Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Razgovarali smo sa studentima i evo kako se snalaze

Powered by Prvo plinarsko društvo

Razgovarali smo sa studentima i evo kako se snalaze
1

Često kažemo da budućnost ostaje na mladima pa je upravo zato važno tim istim ljudima pružiti odgovarajuću podršku. Naročito kad je riječ o marljivim i vrijednim pojedincima poput naših današnjih sugovornika

Studirati nikad nije bilo lako, a ako tomu pridodamo manjak financija, onda se studentski život više ne čini tako idealnim kakvim ga prikazuju u američkim filmovima. U Hrvatskoj postoji velik broj studenata koji studiraju u drugom gradu, plaćaju stan, režije i svakodnevne potrepštine te u isto vrijeme polažu ispite, a neki i rade. Mogli bismo reći da je riječ o pravom multitaskingu koji čini studentski život nimalo laganim. Upravo zato mnoge od njih spašava stipendija koju dobivaju na osnovi svog truda pa smo u ovom članku odlučili saznati kako su neki studenti stekli pravo na stipendiju te koliko im ona zapravo znači.

Marta Košćak

Jedan od ključnih uvjeta stipendije koji je potaknuo prvu sugovornicu na prijavu bio je taj da je za stipendiju bilo potrebno prebivalište u nekoj od slavonskih županija. Naime, Marta dolazi iz Osječko-baranjske županije, a trenutno studira na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

- Stipendija mi je stvarno jako pomogla. Ne samo meni, nego i mojim roditeljima s obzirom na to da imam sestru koja je također studentica u drugom gradu. Zato bih htjela pohvaliti Zakladu Novo sutra jer stipendiju isplaćuju svaki mjesec, čak i prije datuma koji je naveden u ugovoru. Trenutno sam 5. godina studija analitičke kemije i biokemije na Kemijskom odsjeku pa mi je tako stipendija zapravo došla kao poticaj da uspješno položim preostale ispite, napišem diplomski i pripremim se za prelazak u "svijet odraslih".

Iako velik broj studenata tijekom studija radi, na nekim je fakultetima jako teško biti redoviti student, polagati ispite, imati dobar prosjek i uz to sve i raditi. Tako i Marta, s obzirom na to da studira na prilično zahtjevnom studiju, prve četiri godine nije imala vremena za studentski posao.

- Tijekom ljeta, kada bih položila ispite, potrudila bih se da nađem neki privremeni studentski posao te ga radila do ponovnog početka akademske godine - kaže naša sugovornica te dodaje da je peta godina, što se tiče obaveza na fakultetu, manje zahtjevna te sada dva do tri dana tjedno radi u teretani Studentskog doma "Cvjetno naselje".

Maria Grozdanić

Maria je studentica četvrte godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i već drugu godinu prima stipendiju Zaklade Novo sutra. Pritom nam je objasnila koji su glavni uvjeti koje je morala zadovoljiti za dobivanje stipendije županije.

- Jedan je od njih slabiji socio-ekonomski status, koji, nažalost, danas nije teško ''postići''. No svakako najteži uvjet za ostvariti, složit će se svako tko studira strojarstvo, jest minimalni prosjek ocjena 4,0 - kaže Maria i dodaje da je prije ove stipendije, primala druge stipendije iz državnog proračuna te da je poražavajuća činjenica ta da joj ni jedna od njih nije omogućila ono što je ova - potpunu financijsku neovisnost. Maria trenutno dobiva 1500 kuna mjesečno te objašnjava kako joj je taj iznos, uz život u studentskom domu i prosječan, racionalan studentski život, dovoljan da pokrije sve osnovne životne potrebe pa čak i više od toga.

- Trenutno mi za sve dodatne troškove i štednju za budućnost pomaže i studentski posao. Diplomski studij mi daje više vremena za rad na sebi i, rekla bih, pripremu za pravi život poslije fakulteta. Osim novčane naknade svaki mjesec, biti stipendist Zaklade Novo sutra nudi i druge povlastice poput odrađivanja prakse, koju sam ja iskoristila te mogućnosti zapošljavanja poslije fakulteta, kojemu se nadam - zaključuje Maria.

Domagoj Karl

Domagoj je također jedan od stipendista Zaklade Novo sutra, a trenutno studira na prvoj godini diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Budući da Domagoj zadovoljava glavne uvjete te njegov studij pripada studijskim programima deficitarnih zanimanja (STEM područja), stipendija je bila prava nagrada za marljivog studenta

- Mjesečni iznos od 1500 kuna koji osigurava stipendija velika mi je potpora za pokrivanje troškova - kaže Domagoj i dodaje da mu je uvjet koji stipendija traži, visok prosjek od 4,0, velik poticaj za postizanje jako dobrih rezultata na fakultetu.

Njemu, kao i Marti, studij oduzima jako puno vremena, a budući da je Domagoj na studiju Automobilskog računarstva i komunikacija, za vrijeme trajanja predavanja i vježbi jako malo stigne raditi.

- Uz obaveze na fakultetu (radio sam na fakultetu kao demonstrator na laboratorijskim vježbama) nemam vremena za studentski posao, ali za vrijeme ljetnih praznika radim preko studentskog ugovora razne poslove, poput rent-a-cara, ispomoći u trgovini i slično.

Ivana Bakoška

Naša četvrta sugovornica studentica je 1. godine diplomskog studija fizike i informatike na Odjelu za fiziku u Osijeku. Ona je također zadovoljila sve uvjete za dobivanje stipendije pa joj se sada iznos od 1 500 kuna isplaćuje u 10 jednakih obroka tijekom godine. Kao i većina studenata, Ivana je dotad ovisila o financijskoj pomoći roditelja pa je ova stipendija pomogla ne samo njoj već i njima.

- Budući da je stipendija vrlo velikodušna, mogu se potpuno posvetiti studiju bez brige o financijama te si mogu priuštiti sve što mi je potrebno bez opterećivanja roditelja - ističe naša sugovornica.

Zbog velikih obaveza na fakultetu i nezgodnog rasporeda Ivana kaže da ne stigne naći stalni posao, ali kad uhvati vremena, odradi neki kratki studentski posao koji financijski uvijek dobro dođe.

- Budući da je situacija takva, zahvalna sam što primam stipendiju Zaklade Novo sutra.

Prijavi se i ti!

Svaki student koji se želi prijaviti za dobivanje stipendije mora biti redoviti student sveučilišnog preddiplomskog, integriranog diplomskog i preddiplomskog, preddiplomskog stručnog studija ili diplomskog studija. Također, prosjek ocjena mora biti minimalno 4,0 na prethodnoj godini studija te se godinu ne smije ponavljati ili biti u statusu zamrzavanja godine. Prijave za novi krug stipendija traju do 8. lipnja 2019. godine, a Zaklada Novo sutra poziva sve zainteresirane studente da se prijave kako bi se njihov rad i trud nagradio. Ostale uvjete za primanje stipendije provjerite ovdje.

Zaklada Novo sutra hrvatska je neprofitna organizacija koja ima za cilj stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. Osnivač zaklade je Prvo plinarsko društvo (PPD), koje čine privatne hrvatske tvrtke iz Vukovara koje se bave uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina.

Powered by Prvo plinarsko društvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.