Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako povezati Hrvate iz raznih dijelova svijeta?

None Foto: Promo 5

Organizacija Heredes pronašla je rješenje za njegovanje hrvatskog jezika kod djece i mladih koji žive izvan domovine pokretanjem prve online platforme koja im omogućuje međusobnu komunikaciju na materinjem jeziku

Koristeći napredne tehnologije, organizacija Heredes pronašla je rješenje za njegovanje hrvatskog jezika kod naše djece i mladih koji žive izvan domovine. Naime, pokrenula je prvu online platformu ove namjene www.prvijezik.com kako bi putem ekrana povezala djecu iz raznih dijelova svijeta i omogućila im da razgovaraju na materinjem jeziku.

- Potrebno je samo povezati se na internet i nakon svega nekoliko klikova naći se u grupi s petero djece i profesorom jezika koji se javlja iz Hrvatske. Djeca će razgovarati o svakodnevnim temama koje su interesantne za njihovu dob. Neće učiti čitati i pisati jer vjerujemo da su već opterećeni nastavnim programom u redovitim školama, već će kroz lagan razgovor, druženje, igre i ilustracije obogatiti svoj rječnik, stjecati nova znanja i, zašto ne, nove prijatelje. Mi ćemo u jednoj online grupi imati djecu porijeklom iz Hrvatske koja danas žive u Švedskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Engleskoj, Italiji itd. Ta djeca imaju isto porijeklo i iste interese, pa zašto ih ne bismo okupili da se upoznaju i omogućili im da na zabavan način govore na hrvatskom jeziku? Svi su dobrodošli bez obzira na nivo prethodnog znanja - poručuju iz Heredesa.

Ova platforma jedinstvena je prilika da se djeca približe svojoj domovini, kulturi i jeziku te je namijenjena djeci od 4 do 17 godina. Upis je u tijeku, a prvi satovi za europske zemlje počinju 1. listopada. Sve informacije mogu se pronaći na stranici www.prvijezik.com i na Facebook stranici Heredes

Prema nekim podacima, više od tri milijuna Hrvata živi izvan domovine te je broj djece koja se rađaju i odrastaju u novim okruženjima u porastu. Iako roditelji, uglavnom, pokušavaju očuvati hrvatski jezik u svojim domovima, nove generacije često bolje govore jezik nove sredine. Djeca danas ionako mnogo vremena provode ispred ekrana, pa zašto onda ne iskoristiti to vrijeme za nešto važno i korisno te istovremeno zabavno?

- Materinji jezik ne možemo birati, njega dobivamo rođenjem i on je ono po čemu se identificiramo. Zašto ga onda ne govoriti?- dodaju iz Heredesa te poručuju da je bitno da vijest o postojanju ove platforme dođe do svih roditelja u inozemstvu koji dijele ova uvjerenja. - Ako poznajete takve roditelje, proslijedite im ovu informacij - poručuju iz Heredesa.