Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
POWERED BY Raiffeisenbank Hrvatska

Na (ne)sreću: Navike koje su otišle u povijest

None Foto: Guliver/Shutterstock

Do prije nekoliko godina slali smo razglednice s odmora, dok je danas dovoljno samo postaviti selfie na društvenoj mreži. Tehnologija nam je uvelike olakšala život, no moramo priznati da nam neke stvari ipak malo nedostaju

Tek kada zastanemo na trenutak, shvatimo kolikom se brzinom razvija tehnologija te da ne možemo ni zamisliti kako će svijet izgledati za dvadesetak godina. Stvari koje su bile aktualne prije nekoliko mjeseci već se nazivaju "starom robom" te bivaju zamijenjene još boljim modelima. Donosimo ti popis stvari koje je tehnologija učinila naprednijima i olakšala nam život.

Pisanje na mašini 

Svima rođenima u informatičkom dobu teško je zamisliti da se prije tipkalo drugačije. Indigo papir, korektor te vrpca plave i crvene boje danas je zamijenjena tipkovnicom i pisačem. Počeci ovog stroja sežu u daleku 1829. kada je Willian Burt patentirao “prvi mehanizam za pisanje čiji je izum dokumentiran” tzv. „typowriter“. Zanimljivo je da ni izumitelj na njoj nije uspijevao pisati brže nego što je pisao rukom. Da bi se vještina i brzina pisanja na pisaćem stroju usavršila treba puno vježbe, a svjedoci su mnogi koji su u srednjoj školi učili daktilografiju. Danas pisaću mašinu jedino možete vidjeti kao izložbeni primjerak u muzeju ili u kućnoj kolekciji sakupljača antikviteta. 

Foto: Retroteka / Facebook

Pretraživanje enciklopedija

Izumom pametnog telefona dobili smo dostupnost cijelog svijeta na dlanu, pa samim time i pristup svim mogućim informacijama. Zanimljivo je kako se samo na Googleovoj tražilici svake minute pretražuje više od 2 milijuna pojmova. Iako tražilica nudi dostupnost velike količine materijala, moramo priznati da miris novih knjiga i povezivanje s njima ne može zamijeniti ni jedan gadget. Isto tako, dobra stara enciklopedija nikada vas neće ostaviti na cjedilu. Papirnati google ne može zablokirati, ugasiti se zbog nestanka struje ili ostati bez memorije.

Foto: Retroteka / Facebook

Čekanje u redovima

Iako nas hvata nostalgija za pojedinim pojavama iz prošlog stoljeća, za neke nam je definitivno drago što su iza nas. Kada se samo sjetimo bespovratno izgubljenog vremena provedenog čekajući u redu, radosni smo što se to neće ponoviti. Osim što je skratio redove čekanja, bankomat nove generacije omogućio je da uz podizanje novaca, sami sebi možemo uplatiti gotovinu na račun ili kreditnu karticu te podmiriti ratu kredita za auto. I poduzetnici su profitirali jer u svega par minuta mogu obaviti svoje dnevne obaveze poput polaganja utrška. Na sreću, danas više ne moramo trčati i žuriti kako bismo ulovili poslovnice otvorene, jer su nam pametni bankomati u sklopu istih na raspolaganju 24 sata.

Foto: RBA

Slušanje audiokaseta

Slušanje glazbe u pokretu, tzv. Walkman na audiokasete, prvi je predstavio Sony, a bio je simbol cijele jedne generacije. Otad je prošlo više od 40 godina, a zamijenila ga je cijela vojska digitalnih svirača i, naravno, mobiteli. Kasetu ili Compact Cassette razvila je nizozemska tvrtka Philips 1963. godine te je ubrzo nakon toga postala popularna tehnologija za pohranu zvuka. Zaljubljeni su pomoću nje snimali ljubavne poruke, glazbeni fanovi "skidali" glazbu s radija, a pomoću kaseta komunicirali su i hladnoratovski špijuni. Danas su kasetu zamijenili YouTube i razne mobilne aplikacije za reprodukciju audiovideosadržaja.

Foto: Retroteka / Facebook

Pisanje razglednica

Ne tako davno pisala su se ljubavna pisma, ali i slale razglednice s odmora najbližima. Vjerojatno ne postoji hladnjak koji nije bio ispunjen razglednicama i magnetima s raznih putovanja. Danas ljubavne poruke više nisu toliko romantične, a pisanje razglednica zamijenili su selfiji i fotografije s odmora koje se postavljaju isključivo na društvenim mrežama (jer ako nisi objavio na društvenoj mreži, kao da se nije ni dogodilo). Međutim, zanimljivo je da se u nekim ,,starim'' europskim zemljama kao što su Velika Britanija, Njemačka i Francuska i dalje šalju pisma i razglednice. A kada ste vi posljednji put poslali pismo ili razglednicu? 

Foto: Retroteka / Facebook

Šopingiranje u Trstu

Praksa od prije tridesetak godina zvana shopping u Trstu pala je u zaborav. Čekanje u kolonama dugim i po nekoliko kilometara kako bismo imali najnovije modele poznatih robnih marki zamijenilo je nekoliko sekundi klikanja u online trgovini. Prema posljednjim istraživanjima Eurostata, svaki treći hrvatski potrošač kupuje na internetu. Tomu doprinosi činjenica da su proizvodi dostupni 0-24 h, ali i sve veća sigurnost online trgovine. Tako najnoviji modeli mogu biti u našim ormarima za nekoliko dana, putujući iz raznih država svijeta po pristupačnim cijenama. 

Foto: Retroteka / Facebook

Ono što je tehnologija možda najviše promijenila jest zajedništvo. Obitelj i prijatelji sve manje vremena provode zajedno, no i kad ga provode, možete zamijetiti da im je glavna zanimacija mobitel. Pametni telefon postao nam je novi najbolji prijatelj upravo zbog svoje maksimalne personalizacije sadržaja i individualne prilagodbe korisniku. Za kraj vam svakako preporučujemo da na trenutak ostavite mobitel i uživate u društvu najbližih.

Komentari (4)
  • Poštovani novinar očito nikada nije otišao do nekih od naših graničnih prijelaza u danima vikenda jer kolone su i veće nego prije. Kada čovjek pogleda stanje račun na "modernom čudu tehnike" iliti "zidu plača" može jedino stvarati gužvu u bolnici. Na ( ne) sreću medicina je napredovala pa neki čekaju u kolonama da napuste ovu lijepu zemlju i pošalju razglednicu iz "starih" europskih zemalja.

    12. 6. 2019,   11:22
  • Audio kazete su i danas žive. Naročito u Americi i Aziji. A šopingiranje u inozemstvu je danas masovnije nego ikad. Samo ne putuje se u Trst, nego u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a po ljekove u Sloveniju.

    12. 6. 2019,   17:12
  • Na googleovoj trazilici svake minute se pretrazi 2 miliona puta? Jel ovo izgubljeni clanak iz '97?

    16. 6. 2019,   11:17