Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Kakav makeover! Od starih ruševina do predivnog hotela

Powered by MINGO

Kakav makeover! Od starih ruševina do predivnog hotela
10

Na jugu Istre, u srednjovjekovnom gradiću Bale smjestio se prekrasni obiteljski hotel La Grisa. Po čemu je poseban, kako je nastao i otkud mu naziv saznali smo od njegovih vlasnika

Supružnici i vlasnici La Grise, Lutvo i Meliha Murić, 2012. otvorili su višestruko nagrađivani hotel i restoran u staroj gradskoj jezgri šarmantne Općine Bale. Gospodin Murić, inače građevinar, odlučio se za izgradnju hotela kada je Općina na javnom natječaju ponudila na prodaju staru kuću uništenu u požaru desetljećima ranije. Kako je tekla adaptacija i kako se jedan građevinar snašao u hotelijerstvu, saznajte u nastavku.  

Očuvane izvornost i tradicija

- Kada sam se prije 25 godina doselio u Bale, odmah sam se zaljubio u mjesto, tu sam se oženio, osnovao obitelj, kasnije i svoju građevinsku firmu koja i danas posluje - započinje svoju priču Lutvo Murić te nastavlja:

- Kada je Općina ponudila na prodaju staru kuću, zaštićeni spomenik kulture uništen u požaru prije kakvih 50 godina, nekome tko bi je obnovio po strogim konzervatorskim pravilima, odlučio sam iskoristiti priliku. Prvotna ideja bila je urediti neke sobe za iznajmljivanje, no s vremenom se kroz plan Općine o stvaranju grada-hotela rodila ideja o otvaranju hotela u starogradskoj jezgri. U početku su svi bili veoma skeptični s obzirom na to da je kuća bila u jako lošem stanju, bez krova i puna smeća - objašnjava naš sugovornik. No to ga nije spriječilo da nastavi s planom, pa je počeo otkupljivati i okolne povezane kuće koje su također bile u prilično lošem stanju, a neke čak i napuštene. - Da bih smanjio troškove, kuće sam uređivao u slobodno vrijeme. Za neke sam stvari dizao kredite, a neke sam kuće otkupio kompenziranjem građevinskim radovima za vlasnike na drugim lokacijama - ističe gospodin Murić.

Tek nakon osam godina prikupljanja dokumentacije, radova na obnovi i adaptaciji, konačno je 2012. otvoren hotel koji se tada sastojao od 20 soba, 2 hotelska apartmana te vlastitog restorana i caffe bara, saznajemo od vlasnika. No ono što La Grisu čini neobičnom i posebnom jest to što se sam hotel sastoji od dvaju odvojenih dijelova. - Upravo je jedna od njegovih čari razvedenost tlocrta, očuvane su izvornost i tradicija svake kuće, svaka je soba unikatna i potpuno drugačija od drugih zbog specifičnosti prostora koji se prilagodio gabaritima stare građevine - ističe ponosni vlasnik La Grise. Nesvakidašnje hotelske sobe prostrane su i elegantno namještene kombinacijom suvremenog i tradicionalnog stila uz jedinstvene detalje koji ih čine posebnima te svaka soba predstavlja kuću, dok hodnici predstavljaju ulice i staze. Iz istog je razloga hotel dobio i svoje neobično ime - prema najstarijoj ulici u mjestu, u kojoj je i smješten. 

"Učili smo u hodu"

- U cijelom mi je projektu najveća podrška, naravno, bila moja obitelj, posebno supruga koja i danas sa mnom vodi poslovanje, a u hotelu radi i naša kći. Prije otvaranja hotela ni supruga ni ja nismo imali nikakvih iskustava rada u turizmu, a kamoli vođenja hotela, te smo sve učili u hodu i bazirali se na intuiciji te trudu i brizi o svakom detalju - ističe sugovornik.

- U vođenju poslovanja odlučio sam usmjeriti se na ono najvažnije, a to je očuvanje tradicije, osobni pristup svakom gostu i ponuda autohtone hrane - objašnjava nam vlasnik. Da bi to bilo moguće, nedaleko od restorana obitelj Murić napravila je i vlastiti vrt za ekološki uzgoj povrća te maslinik, a osim ponude autentičnih istarskih specijaliteta te više od 50 sorti i etiketa vina, vlasnici su izuzetno posvećeni svojim gostima.

- U malim obiteljskim hotelima veoma je važno osobno pristupiti gostima, razviti s njima topli prijateljski odnos, poznavati njihove navike, prepoznati potrebe i udovoljiti njihovim željama. Iz tog razloga za nas gosti nikada nisu samo broj sobe, već osobe s imenom i prezimenom, pamtimo što vole, što im je važno i to uvažavamo kako bismo svakomu pružili jedinstvenu uslugu - ističe vlasnik La Grise te dodaje kako su pritom jako važni zaposlenici jer objekt ne vrijedi ništa ako u njemu nema tko raditi. - Da bismo osigurali kvalitetnu radnu snagu, imamo zaposlene iste ljude od samog početka. S vremenom je broj zaposlenih rastao, a zadržavamo ih dobrim uvjetima i zaposlenošću tijekom čitave godine, te svi zajedno djelujemo kao obitelj - ističe gospodin Murić. 

Planovi za budućnost

- U poslovanju se nikad ne smije živjeti na staroj slavi, već treba uvijek biti usmjeren prema naprijed, prema novim idejama i uslugama - odgovara naš sugovornik na pitanje o planovima za budućnost. - Naš je plan, osim odmorišnog, wellness i kongresnog turizma, okrenuti se i zdravstvenom turizmu, koji u ovom podneblju ima veliki potencijal. Plan je tijekom nekoliko sljedećih godina proširiti hotel za nekoliko soba i stomatološku ordinaciju, čime bismo proširili svoje usluge i, vjerujemo, postigli veću popunjenost kapaciteta - ističe Lutvo Murić.

Hotel je je već proširio svoju ponudu 2017. godine izgradnjom i otvorenjem wellness i fitness centra, unutarnjeg bazena, kongresne dvorane i još šest smještajnih jedinica, a sve je bilo sufinancirano sredstvima iz Europskih fondova. - Ukupna vrijednost investicije rekonstruiranja, proširenja i opremanja hotela koju smo napravili 2017. godine iznosila je više od osam milijuna kuna - objašnjava vlasnik. Međutim, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prepoznalo je potencijal i značaj investicije te im dodijelilo dio bespovratnih sredstava financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. - Cilj investicije bio je dodatno unaprijediti ponudu hotela i podignuti konkurentnost kako bismo se što bolje prilagodili uvjetima na turističkom tržištu koji su svake godine sve zahtjevniji i izazovniji - nastavlja gospodin Murić te dodaje kako bi i drugima preporučio da se prijave za ponuđene poticaje za ulaganje jer svaka pomoć puno znači. 

"Treba prepoznati i iskoristiti prilike"

Budući da je kod nas uvriježeno mišljenje da se u Hrvatskoj ne može uspjeti i da je vani puno lakše, upitali smo vlasnika La Grise što misli o tome. - Činjenica je da su uvjeti zahtjevni, ali nigdje uspjeh ne dolazi bez dugotrajnog rada i truda. Ako ste spremni raditi, truditi se i davati sebe, uspjeh vam ne može promaknuti. Također, jako je važno i što očekujete od poslovanja. Ako očekujete da ćete se naglo obogatiti, onda neće dugo trajati, ali ako ostanete realni i uzmete u obzir činjenicu da se radi o dobrom poslu za vas i vašu obitelj i tomu se posvetite, onda je taj posao unosan i od njega možete dobro živjeti - ističe sugovornik. Onima koji žele ostvariti san u Hrvatskoj i pokrenuti vlastiti posao vlasnik La Grise  poručuje da se oboružaju strpljenjem, da se trude i rade te da budu spremni prepoznati i iskoristiti prilike, ali i prilagoditi se poteškoćama. 

Powered by MINGO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode