Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Ove stvari izbjegavajte kod udomljavanja mačke ili psa

POWERED BY Labud

Ove stvari izbjegavajte kod udomljavanja mačke ili psa
1

Ako imate dijete, važno je znati na što treba pripaziti prije nego što odaberete psa ili mačku za kućnog ljubimca. Isto tako, pred vama je važan zadatak učenja djeteta kako se treba ophoditi sa životinjama

Udomljavanje kućnog ljubimca odlična je ideja za vašu obitelj, a isto tako, dobro odabrani ljubimac pomoći će vašem djetetu u sazrijevanju, učenju odgovornom ponašanju, stvaranju novih prijateljstava i zdravlju. Međutim, postoji nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom udomljavanja kako biste bili sigurni da će vaš ljubimac i dijete biti sigurni.

Ne birajte ljubimca samo prema fizičkom izgledu

Prva odluka koju ćete morati donijeti jest hoće li vaš budući ljubimac biti pas ili mačka; svakako je bolje odabrati onu vrstu životinje s kojom ste već imali iskustva jer ćete se lakše snalaziti u svakodnevnim situacijama. Ako idete u azil po psa, povedite dijete samo ako ide druga osoba koja će se brinuti o njemu dok vi birate i upoznajete psa. U azilima je zbog laveža izrazito bučno, pa to može biti stresno za dijete.

Najbolje je odabrati ljubimca koji je na privremenom čuvanju kod nekoga tko živi sličnim načinom života kao vi jer ćete tako iz prve ruke vidjeti odgovara li vam životinja. Također, nemojte odabrati psa ili mačku koji vam se samo fizički sviđaju, životinja mora biti sigurna za vaše dijete, ali i obrnuto. Svakako imajte na umu kako pas kojeg odaberete ne smije biti posesivan za hranu i igračke, bojati se dječjih kolica ili previše skakati, kako ne bi srušio dijete. Isto tako, bilo da je riječ o psu ili mački, životinja bi bez straha trebala dozvoliti maženje.

Ne udomljavajte prestare ili premlade ljubimce

Pri odabiru psa ili mačke ne preporučuje se uzimanje štenadi ili mačića. Naime, štenci i mačići tek uče kako se treba ponašati prema ljudima, grizu jer im rastu zubi, još uvijek nisu svjesni opasnosti svojih noktiju, vrlo su zaigrani i sve hvataju te ne razlikuju svoje igračke od dječjih.

S druge strane, nije dobro uzeti životinju stariju od 10 godina jer seniori mogu imati bolove, oslabljena osjetila (vid i sluh) te zbog toga biti manje strpljivi s djecom. Najbolji je izbor odrastao pas ili mačka. Naime, već socijalizirani psi i mačke znaju se ponašati prema djeci.

Ne kažnjavajte psa u prisustvu djeteta

Kada psa dovedete u dom, dozvolite mu da se kreće po kući i pomiriše što želi. Psima je miris jako važan i tako će dobiti važnu informaciju o svim članovima vaše obitelji, uključujući i dijete. U početku vi nagrađujte psa kada je dijete prisutno, a kasnije možete dati da dijete daje psu poslastice. Nakon toga možete dozvoliti da dijete dodiruje psa pod vašim nadzorom.

Učite dijete da psa treba gladiti niz dlaku te da ga ne smije udarati po glavi ili grliti, natezati za uši, rep ili genitalije i slično. I dalje nagrađujte psa kada se ponaša mirno i staloženo bez obzira na dječje ponašanje (npr. krikove zbog veselja). Nikada psa nemojte kažnjavati u prisustvu djeteta ili dječjim stvarima, kao što su primjerice hodalice i igračke jer bi pas kaznu mogao povezati s djetetom.

Ne ostavljajte mačku i dijete bez nadzora

Kada je riječ o mački, dijete mora naučiti da ju smije maziti onoliko koliko to ona dozvoljava te da ju ne smije stiskati i natezati. Kada dijete dodiruje mačku, vi biste trebali nadgledati odnos čitavo vrijeme. Svakako učite dijete da mačku ne smije udarati po glavi, natezati uši, rep ili genitalije... Nagrađujte mačku kada se ponaša mirno i staloženo u društvu djeteta.

Kada mačka želi otići ne smije ju loviti i prisilno zadržavati. Mačka mora imati mjesta u kući gdje se može sakriti ako ne želi kontakt s djetetom. Iz mačje perspektive najbolje su povišene površine, poput polica i visoke mačje grebalice. Posebno je važno da mačji zahod smjestite tako da mačka ima mira kada koristi zahod.

I na kraju, imajte na umu kako ste vi u potpunosti odgovorni za izgradnju kvalitetnog odnosa djeteta i kućnog ljubimca. Ako nemate iskustva sa psima i mačkama, zatražite pomoć biheviorista za pse i mačke ili odvedite psa na tečaj.

*** Tekst je nastao u suradnji s dr. sc. Irenom Petak, dipl. ing. biol. koja se bavi ponašanjem i dobrobiti životinja više od 20 godina, stručnom suradnicom u akciji "Čarli - Moj najbolji prijatelj".

Kupnjom Čarlija "Moj najbolji prijatelj“ donirate 0,50 kn udruzi Prijatelji životinja!

POWERED BY Labud

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno