Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by AutoZubak

Kupujete rabljeni automobil? Obratite pozornost na ovo...

Rabljena vozila neusporedivo su jeftinija od novih, stoga se mnogi od nas odlučuju kupiti upravo rabljeni auto. Međutim, kako vas ne bi "preveslali", prije same kupnje potrebno ga je temeljito pregledati radi oštećenja i nedostataka

Kupnja rabljenog automobila odličan je način da uštedite novac jer nakon svega godinu ili dvije novim autima drastično pada cijena. Štoviše, novi automobili već nakon samog izlaska iz salona gube na cijeni i do 10%, a nakon pet godina vrijednost im može pasti i do 50%. Zbog toga je kupnja rabljenog vozila dobar potez ako ne želite dizati ogroman kredit koji ćete plaćati narednih deset godina. Međutim, kako ne biste kupili mačka u vreći, dobro je znati na što obratiti pozornost zbog čega vam donosimo nekoliko savjeta kojih se valja držati.

Ima li vidljivih oštećenja?

Prvo i osnovno kod kupnje rabljenog automobila jest pogledati njegovo stanje izvana i iznutra kako biste uočili eventualna oštećenja i nedostatke. Provjerite svaki dio auta (ne zaboravite krov) i potražite ima li kakvih ogrebotina, udubina ili hrđe. Limarija auta može vam puno otkriti o tome kako je auto održavan i je li bio u kakvoj prometnoj nesreći ili ne. Sitna oštećenja poput ogrebotina nisu problem, ali hrđa je. S obzirom na to da je korozija čest problem kod starih automobila svakako obratite pozornost na boju ako kupujete stariji auto. Ako je svježe lakiran znači da je najvjerojatnije sudjelovao u sudaru ili je hrđav. Obavezno provjerite i stakla na autu, čak i sitna krhotina može biti valjan razlog da pregovarate o cijeni. Usto, ako stakla na automobilu nemaju tvorničke oznake moguće je da su zamijenjena nakon sudara pa svakako provjerite s vlasnikom "u čemu je štos" i zašto oznake nedostaju. I na kraju, osim sigurnosnih pojaseva, pregledajte i rade li sva svjetla i brisači normalno - najbolje da s vama bude prijatelj, brat ili netko treći tko se donekle razumije u automobile kako bi vam pomogao pregledati ga. 

Kakvo je stanje ispod haube?

Ne zaboravite baciti oko i ispod haube automobila. Normalno je da je motor prljav i prašnjav, ali ako je svježe opran prodavač najvjerojatnije želi prikriti curenje ulja. Usto, obratite pozornost na akumulator koji ne smije biti hrđav, a žice i crijeva ne smiju biti obješena. Usto, motor u leru mora raditi mirno, bez vibracija, a iz auspuha ne smije dimiti. Primijetite li bilo što neobično vezano za rad motora najbolje je da ga pregleda automehaničar koji će vam najbolje znati reći što ne štima. 

A  man having a bad day checks under the hood of his car to figu | Autor: Freepik Foto: Freepik

Koliko ima prijeđenih kilometara?

Broj prijeđenih kilometara puno će utjecati na cijenu rabljenog auta, stoga prodavač može vratiti kilometražu na brojčaniku kako bi dobio više novaca. Kako takve prijevare nisu rijetke bacite oko na automobil iznutra, posebno ispod navlaka na sjedalima ako ih ima. Istrošena sjedala te izlizan volan i mjenjač mogu ukazati na pravu kilometražu automobila, pa ako sumnjate na prevaru najbolje je da od prodavača zatražite potvrdu o kilometraži iz Stanice za tehnički pregled. 

Ne zaboravite provjeriti i gume - jesu li u dobrom stanju po svim specifikacijama i dimenzijama? Imajte na umu da ćete gume s manje od 3 mm gaznog sloja morati ubrzo zamijeniti, stoga će i to biti dodatan trošak. Usto, nove gume na automobilu s niskom kilometražom mogu također ukazivati na prijevaru oko prijeđenih kilometara. Ako automobil nema puno prijeđene kilometraže zašto bi nove gume bile potrebne?

Probna vožnja

Nakon što ste dobro pregledali automobil iznutra i izvana, svakako otiđite na probnu vožnju od najmanje 20-ak minuta. Tako ćete zaista osjetiti kako automobil radi i osluhnuti rad motora - obratite pozornost kako motor zvuči prilikom kočenja, skretanja i ubrzavanja. Probna vožnja omogućit će vam da provjerite funkcioniraju li kočnice dobro, ali i kakve su papučice općenito. Imajte na umu da volan treba držati smjer na ravnome, a ne lagano odlaziti u lijevo ili desno. Svakako obratite pozornost i na instrumentalnu ploču u slučaju da ne rade pojedini mjerači ili se upale svjetla upozorenja. 

Štima li sve s papirima?

Ako vas testna vožnja zadovolji i odlučite kupiti automobil, još samo preostaje da provjerite papire. Automobil bi trebao imati valjane dokumente koji sadrže informacije o njegovoj povijesti održavanja i prethodnim vlasnicima. Uvjerite se da glasi na osobu koja ga prodaje, a osim toga pametno je odnijeti papire u policiju kako biste provjerili da nije ukraden. 

Od koga kupiti auto?

Velik broj oglasa rabljenih automobila može se naći na raznim internet stranicama, međutim, u većini slučajeva morate nazvati vlasnika i raspitati se za dodatne informacije. Ipak, čak i tada vam prodavač može prešutjeti neke detalje koje ćete uočiti tek kad se nađete s njime i pogledate auto. Zato se mnogi najprije okreću prijateljima i poznanicima u slučaju da netko od njih ili njihovih poznanika prodaje automobil. Takav je način ipak pouzdaniji i manja je vjerojatnost da će vam neko od poznanika nešto "muljati". No tu je i treća, za mnoge najsigurnija opcija - AutoZubak Neostar online prodaja rabljenih vozila. Naime, na njihovoj stranici možete pregledati vozila u 360 stupnjeva uz navedena sva oštećenja i informacije tako da auto možete pregledati kod kuće i kupiti ga online što će vam uštedjeti i vrijeme i živce. Svako vozilo možete pregledati iznutra i izvana, a kako su oštećenja već istaknuta ne morate se mučiti tražeći ih. AutoZubak Neostar ujedno je jedini na tržištu koji nudi i servisnu povijest oglašenog vozila, a ono najvažnije - svi papiri su uredni, pa nemate dodatne brige oko njihove provjere.

U svakom slučaju, od koga god odlučili kupiti auto, uz gore navedene savjete nećete imati problema. 

Komentari (21)
  • prvo kod zubaka nikad ne bih kupio auto.....ako netko vraća kilometražu to su oni....odem ja u njemačku, za dve tri tisuće više dobijem provjereni auto a i odradim mali izlet....

    7. 5. 2018,   10:37
  • ja mislio vec da reklamiraju njuskalo. Svakako pogledajte novi oglasnik trguj.

    7. 5. 2018,   18:40
  • kralj muljaže na kilometrima je upravo onaj koji oglašava oglas...Pogotovo na godišnjacima i testnim vozilima a da ne govorim o autima u renta-car...Nekog pouzdanog uz sebe,nikako ženu iliti nadri majstora...Po meni najbolje trgovca autima sa sobom uzeti. Omjer uloženo-dobiveno je najbolji...

    7. 5. 2018,   11:11