Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
POWERED BY Pampers

Je li svaki otac tata i kakva je to veza između očeva i kćeri?

None Foto: Guliver/Shutterstock

Kažu da otac djeteta može biti svatko, ali da samo neki mogu biti tate. Isto tako, sinovi su ti koji su najčešće više vezani za majku, dok kćeri imaju bolji odnos s ocem. Evo koliko je uistinu ključna očinska figura u odnosu otac-kći

Osim što od trenutka rođenja ima ključnu ulogu u njezinu psihološkom razvoju, otac je prvi muškarac u životu svoje kćeri te je zbog toga vrlo važno da bude dobar uzor; kako u njihovu odnosu tako i u odnosu s njezinom majkom ili bilo kojom drugom ženom. Značajnost njegove uloge dokazalo je i istraživanje koje govori kako su žene koje su u djetinjstvu imale dobar odnos s ocem danas pod manjim stresom te imaju više samopouzdanja u usporedbi s onima koje nisu. Očevi bi trebali biti uključeni u sve aspekte kćerina života, a koliko su utjecali na njihove, ispričale su nam i naše sugovornice.

Očeva ljubav utječe na samouvjerenost

Ako očevi od malih nogu svojim kćerima pružaju potporu, ljubav te ih uče njihovoj vrijednosti, velika je šansa da će takva djeca izrasti u samopouzdane osobe koje će imati visoku razinu samopoštovanja. Osim toga, bit će zadovoljnije, neće preispitivati svoju vrijednost, poznavat će svoje kvalitete, a samim time bit će sretnije.

- Tata mi je od malih nogu bio podrška. Kada sam bila mlađa, bila sam deblja, i zbog toga su me vršnjaci često ismijavali, a ja bih svakodnevno dolazila uplakana kući. Ne znam kako, no on bi me uvijek svojim šalama uspio oraspoložiti. Sjećam se da mi je govorio kako nije sve u fizičkom izgledu i da trebam iskoristiti svoj humor i veseli karakter. I bio je u pravu; vršnjaci su me zavoljeli zbog mojih vrlina i više nisu obraćali pažnju na izgled - kaže Tea (20).

Otac potiče na riskiranje i avanturistički duh

Bilo da je riječ o isprobavanju nekog sporta, kušanju nove hrane, popravljanju automobila ili pak solo putovanja, ohrabrenje i potpora u novim avanturama često dolaze s očeve strane. Dok majke preuzimaju ulogu nježnosti i brige, očevi su ti koji ipak ''poguraju'' kćeri i pokušavaju ih osloboditi strahova.

- Jednom u 1. ili 2. razredu osnovne škole tata mi je pomagao napisati lektiru. Diktirao mi je kratak sadržaj koji se pretvorio u sadržaj na 3 stranice. Učiteljica ga je pozvala na razgovor. Nakon toga sve sam radila sama. Vodio me u kazalište, vjerojatno zato danas volim kazalište. Volio je glazbu, svirao je usnu harmoniku, možda zato ja sviram gitaru. Bavio se profesionalno sportom, možda zato ja volim sport - ističe Martina (44) i nadodaje da, iako nekada zamjeramo roditeljima, kada se bolje pogledamo, shvatimo da smo im vrlo slični.

Foto: Privatna arhiva Martina i njezin tata

Kako kaže naša iduća sugovornica Mirna (25), tata je osoba koju najviše poštuje. Odmalena ju je učio kreativnosti i snalažljivosti, a govorio joj je da uvijek, prije nego što nešto odluči kupiti, pokuša to sama izraditi.

- Uvijek smo sami izrađivali maske za maškare, društvene igre, a sestra i ja smo, zahvaljujući takvom odgoju, čak same izrađivale namještaj za barbike od drveta. Draga mi je uspomena iz djetinjstva kada je tata, inače strojar u vojarni, za sestrin rođendan na poslu u radnji izradio metalnu krunu jer je čuo da se ona s prijateljicama planira igrati "Izbora ljepote" na proslavi. Kolege su mu se smijali, a sestra imala najoriginalniji poklon za pobjednicu - 

Mirna nadodaje kako je od tate naučila kako vikanje i svađanje nikada nisu opcija. - Znala sam da nije dobro psovati - jer tatu nikada nisam čula da psuje, odgovorna sam prema novcu - jer je tata oduvijek bio -

via GIPHY

Kakav otac, takav muž?

Kako postaju starije, kćeri često biraju muške prijatelje, ali i partnere koji imaju slične osobine kao i njihovi očevi. Tijekom djetinjstva očevi svojim ponašanjem usađuju kćerima primjer muške uloge koju će one kasnije u budućnosti i tražiti. Upravo je zbog toga bitno da ta uloga bude dobra; ako otac pomaže njezinoj majci u kućanskim poslovima, pruža joj podršku, održava obećanja i romantičan je, ona će od svog budućeg partnera tražiti isto.

Isto tako, razvedeni očevi trebali bi pripaziti na koji način komuniciraju s bivšom suprugom jer njihov odnos može uvelike utjecati na izgradnju kćerina stava i ponašanja u budućim ljubavnim odnosima.

- Imam fenomenalnog tatu koji mi je pokazao kako i muškarci mogu obući pregaču i skuhati ručak, znati na koliko se stupnjeva pere bijelo, a na koliko šareno rublje i da usisavač nema zube. Osim toga, njemu mogu reći za bilo koji problem i znam da će me saslušati i pokušati ga riješiti sa mnom. A ono najbitnije, naučio me je na što nikada ne bih trebala pristati i hvala mu na tome - govori nam Patricija (22).

Foto: Privatna arhiva Patricija i njezin tata

Očevi su zasigurno ti koji bi trebali naučiti svoje kćeri da grade svoje vještine i znanja kako nikada ne bi morale ovisiti o nekome. Osim toga, njihova uloga i sudjelovanje u odgoju pomoći će u tome da njihove kćeri jednog dana odrastu u sjajne žene čiji će partneri dobro brinuti o njima, baš kao što su to činili i oni.

Ako i ti znaš majstora tata-servisa ili prepoznaješ se u tata-timu, objavi svoju priču u Tata na svom terenu natječaju. Pampers i dm te nagrađuju jednom od 10 godišnjih zaliha Pampers Pants pelena-gaćica. Više informacija možeš saznati u dm poslovnicama ili ovdje.

Komentari (8)
  • Neznam,ja se ne mogu požaliti na svoje,bili su strogi,ali su nas naučili svemu,znamo se snaći u svim životnim situacijama,poštene smo,završile dobre škole. Dobro se udale :) al ni moj ni sestrin muž nisu slični tati,moj je čista suprotnost po svemu. Tata je inače naglog karaktera i sve mora bit odmah i sad,dok je moj muž jako pedantan i strpljiv,kad nešto radi,voli to napraviti jednom za svagda,a ne samo za silu... i mi imamo dvije cure i da,one jesu tatine i mamine po potrebi. I više ih boli tatina kazna nego moja,premda moje mogu bit jako stroge,njegove se više pamte :)

    26. 11. 2019,   09:56
  • Mnogi su ocevi a rijetki TATA , zapravo uopce ne ucestvuju u odgoju samo govore: imam sina/kcer, pare nedaju fizicki iz nema .

    28. 11. 2019,   09:27
  • Svaki muskarac, bas svaki moze biti otac ali samo rijetki mogu, uspiju i budu TATA.

    26. 11. 2019,   09:46