Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18

Koliko često vaš suprug zove svoju mamu?

Powered by Addiko Bank

Koliko često vaš suprug zove svoju mamu?

Podjela poslova u Hrvatskoj itekako je na snazi, a to dokazuje i naša posljednja anketa. U tekstu doznajte koliko vremena žene zapravo troše na kućanske poslove i koliko muškarci dnevno gledaju TV

Podjela poslova u Hrvatskoj itekako je na snazi, a to dokazuje i anketa koju smo proveli na portalu 24sata u suradnji s Addiko bankom. Prema rezultatima, žene najčešće troše sat vremena na kućanske poslove, muškarci oko pola sata, a zanimljivo je da oba spola pospremanje smatraju dobro utrošenim vremenom. Anketom smo htjeli provjeriti na koje aktivnosti i u kojoj mjeri čitatelji troše vrijeme te koje aktivnosti smatraju gubitkom vremena.

Mama zna najbolje

Naša anketa pokazala je da muškarci vole razgovore s obitelji i prijateljima, a u njima provode više od 90 minuta dnevno i smatraju to dobro utrošenim vremenom, dok žene na to u prosjeku troše 60 minuta dnevno. Najviše vremena na obiteljske odnose troše Dalmatinci i Slavonci, a najmanje stanovnici Rijeke, Kvarnera i Istre.

Što mislite, koliko tog vremena muškarci provedu u razgovoru sa svojim majkama? Nepisano je pravilo među ženama da je idealan budući suprug muškarac koji tretira svoju majku s pažnjom. No svi znamo i za slučajeve gdje majka pretjerano brižno tretira svog odraslog sina, a on to rado prihvaća unatoč negodovanju svoje partnerice. Kada muškarcu održavanje kontakta s majkom postane obaveza, a ne izbor, ili ako je to odnos pun straha umjesto iskrenosti, znajte da je vrag odnio šalu.

 

Prvo svježi zrak pa pospremanje

Muškarci u prosjeku dnevno provedu čak dva sata na svježem zraku, a žene sat vremena. No razlika se brzo nadoknadi kada pogledamo vrijeme potrošeno na kućanske poslove. Dok žene na njih troše između jednog i dva sata, muškarcima je potrebno do pola sata za pospremanje, ako se na to uopće odluče jer ih 11% to nikada ne radi. Svoje dodatno slobodno vrijeme muškarci troše i na društvene mreže i to dnevno po dva sata, dok većina žena uopće ne provodi vrijeme na njima. 

Bitna razlika vidi se i u igranju igrica, koje većina žena ne igra, dok ih čak 40% muškaraca igra po 2 sata dnevno i odlučni su u stavu da to nije gubitak vremena.

Zašto sjedi toliko dugo na toaletu?

Zanimljivo je da muškarci više od žena smatraju da trebaju imati vremena za sebe, a čak si ih 23% svakodnevno to i priušti, u odnosu na tek 9% žena. Njih čak 36% gleda TV više od 2 sata dnevno, a tu aktivnost smatraju dobro utrošenim vremenom. Osim toga, muškarci duže sjede na toaletu i više od pola ih to smatra dobro utrošenim vremenom. Dok većina žena (78%) na toaletu dnevno sjedi između 5 i 15 minuta, čak 69% muškaraca sjedi od 15 do 30 minuta.

Gastroenterolog dr. Gregory Thorkelson upozorava da sjedenje na toaletu duže od 15 minuta može uzrokovati hemoroide. Dugotrajno sjedenje povećava pritisak u donjem dijelu tijela i smanjuje dotok krvi, što rezultira pojavom bolnih hemoroida.

Muke po šopingu

Traženje namirnica u trgovini aktivnost je za koju 14% muškaraca i 4% žena navode kako to uopće ne rade. Kada to ipak rade, žene u prosjeku trebaju pola sata, dok većina muškaraca (67%) na traženje namirnica troši maksimalno 15 minuta. No kada smo kod čekanja u redu u trgovini, i žene i muškarci (92%) složni su da je čekanje u redu u trgovini gubitak vremena. Muškarci procjenjuju da u trgovini čekaju 5 minuta, a žene 15. Također se slažu da je traženje parkirnog mjesta potpuni gubitak vremena.

Neizostavno tračanje

Kada smo kod tračanja, u blagoj su prednosti žene. Njih 58% u prosjeku dnevno trača po 15 minuta ili više, a to čini 45% muškaraca. Da uopće ne tračaju tvrdi 29% muškaraca i 17% žena. Usprkos tim razlikama, i muškarci i žene se većinom podjednako slažu da je tračanje gubitak vremena.

No jesu li žene jednostavno iskrenije prilikom osobne procjene? Tračanje često ima negativne asocijacije i predstavlja se kao osobina koju treba izbjegavati, ali ono je zapravo oduvijek standardna vrijednost međuljudskih odnosa i način međusobnog zbližavanja. Istraživanje sa Sveučilišta u Amsterdamu pokazalo je da čak 90% ukupne komunikacije na poslu odlazi na tračanje, te da nema razlike između muškaraca i žena.

Danas, više nego ikad, vrijedi ona "vrijeme je novac". Birajte na što trošite vrijeme jer nema tog novca koji vam ga može vratiti. Iako postoje neke razlike između toga na što muškarci i žene troše vrijeme, zajedničko im je da dnevno provedu oko dva sata na mobitelu iako su svjesni da je to gubitak vremena. Ugledajte se na pozitivne primjere iz naše ankete i to vrijeme radije provedite u razgovoru s obitelji i prijateljima. Naime, po posljednjem istraživanju Instituta Ivo Pilar, Hrvati su najsretniji kada su im obiteljski i prijateljski odnosi dobri.

Powered by Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...