Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
POWERED BY Arena Centar

5 jednostavnih savjeta kako se brzo i lako vratiti u rutinu

None Foto: Guliver/Shutterstock

Godišnjem odmoru došao je kraj! Bezbrižno izležavanje na plaži i opuštajući šum mora mijenjate za gradsku gužvu i neudobnu uredsku stolicu. Da biste lakše prebrodili povratak u realnost, pročitajte nekoliko savjeta

Godišnji odmor prošao je brzinom munje i stigao je onaj crni ponedjeljak kojim otvarate novi ciklus 365. Sunčanje na ležaljci zamijenili ste sjedenjem u uredskoj stolici, a šetnja uz rivu pretvorila se u vožnju kroz gradsku gužvu. No zašto vas nakon odmora uvijek uhvati depresija? Na odmoru smo opušteniji, naš krvni tlak pada, koncentracija nam se poboljšava, bolje spavamo i postajemo svjesniji svojih emocija i misli. Štoviše, prema rezultatima studije ''Framingham Heart'' i Američke liječničke udruge, naš krvni tlak može se toliko sniziti da ostane takav čak i kad se vratimo s godišnjeg odmora kući.

No kako vrijeme odmiče, a odmoru dođe kraj, vraćamo se svojoj rutini i jedino što nam od godišnjeg ostane jest osjećaj melankolije. Stoga je logično da s povratkom na posao naš krvni tlak raste, a anksioznost se vraća - riječ je o tipičnom slučaju postgodišnje depresije. Vjerujemo kako treba smoći snage za uključivanje u sve dnevne obveze, zato vam donosimo nekoliko savjeta zahvaljujući kojima će privikavanje na rutinu proći bezbolnije.

1. Ne vraćajte se na posao odmah nakon odmora

Stav da vam od odmora treba odmor uopće nije pogrešan. Svakom od nas treba malo vremena nakon godišnjeg odmora da bi se vratio u tijek događanja. Stoga pokušajte odvojiti dan ili dva za opuštanje i oporavak prije nego što krenete natrag u ured. Osim fizičke pripreme, i vašem umu potrebno je vremena da se prilagodi stresnijoj okolini, stoga ga nemojte odmah šokirati velikom količinom informacija. Ako se odmah bacite nazad na posao, velika je mogućnost da ćete prije doživjeti stres s kojim ćete se morati nositi do idućeg odmora.

Foto: Guliver/Shutterstock

2. Dogovorite kavu nakon posla

Uspjeli ste preživjeti prvi dan na poslu, ali zbog količine zadataka koji su vas dočekali niste uspjeli razmijeniti ni najosnovnije dojmove. Rado biste nakon posla s kolegama na kavu, ali znate da morate obaviti shopping i nabaviti potrepštine kojih sada sigurno nedostaje u vašem domu. Spojite ugodno s korisnim i dogovorite kavu u trgovačkom centru, gdje ćete moći guštati u čašici razgovora, ali i kupiti sve što vam treba.

Foto: Guliver/Shutterstock

3. Napravite ''to do'' listu

Prošao vam je i prvi radni tjedan te ste s veseljem dočekali vikend. Ako imate obitelj, onda su vam ti dani u tjednu sigurno rezervirani za druženje s ukućanima te ih želite iskoristiti na najbolji mogući način. Međutim, početak je školske godine pred vratima i kupnja bilježnica, školske torbe, opreme za sport i svih ostalih stvari nepohodnih za djecu neće vas mimoići. Napravite ''to do'' listu stvari koje morate obaviti i krenite ih rješavati redom. Olakšajte si posao tako što ćete sve obaviti u nekoliko sati na jednom mjestu, dok će vam drugi dio dana ostati za rekreaciju i boravak u prirodi.

Foto: Guliver/Shutterstock

4. Krenite vježbati

Jeste li ikada pomislili da ste pali u depresiju nakon što ste se vratili s odmora? Povratak u realnost često nas može spustiti upravo zbog toga što znamo kako nas očekuje stresno razdoblje i puno posla. Jedan od načina na koje možete popraviti raspoloženje jest vježbanje. Osim što će poboljšati vaše raspoloženje, vježbanje će ublažiti anksioznost i depresiju. Za to je zaslužan hormon endorfin ili, drugim nazivom, hormon sreće, koji se veže za receptore mozga za opijate, smanjujući vašu percepciju boli i izazivajući euforiju. Stoga, prije nego što krenete u ured, posjetite teretanu, krenite na jogu ili jednostavno samo prošećite u prirodi.

Foto: Guliver/Shutterstock

5. Uvijek očistite prije nego što odete na odmor

Ovo se odnosi i na radno mjesto i na vaš dom. Na poslu pokušajte riješiti što više stvari kako biste mirnih misli mogli otići na odmor. Obavite sve pozive s klijentima, obavijestite ih da odlazite na godišnji odmor i pozdravite se s kolegama. Iako to ne garantira da vas neće dočekati ista količina posla kada se vratite, barem nećete morati rješavati zaostatke. Također, prije odlaska na odmor pospremite kuću: usišite, očistite hladnjak i bacite smeće. Tako ćete imati svjež početak kada se budete vratili s odmora i manje stresa prije povratka u svakodnevnu rutinu.

Komentari (5)
  • Onda nemojte ići na godišnji pa nećete imati postgodišnju depresiju. Problem riješen. Kakve gluposti...

    2. 9. 2019,   21:24
  • Depresija ...kad radis kod privatnika od pocetka radnoga staza nemoze biti bolje samo gore i ta misao je stalno tu ...ali kad iz drzavne firme predes u privatni e onda sljedi terapija antidepresivima jer je to šok ...

    2. 9. 2019,   18:49
  • Što? Reci šefu da si vidljivo bolestan, a on kaže:"A što ti misliš tko će raditi!" I to u slućaju KAD IMA tko raditi!

    2. 9. 2019,   13:22