Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Kako uspjeti? Pročitajte savjete poznatih svjetskih biznismena

Powered by MINGO

Kako uspjeti? Pročitajte savjete poznatih svjetskih biznismena
1

Oni su krenuli malim koracima i izgradili poslovna carstva vrijedna milijune. Donosimo vam savjete uspješnih svjetskih biznismena koji će vas motivirati na pokretanje vlastita biznisa

Vaš uspjeh ovisi o načinu na koji razmišljate, posebno ako razmišljate pozitivno. Najbolji su primjer za to uspješni biznismeni koji su se uspjeli istaknuti među konkurencijom i izgraditi uspješno poslovno carstvo. Njihov je način razmišljanja jedinstven, a često i sam stil života. Mark Zuckerberg poznat je po nošenju iste odjevne kombinacije svaki dan, a isto je činio i Steve Jobs. Japanski izumitelj Yoshiro Nakamatsu prakticira ronjenje na dah u velike dubine jer tvrdi da mu najbolje ideje padaju na pamet pola sekunde prije smrti. Svaki poduzetnik ima različit pristup poslovanju i drugačiju životnu filozofiju.

Richard Branson

Richard Branson britanski je biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na 5,1 milijardi američkih dolara. Osnivač je grupacije Virgin  koja kontrolira više od 400 kompanija. Poznat je po svome zalaganju za zaposlenike i njihova prava, a zabavu smatra najviše podcjenjenom komponentom uspješnog poslovanja. Jedna je od njegovih posljednjih inicijativa i prijedlog drugim poslodavcima da tjedan srežu na samo tri radna dana.

Kada govori o uspjehu svog poslovanja, ističe važnost pronalaska dobrih suradnika. – Mislim da imam ugodan i dug život jer sam pronašao predivne suradnike koji vode moje kompanije. – rekao je u intervjuu za CNBC. To još naziva i umjetnošću delegiranja koja predstavlja povjeravanje ovlasti drugoj osobi ili grupi. Delegiranje je važno kako bi se sam osnivač rasteretio i dobio vrijeme za privatan život i, kako kaže, dobar san. Branson je ambiciozan i ne boji se novih izazova, a posao smatra prirodnim dijelom života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Ako vam netko ponudi sjajnu priliku, a vi niste sigurni možete li ju ispuniti, prihvatite ju pa kasnije naučite kako'

Branson je još poznat i kao pozitivac i čovjek koji zna uživati u životu, a isto želi i drugima. Nedavno je nasmijao javnost kada je na svome blogu objavio fotografije posjeta australskoj kompaniji Virginiji. Na jednoj fotografiji pozira pored mladog zaposlenika koji je zaspao na kauču. Sigurno je mislio da sanja kada se probudio i ugledao me – našalio se Branson i dodao kako zaposlenik nije u nevolji jer je zapravo i bilo njegovo vrijeme pauze.

Mark Cuban

Mark Cuban američki je biznismen i ulagač, javnosti najpoznatiji kao vlasnik košarkaškog kluba Dallas Mavericks i kao jedan od 'morskih pasa' u televizijskom showu Shark Tank gdje ima ulogu investitora koji prihvaća ili odbija ideje poduzetnika na početku karijere. Prvi mu je posao bio kao prodavanje vreća za smeće od vrata do vrata i tada je naučio da nije tragedija biti odbijen. Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 4,1 milijardi američkih dolara. Pozitivan utjecaj na Cubana imao je njegov otac koji ga je od početka motivirao da isprobava nove stvari i da se ne boji neuspjeha.

'Uvijek se budite s osmijehom na licu znajući da ćete danas uspjeti u stvarima koje se drugi previše boje probati.'

Njegov otac usadio mu je poseban pogled na život: – Danas si najmlađi nego što ćeš ikada biti pa tako i živi. Što više starimo, počinjemo misliti da smo prestari, a zatim se osvrnemo unazad i shvatimo koliko smo zapravo bili mladi, a nismo ostvarivali snove jer smo mislili da smo prestari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mark Cuban (@mcuban)

Elon Musk

Elon Musk je s 12 godina sam naučio programirati i svoj prvi kôd prodao je za 500 dolara, a danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 21,3 milijarde američkih dolara. Musk je izumitelj, inženjer, investitor i vlasnik popularnih kompanija Tesla, SpaceX i Boring Company. Unatoč bogatstvu, Musk si ne isplaćuje plaću od kompanije Tesla, a to će početi raditi tek kada kompanija dosegne 100 milijardi dolara dobiti. Ovaj ekscentrični biznismen poznati je radoholičar i otac petero djece. Svoje bogatstvo ne troši na luksuzna putovanja i skupe stvari, nego većinu vremena provodi u svojim uredima i tvornicama. O njegovoj ambiciji govori i izjava da neće biti sretan sve dok ne napustimo Zemlju i u potpunosti koloniziramo Mars.

'Ako trebate riječi inspiracije, nemojte ni počinjati'

Musk čvrsto vjeruje da ćete, ako ste rođeni za nešto, to i postići u životu. Odnosno, ako su isključivo riječi inspiracije presudne u vašem donošenju odluke o pokretanju kompanije, onda možda niste prava osoba za to. Prema Muskovu mišljenju, prava osoba za pokretanje biznisa uopće nije fokusirana na novac. Također smatra da je važno zaprljati ruke i biti uključen u vlastitu kompaniju što je više moguće.

Arianna Huffington

Arianna Huffington je grčko-američka autorica, kolumnistica i poduzetnica koja je najpoznatija kao osnivačica The Huffington Posta. Njezino bogatstvo procjenjuje se na 50 milijuna američkih dolara. Proglašena je jednom od 100 najutjecajnijih žena svijeta prema listi Time Magazinea 2010. godine. Huffington kao važan dio karijere ističe neuspjeh.

'Neuspjeh nije nasuprot uspjeha - on je korak ka uspjehu.'

Huffington kaže kako je prihvaćanje neuspjeha kao normalnog dijela karijere bilo važno za njezin uspjeh. Od osobnih neuspjeha ističe razvod, neuspješnu kandidaturu za guvernerku i hrpu odbijenica za izdavanje knjige. – Sjećam se kad su mi s 20 godina izdavači knjigu odbili 36 puta, što me izazvalo na razmišljanje o promjeni karijere. – rekla je za Business Insider i dodala kako je na kraju morala pozajmiti novac kako bi izdala knjigu. Nakon izdavanja druge knjige Huffington ih je izdala još 13. – Iz najvećih neuspjeha dolaze najbolje stvari u našem životu. – zaključila je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Arianna Huffington (@ariannahuff)

Sophia Amoruso

Sophia Amoruso (34) mlada je američka poduzetnica čije se bogatstvo procjenjivalo na 280 milijuna američkih dolara, zbog čega se našla i na Forbesovoj listi najuspješnijih žena u biznisu. Biznis je započela kao 22-godišnjakinja na eBayu prodajući rabljenu odjeću. Uskoro je dućan preselila na vlastiti web pod nazivom Nasty Gal. Amoruso ima zanimljivu priču jer je 2015. godine proglasila bankrot kompanije, a zatim ju je 2017. prodala za 20 milijuna dolara. Mnogima bi ovo značio apsolutni kraj poduzetničke karijere, ali Amoruso je 2017. s 1,2 milijuna dolara pokrenula novu kompaniju Girlboss Media koju je većinski financirala prodajom istoimene knjige o svom poduzetničkom putu.

'Nećete dobiti ono što niste ni zatražili.'

Amoruso je primjer kako je neuspjeh normalan dio poduzetničke karijere. – Naivnost je stvarno prekrasna stvar jer vam dopušta da postignete toliko toga – rekla je u razgovoru za Forbes. Još savjetuje da se fokusirate na manje stvari i da zatim budete vrhunski u njihovu ispunjavanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sophia Amoruso (@sophiaamoruso)

Ako razmišljate o pokretanju biznisa, nadamo se da će vas ove priče inspirirati. Razumno je osjećati dozu nesigurnosti, ali nemojte dozvoliti da vas strah spriječi u pokušaju. Ako želite biti uspješni i financijski osigurani, to ćete postići vlastitom inicijativom i trudom. Prije pokretanja biznisa svakako se dodatno informirajte o nacionalnim i EU potporama koje pomažu na putu do uspjeha na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Uz konkretne potpore preostaje vam samo odlučnost koja vas dijeli od ostvarenja sna.

Powered by MINGO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje