Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18

Je li vam za uspjeh nužna diploma ili puno novca?

POWERED BY Moj Zaba Start

Je li vam za uspjeh nužna diploma ili puno novca?
1

Za uspješan biznis nisu nužni diploma, velika količina novca koji ste naslijedili od rodbine iz Amerike ili godine i godine iskustva. Ono što je bitno na samom početku jesu velika želja, upornost, motivacija i hrabrost

Pokretanje vlastita posla nije nuklearna fizika, premda se na samom početku možda tako čini. Ne doživljavate sebe kao poduzetnika/icu? I to je normalno, s vremenom ćete se naviknuti na svoju novu ulogu. Budući da je riječ o velikom koraku u nepoznato, također nije čudno da vam se javlja određeni osjećaj nelagode, ali kad malo bolje razmislite, sve promjene u životu stvaraju nelagodu, a šanse za uspjeh uvijek su 50:50. Ako ste sve prethodno apsolvirali, krenimo na fazu 2 – konkretne savjete koje morate imati na umu ako planirate promijeniti profesiju.

Ideje pokreću svijet

Ako se odlučite na pokretanje vlastita biznisa, morate biti svjesni toga da je dobra poslovna ideja s kojom ćete se istaknuti među konkurencijom početak i kraj svake priče. Prilikom osmišljavanja ideje morate sagledati svoje snage i prednosti. Ako ne znate kako to učiniti, možete se konzultirati s obitelji i užim krugom prijatelja tako da im postavite vrlo jednostavno pitanje: ''U čemu sam dobar?'' Ponekad ''od šume ne vidimo drvo'', odnosno ne doživljavamo vlastite kvalitete jer ih smatramo normalnima i mislimo da ih svi imaju. 

Znanje je moć 

Danas diploma nije prijeko potrebna da biste radili ono što želite. Ipak, ulaganjem u svoje znanje možete si olakšati put ulaska u područje koje vas zanima. Prikupljenim znanjem lakše ćete moći filtrirati informacije i pravodobno ih iskoristiti prilikom pojave mogućih problema. Osim što će vam olakšati snalaženje u nepoznatom, edukacija će tvam otvoriti i nove poglede na svijet.

Nastojite učiti o svemu što možete, a ne samo o svom području. Primjerice, pohađajte seminare i događaje koji ne moraju nužno biti usko vezani za tvoj posao. Zapamtite, nikada ne znate gdje vas može iznenaditi nova poslovna prilika. ''Znanje je moć'', stoga ga iskoristite kako biste bili uspješni u onome što radite. 

Poslovni plan je neophodan

Bez obzira na to koju ideju odlučite slijediti, svaki uspješan posao započinje poslovnim planom. Evidentno je da su tvrtke s razrađenim poslovnim planom uspješnije od onih koji tu praksu nemaju. Iako se radi o manje zabavnom poslu, imajte na umu da je vrijeme izdvojeno za istraživanje i pisanje plana pametno uloženo vrijeme koje će vam u budućnosti donijeti benefite

Danas vjerovnici, investitori ili budući poslovni partneri traže konkretne poslovne planove koji će biti dovoljno informativni i razrađeni. No, zašto ga je uopće potrebno izraditi? Osim što će vam dati odgovore na razna pitanja o kojima niste razmišljali, omogućit će vam da se vaša ideja jasnije iskristalizira te će vam dati priliku da preduhitrite moguće pogreške.

Kako do financija?

Nakon što ste izradili poslovni plan, vrijeme je za pronalazak izvora financiranja. Imate nekoliko mogućnosti financiranja: novac/pozajmnica obitelji i prijatelja, nepoznati investitori, bankovni zajmovi, EU fondovi ili vlastiti izvori. Svaka od opcija drugačije utječe na tvrtku. Investitori, a ponekad i članovi obitelji i prijatelji žele vlasništvo i kontrolu nad svojim dijelom poslovanja. Bankovni zajmovi pak opterećuju poslovanje dodatnim troškom otplate kredita, što na kraju može narušiti dobit poduzeća. Koji god oblik financiranja odabrali, prvo se dobro informirajte o njegovim prednostima i nedostacima te procijenite koji će najviše odgovarati vašem poslovanju.

Dobri suradnici 

Ako budete pratili sve navedene korake, vaše će se poslovanje u jednom trenutku početi širiti. To znači da ćete morati okupiti tim i podijeliti odgovornosti drugim ljudima. Prije traženja kandidata imajte na umu da morate točno definirati koga biste i zašto u svom timu. Isto tako, potrebno je jasno navesti sve svoje ciljeve. Budući kandidati moraju razumjeti vašu viziju i svoju ulogu u cijelom sustavu. Također, upoznajte kandidate s kulturom svoje tvrtke i prenesite im njezine vrijednosti. Prilikom procesa zapošljavanja nemojte zaboraviti pratiti sve zakonske protokole.

Ne postoji univerzalna formula za uspjeh, no primjenjivanjem ovih nekoliko koraka možete biti sigurni da ste na dobrom putu. 

Imate izvrsnu poslovnu ideju? Sanjate o pokretanju novog poslovnog pothvata? Želite proširiti svoje poslovanje i postati konkurentniji na tržištu? Prijavite se na natječaj Moj Zaba Start.

POWERED BY Moj Zaba Start

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija