Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 30

Kako se pravilno mota i koja je tajna prave domaće sarme?

POWERED BY Zvijezda

Kako se pravilno mota i koja je tajna prave domaće sarme?
1

Kada dođe hladnije vrijeme, dobro poznata sarma gospodarica je svake trpeze, a s njom su se od davnina, pa sve do danas uspješno liječile prehlade, mamurluci, pa čak i slomljena srca. Ovako ju pripremaju domaćice iz Hrvatske

Ukiseljeni kupus, mljeveno meso i riža namirnice su po kojima naši domovi zimi mirišu, a vjerujemo kako ne postoji domaćica koja svojim ukućanima kada zahladi ne pripremi barem jednom ovu deliciju. Iako je porijeklom bugarsko nacionalno jelo, sarma se priprema širom svijeta, a svaka zemlja ima svoj način na koji ju pripravlja. Tako se primjerice u Bugarskoj sarma priprema sa svježim bijelim kupusom, u Grčkoj s lišćem vinove loze, a u Hrvatskoj s ukiseljenim kupusom. Nebitno o kojoj je zemlji riječ, ovo jelo ima jedinstven okus u svakom domu, a upravo smo zbog toga odlučili pokucati na nekoliko vrata u Hrvatskoj i upitati domaćice koji je njihov tajni sastojak. Evo što smo saznali.

Dobro je namazati lonac mašću

Mirjana iz Slavonije priprema sarmu već godinama, a kako kaže, njezina ju obitelj obožava jesti. Bez problema je s nama podijelila svoj način pripreme jer tvrdi da želi da svatko uživa u ovom specijalitetu.

- Najbitnije je da se sarma lagano kuha u većem loncu neka 3 sata. Tajna dobre sarme je čisto svinjsko meso jer nije žilavo kao junetina. Također, bitno je namazati lonac s malo svinjske masti jer domaći kupus bude mekši i sočniji. Isto tako, suhomesnati proizvodi daju još bolji okus sarmi - Mirjana (54) iz Požege.

S njom se složila i baka Ruža (70) iz Osijeka i nadodala kako je zapravo onaj najbitniji sastojak - ljubav.

- Za ukusnu sarmu najvažniji su dobar kupus te suho i miješano meso. Obavezno volim dodati malo lovora, narezanog svježeg kupusa da ne bude prežestoko i sve zajedno kuham na laganoj vatri. U svoju sarmu također volim staviti i malo soka od rajčice. Izuzev ovih savjeta, mislim da je ipak najvažnije kuhati srcem, pogotovo kada kuhate za svoje najdraže. - 

Pazite kako motate sarmu

Kako kaže naša iduća sugovornica, Ivanka (40) iz Pregrade, motanje sarme uopće nije teško i lako se izvježba, no ipak bi se trebalo pripaziti na nekoliko stvari.

- Najbolji način motanja sarme jest da uzmete list kupusa u dlan i u njega stavite meso ovisno o veličini lista. List kupusa preklopite prvo s jedne, pa druge strane te onda uvrnete donji dio. Bitno je dobro pritisnuti list kako meso ne bi pobjeglo. Također, nemojte pretjerivati s količinom mesa koju stavljate u kupus jer će inače list puknuti - govori nam Ivanka.

Isti način motanja sarme koristi i Kristiana (44) iz Benkovca, koja još govori kako sarmu ne treba miješati žlicom.

- Kod pripremanja sarme, najbitnije da sastojci budu domaći, poput domaćeg kupusa i domaće pancete. Ono na što je bitno pripaziti prilikom kuhanja jest da se sarma ne miješa žlicom, nego da se lonac povremeno protrese.

Kao što možete vidjeti, pripremanje ove delicije uopće nije teško, a vjerujemo kako ćete zahvaljujući ovim savjetima sljedećim ručkom izmamiti osmijehe na lica svojih ukućana. Ako još niste sigurni u svoje kulinarske sposobnosti, možda vas ovaj jednostavan recept motivira da ju i vi pripremite. Dobar tek!

Recept za pripremu sarme

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, Zvijezda suncokret ulje 5+, 10 dag slanine, luk, češnjak, 10 dag riže, suho meso s kostima, 5 dag brašna, koncentrat rajčice, mljevena paprika i papar, lovorov list, sol.

Priprema:

  1. Sredinu glavice kupusa izdubite nožem kako bi se listovi mogli lakše odvajati. Rukom umijesite kompaktnu smjesu od mesa, riže i začina.
  2. Uzimajte malo po malo mesa i stavljajte ga u list kupusa. Sarme složite u lonac jednu do druge, a na dno stavite narezani kiseli kupus. Zalijte sve vodom te dodajte lovorov list, papar, suho meso s kostima i koncentrat rajčice te poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Lonac povremeno prodrmajte.
  3. Pred kraj kuhanja dodajte zapršku koju će te napraviti tako što ćete na zagrijano Zvijezda suncokretovo ulje 5+ dodati češnjak, mljevenu papriku i brašno. Važno je da ju miješate i dolijevate vodu dok ne postane tekuća. Najbolje bi bilo pjenjačom miješati dok se ne počne zgrušavati.

POWERED BY Zvijezda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....