Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: Podravka
U KUHINJI

Mišel Tokić: 'Kad kuham, nastojim držati se onoga što sam naučio od mame'

Zanemarite surfanje internetom i u nastavku pročitajte neke od savjeta poznatog Podravkina chefa Mišela Tokića. Što i kako on kuha, koja pomagala u kuhinji najčešće koristi i kome je najviše zahvalan na kulinarskim savjetima

Sadržaj donosi Podravka

Stara izreka kaže: Ako znaš čitati, znaš i kuhati. Iako je to tehnički točno, za ukusno jelo nakon kojeg pljušte pohvale, osim kvalitetnih namirnica, potrebni su prstohvat iskustva, komadić strpljenja te iskušani savjeti iskusnijega kuhara.

U potrazi za spomenutim pomoć ste vjerojatno više puta tražili u bespućima interneta, ali koliko su informacije na koje ste naišli točne i provjerene, vrijedi se zapitati prije nego što upalite vatru na štednjaku.

Zanemarite surfanje internetom i u nastavku pročitajte neke od savjeta poznatog Podravkina chefa Mišela Tokića. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, otkrit će vam što i kako on kuha, koja pomagala u kuhinji najčešće koristi i kome je najviše zahvalan na kulinarskim savjetima.

'Najbolje savjete dobio sam od mame'

Osnovne namirnice koje biste uvijek trebali imati u kuhinji su: brašno, sol, šećer, tjestenina, riža i suhi kvasac, kaže Mišel Tokić.

- Ja uvijek u zamrzivaču imam i zamrznute šalše i ribljeg temeljca jer mi to omogućava brzu pripremu jednostavnijih kuhanih jela. Nađe se tu i konzervirano povrće, koje može poslužiti kao prilog jelu ili od kojeg možete u pola sata skuhati neko fino varivo, a dobar je izvor vlakana. Konzervirana tuna ili sardina, od kojih dobivamo proteine, a uglavnom ih premalo jedemo, svakako neka se nađu u vašoj kuhinji.

Paper,Bag,With,Food,Supplies,Crisis,Food,Stock,For,Quarantine.

Daska, nož i pasirka glavna su Mišelova pomagala.

- Već neko vrijeme koristim i aparat za kuhanje sous vide, odnosno dulje kuhanje na točno reguliranim temperaturama. Obrađene namirnice izuzetnog su okusa i teksture, ali time se obično igram vikendom, kad imam više vremena budući da sam radnim danima često na putu.

Mišel nam je otkrio da prepoznatljiv okus njegovim jelima najčešće daju klinčić, koji stavlja cijeli ili usitnjen, te prošek.

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta
Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

- Kad kuham, nastojim držati se onoga što sam naučio od mame jer svi smo više ili manje prvi put kuhali uz roditelje. Iskustvo prikupljeno od starijih kolega također je neprocjenjivo.

- Ne pretjerujem s različitim začinima nego nastojim pronaći idealan balans okusa s manje vrsta začinskog bilja. Iskustvo mi govori da se ponekad, u želji da se isproba nešto novo, potpuno izgubi smisao i okus jela u koje ste možda uložili mnogo truda i vremena, a na kraju ste nezadovoljni okusom, koji više ne možete popraviti.

Grilled,And,Sliced,Beef,Steak,With,Grilled,Vegetables,Served,On

Konzervirane grahorice za brza rješenja 

Poznatog chefa pitali koristi li se hrana iz limenki u profesionalnim kuhinjama te koja jela od konzervirane hrane on spravlja.

- Već je toliko priča ispričano o današnjem ritmu života, a ja sam jedan od onih koji smatraju da moramo pojesti barem jedan kuhani obrok na dan. Konzervirane namirnice ubrzavaju kuhanje, omogućavaju pripremu raznovrsnih ukusnih obroka i što je meni osobito važno ne sadrže konzervanse - kaže Mišel.

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život
Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život

- Uz malo truda rijetki će primijetiti da niste radili sa svježim povrćem, a nutritivna je vrijednost na istoj razini. Preporučuje korištenje konzerviranih grahorica, za koje kaže da su izvrsno rješenje relativno brzo od njih možete pripremiti ukusno kuhano jelo ili neku toplu salatu. Osim toga, konzervirano povrće ili ribu uvijek možete imati u smočnici jer takvi proizvodi imaju dug rok trajanja.

Rajma,Masala,Preparation,Photos

Jednako tako potrebno je biti otvoren i razbijati stereotipe o limenkama, smatra Mišel, jer su limenke ambalaža koja ima visoku razinu iskoristivosti.

- Budite kreativni, nakon uporabe od limenke napravite vazu ili joj dajte neku drugu svrhu u svom domu, a ako vam nije potrebna, zbrinite je na pravilan način jer će se ona sutra vratiti u drugom obliku. Ne zaboravite da se limenka reciklira jednako kao sva druga ambalaža, pa štedi prirodne resurse i smanjuje stvaranje otpada - istaknuo je za kraj Mišel.

#daj2svrhu nagradni natječaj!

Znate li da metalna ambalaža najmanje onečišćuje okoliš, nikad ne propada i može se bezbroj puta reciklirati? Hrana u limenkama ne sadrži konzervanse, a termička obrada na visokim temperaturama, tzv. konzerviranje, jamči očuvanje vitamina, minerala i proteina neophodnih za zdravu prehranu.

Uključite se u Podravkin nagradni natječaj! Iskorištenim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe...

Autore najinovativnijih upcycling proizvoda Podravka nagrađuje poklon paketom! Za više informacija kliknite OVDJE!

Sadržaj donosi Podravka

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović