prijem i otpremu pošiljaka iz Osijeka, Đakova i okolice, preuzima i otprema pakete i veće preporučene pošiljke te radi sa strankama.

Njegov brat Neven zaposlio se deset godina kasnije i danas radi kao poštonoša, što uključuje razvrstavanje običnih pošiljaka po dijelovima grada (tzv. rajonima) te njihovo slaganje po ulicama i kućnim brojevima. Nakon razvrstavanja pošiljaka unosi preporučene pošiljke u MIPS (poštansku aplikaciju) te ih iznosi do krajnjih korisnika.

- Na rajonu kojem radim koristim bicikl, tako da taj dio dana provedem aktivno, što mi odgovara jer nisam tip za sjedenje u uredu - kaže nam Neven.

Postavlja antene i jede domaće kolače

Starijim ljudima koji žive sami poštar je ponekad jedini gost koji im dođe na vrata, a time i jedina prilika da im netko učini uslugu. Nevena smo pitali koje je zanimljive usluge učinio ljudima kojima je nosio poštu.

- Većinom su to bili stariji žitelji koji nisu u mogućnosti putovati u Đakovo po lijekove ili proizvode iz poljoprivredne apoteke. Ali bili su tu i poslovi poput mijenjanja baterija na daljinskom, prikapčanja antenskog sustava, prikapčanja novog telefona ili prenašanja stvari koje su njima bile teške - govori Neven.

Kaže da se trudi porazgovarati i našaliti s ljudima dok im radi takve sitne usluge jer im to puno znači s obzirom na to da žive sami.

- Naravno da pojedeš koji domaći kolač i popiješ sok i to je to - kaže Neven.

Posao ne pita za vremenske uvjete

Kad pada kiša, snijeg, led, kad je vani magla ili je temperatura ispod nule ili preko 35 stupnjeva, i kad nema žive duše na ulici zbog vremenskih uvjeta, poštara ćete uvijek vidjeti da radi svoj posao.

- Kada radite kao poštonoša morate se pomiriti s tim da ćete obaviti svoj posao bez obzira na vremenske uvjete koji caruju kada izađete - govori Neven i dodaje kako mu je najgora kiša, i to ona koja pada i "ne misli stati".

Neven nam govori da je za posao, uz vrijednost i poštenje, važna i koncentracija jer je u pitanju puno različitih vrsta pošiljki - male, velike, preporučene, otkupne ili vrijednosne pošiljke, paketi s eBaya, međunarodne pošiljke i sl., stoga je važno biti u potpunosti skoncentriran kako ne bi došlo do propusta.

Pjesma njihova benda u danskom filmu

Uz posao Markulići imaju vremena i za druge aktivnosti u slobodno vrijeme. Već desetak godina obojica su članovi benda NO hurry brigade, u kojem je Bruno tekstopisac, pjevač i gitarist, a Neven bubnjar. U najboljem bendu na svijetu, kako ga Neven zove, još su i prijatelji Rene i Hrvoje.

S bendom su do sada nastupali na festivalima kao što su UFO u Osijeku, RockOff, ARLA, HGF Demo Festival, a imali su i brojne samostalne koncerte. Ipak, najvećim uspjehom benda smatraju taj što je pjesmu It's for real izabrao danski režiser Asger Leth za film Move on.

Dijele i sportski dio života

Osim što imaju istog poslodavca i što su članovi istog benda, Markulići se i u sportu drže zajedno. Tako su obojica angažirani u vaterpolo klubu Đakovo, gdje je Bruno kapetan i golman, a Neven igrač i trener. 

Ove su godine pod imenom Đakovački bećari nastupili i na maratonu lađa u Metkoviću, dužine 22,5 km.

- Uspješno smo ga odveslali za 2 sata i 26 minuta. Bruno kao kapetan lađara, ja kao trener i još 13 neustrašivih vaterpolista na teškoj i zahtjevnoj utrci doveslali smo do 21. mjesta od 28 lađarskih ekipa i to smatramo najvećim, najtežim i najljepšim sportskim uspjehom - ponosi se Neven i ističe da će sudjelovati i sljedeće godine.

Hrvatska pošta prije dvije je godine uvela novi način nagrađivanja zaposlenika te je na temelju individualnih ciljeva i godišnjih ocjena radnog učinka počela uplaćivati nagrade u zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond. Kontinuirano podižu kvalitetu upravljanja ljudskim resursima, u čijem su središtu zaposlenici i temeljne poštanske vrijednosti – povjerenje, proaktivnost i izvrsnost.

Powered by Hrvatska pošta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno