Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Vip

'Mrtve' zone - što su i kako ćete poboljšati wi-fi signal kod kuće

None Foto: Shutterstock

Živite li u kući ili stanu s lošim rasporedom prostorija, moguće je da imate problema s Wi-Fi signalom. Kada je signal bežične mreže iz nekog razloga oslabljen, česta pojava su takozvane 'mrtve' zone

Ako se i vama događalo da inače odličan Wi-Fi signal naglo padne, a vi ste samo otišli u drugu prostoriju, vjerojatno ste ušli u takvu zonu. Kako bi spriječili bolne trenutke bez internetske veze, donosimo nekoliko mogućih rješenja za jačanje Wi-Fi signala.

Premjestite router na središnje mjesto u stanu/kući

Moguće je da je vaš router cijelo vrijeme postavljen na krivo mjesto, što uzrokuje slab signal. Ako su njegove žice postavljene u kutu prostorije umjesto u središtu, prebacivanje routera na novu poziciju moglo bi biti korisno. Većina routera šalje signale u svim pravcima istovremeno, stoga bi idealna lokacija za smještaj uređaja bila u središtu doma ili blizu pozicije na kojoj najviše surfate.

Pri odašiljanju iz routera, signal se odbija od zidova, a mrtve zone nastaju kada signal ne može doprijeti do određenog mjesta. One su sve češće što se više udaljavamo od izvora jer zidovi i drugi predmeti apsorbiraju više energije nego bežičnog signala. Ako se unatoč tome što je router postavljen u središnjem dijelu ipak javljaju mrtve zone, njegovo premještanje vjerojatno neće biti od pomoći.

Neki predmeti guše signal

Nalazi li se router pored metalnih predmeta, moguće je da će signal biti puno slabiji. Svi metali prilično učinkovito reflektiraju elektromagnetsku energiju pa iz tog razloga kuhinja nije najbolje mjesto za router. Ako je router već postavljen u kuhinji, nikako ne bi smio biti pokraj mikrovalne. 

Možda ste već primijetili da je internetska veza puno sporija kad uključite mikrovalnu pećnicu, a router se nalazi pokraj nje. Mikrovalovi pećnice rade na sličnoj frekvenciji kao i router pa čak i mala količina zračenja iz mikrovalne može poremetiti signal bežičnog interneta. Osim kućanskih uređaja poput hladnjaka i mikrovalnih pećnica, zapreka signalu mogu biti i igraće konzole, bežični telefoni, ali i veliki broj strujnih kablova u blizini.

Foto: Shutterstock

Namjestite antenu u odgovarajući položaj

Kako bi se riješio problem slabog signala, potrebno je uložiti u odgovarajuću antenu. Nekada su antene bile integrirane u unutrašnjost routera, a današnji najnapredniji modeli imaju vanjske antene. Takva konstrukcija je puno bolja jer osigurava bolji signal zbog mogućnosti usmjeravanja antene, ali daje i opciju nadogradnje antene. 

Podizanje antene prema gore može osigurati veći bočni domet signala. Ako je antena routera spuštena bočno, olakšano je primanje signala na višem katu. Ako router ima dvije antene bilo bi idealno da je jedna postavljena prema gore, a druga polegnuta bočno.

Opis najboljeg položaja često se može pronaći u uputama proizvođača. Svakako imajte na umu kako i mali pomak antene ili uređaja može dati rješenje problema sa signalom. Položaj routera odnosi se na to stoji li vodoravno ili okomito. Ako je dizajniran da stoji okomito, nemojte ga polegnuti vodoravno i obrnuto. 

Zidovi su veća prepreka od stropova

Sigurno ste se pitali kako je moguće da je signal na katu iznad prostorije s routerom odličan, a u prostoriji pokraj slab. Zbog materijala korištenog u izgradnji kuća i stanova, podovi i stropovi su propusniji od zidova. Zapravo svi materijali reflektiraju dio zračenja. No, neki ga apsorbiraju prilično snažno, naročito beton.

Stoga ako postavite router u dnevnu sobu koja je s još tri zida odijeljena od spavaće ili radne sobe, signal će puno teže stići do prostorija na drugom kraju kuće ili stana. Upravo zbog ovog razloga danas se sve češće koristi otvoreni dizajn prostora koji omogućava nesputano prenošenje signala.

Spojite router s pojačivačem signala 

Kada ni antene ne pomognu, a isprobali ste sve navedene opcije, možete iskoristiti pojačivač signala. Riječ je o uređaju koji se priključi u strujnu utičnicu i to između vašeg routera i prostorije u kojoj je signal slab. Nakon što se pojačivač uključi, potrebno ga je spojiti s routerom. Nakon postavljanja, pojačivač signala i router će se međusobno povezati u vrlo kratkom roku te zbog jačeg signala više nećete 'upadati' u mrtve zone.

Malen, ali snažan D-link pojačivač Wi-Fi signala podržava bežičnu brzinu do 300 Mbps. Na raspolaganju vam je više opcija podešavanja uređaja što uključuje besplatnu mobilnu aplikaciju na svojem iPhone, iPad ili Android uređaju bez upotrebe računala te WPS tipku ili web sučelje uređaja. Još jedna dodatna pogodnost je ta što uz D-link pojačivač ne morate rušiti zidove.